Quotes


Στο βιβλίο του «Να το πεις της Νύχτας σου» ο Παναγιώτης Πετράκης συμβάλλει στη δημιουργική συνάντηση των κοινωνικών επιστημών με το φαντασιακό. Ενσωματώνοντας βιωματικά στοιχεία με έναν ανεπαίσθητο τρόπο, εξυφαίνοντας σταδιακά τη μυθιστορηματική πλοκή, παράλληλα με αυτήν της βαθύτερης και πολύπλευρης κρίσης που συνεχίζει να ταλανίζει την Ελλάδα, ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να απολογηθεί, στο όνομα της γενιάς του αλλά και της πνευματικής τάξης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει παράθυρο στην ελπίδα της αναγέννησης.

Περισσότερα…

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (22.12.2018)

«Μια συναρπαστική διαδρομή στις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής της της χώρας. Μέσα από τη ζωή μιας παρέας, η αποτύπωση κεντρικών γεγονότων της ιστορίας του τόπου. Ένα διαρκές «φλερτάρισμα» με το μεταφυσικό και μια σταθερή εστίαση στο κεντρικό μέγεθος του μεταφυσικού: τα πρόσωπα των ανθρώπων. Η μελαγχολία των σωμάτων που φθείρονται με το χρόνο και των σχέσεων που λυγίζουν από το βάρος της κρίσης της οικονομίας και του πνεύματος.»

Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Επ. Καθηγητής Τμ. Θεολογίας, Α.Π.Θ.

Περισσότερα…

Πέτρος Παναγιωτόπουλος (22.12.2018)

«Ο κ. Πετράκης δημιουργεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα, με στοιχεία αστυνομικής λογοτεχνίας, με κεντρικό άξονα την κρίση που αποτελεί τον βασικό θεματικό πυρήνα της αφήγησης. Εύλογα μπορεί κανείς να εικάσει ότι γνώστης της επιστήμης του ασχολείται με το φαινόμενο της κρίσης ακριβώς γιατί το κατέχει ίσως όπως κανείς άλλος.»

Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Συγγραφέας

Περισσότερα…

Τασούλα Τσιλιμένη (13.12.2018)

«Κλείνοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης θα γυρίσει άθελά του στο πρώτο ερώτημα που έθεσα. Τι ήταν αυτό που διάβασα; Τι επιβεβαίωσα μετά την πρώτη γνωριμία μου με το βιβλίο; Διάβασα ένα αστυνομικό μυθιστόρημα; Διάβασα μία ηθογραφία της εποχής μας; Μία ματιά στην σύγχρονη επικαιρότητα των οικονομικών και πολιτικών παραμέτρων της ζωής του σήμερα; Διάβασα μία εσωτερική πραγματεία για τις αξίες που διέπουν τη ζωή των ανθρώπων; Τελικά ήταν όλα μαζί.»

Σπύρος Συρόπουλος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Περισσότερα…

Σπύρος Συρόπουλος (15.11.2018)

«Το μυθιστόρημα ήταν για μένα μια έκπληξη. Γνωρίζω τον Παναγιώτη Πετράκη ως καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, έχω διαβάσει ένα μέρος από το ευρύτατο επιστημονικό έργο του, ανακάλυψα ότι είχαμε και κάποια κοινά σημεία στην πορεία μας. Τώρα συναντούμε μια άλλη πλευρά του -τη λογοτεχνική. Αξίζει να την ανακαλύψουμε και αυτήν.»

Πέρσα Φώκιαλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου

Περισσότερα…

Πέρσα Φώκιαλη (15.11.2018)

«Όταν έλεγα στη μητέρα σου ότι είμαι θυμωμένη, μου έλεγε : «να το πεις της νύχτας σου και αυτή θα σε ορμηνέψει». Ο τίτλος «Να το πεις της νύχτας σου» του πρόσφατου βιβλίου του Παναγιώτη Πετράκη(εκδόσεις Ροπή, Θεσσαλονίκη ),είναι πολύσημος αλλά και ενδεικτικός του περιεχομένου του, του αφιερωμένου στην εποχή μας, στους ταραγμένους καιρούς της κρίσης που γεννούν συνεχείς και έντονους προβληματισμούς.

Στέλλα Πριόβολου Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ

Περισσότερα…

Στέλλα Πριόβολου

Ο κ. Παναγιώτης Πετράκης, δεν μένει σε μια εύκολη ηθογραφία χαρακτήρων και της κοινωνίας. Δεν προσφέρει εύκολες λύσεις. Τονίζει ωστόσο την τυχαιότητα, τον συλλογικό νου και τη συντροφικότητα ως χαμένες αξίες. Για τη συντροφικότητα μάλιστα λέει πως είναι η καλύτερη μορφή επίλυσης των προβλημάτων. Τολμά να προτείνει, σε μια εποχή καθαρά ναρκισσιστική, εγωκεντρική, όπου το άτομο αποθεώνεται έναντι του συνόλου, πως η ευτυχία μπορεί να προκύψει μέσα από την ενδυνάμωση των ανθρώπινων σχέσεων.

Περισσότερα….

Δημοσθένης Γκαβέας
Blog Editor - Huffingtonpost.gr

»Ο Π. Πετράκης, με γνώση επιστημονική, κριτική ματιά αλλά και λογοτεχνική
ευαισθησία, συνθέτει ένα ενδιαφέρον και καλογραμμένο μυθιστόρημα, το οποίο
προσφέρει βαθύτερες νύξεις για ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων πολιτικής,
οικονομίας, ιστορίας, δημόσιας και ιδιωτικής ηθικής.»

Έρη Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας – Πηγή
diastixo.gr

Περισσότερα…

Έρη Σταυροπούλου

«Ωραίο αστυνομικοπολιτικό βιβλίο και ένα ισχυρό δοκίμιο για την κρίση από τον καθηγητή πανεπιστημίου Παναγιώτη Πετράκη»…..περισσότερα

Στέφανος Τσιτσόπουλος