Κατηγοριοποίηση γεγονότων θεματολογικά:
- Οικονομικά γεγονότα:
Ελλάδα:
- Πακέτο Μεταρρυθμίσεων: αλλαγές στη λειτουργία και τις εργασιακές σχέσεις (άρση «μονιμότητας») των ΔΕΚΟ: Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ αποτελούν μία από τις κυριότερες -αν όχι την κυριότερη- μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και επιχειρείται η εξυγίανση -και περιορισμός- του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η εισαγωγή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων και η ενίσχυση της εποπτείας των ΔΕΚΟ από τους αρμόδιους φορείς. «Μοντέλο» για τις αλλαγές αποτέλεσε η συμφωνία, το καλοκαίρι, για την κατάργηση της «μονιμότητας» στον ΟΤΕ. Με το νομοσχέδιο (ή τον νόμο) οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών (51%), όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, και σε αυτές που έχει πλέον μειοψηφική συμμετοχή.
Στην δεύτερη κατηγορία των ΔΕΚΟ (όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ και ο ΟΠΑΠ) οι προσλήψεις θα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, γεγονός που θα δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ορίζει αποδοχές κατά παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, στις επιχειρήσεις που το Δημόσιο έχει πλειοψηφική θέση θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ στις υπόλοιπες ουσιαστικά θα καθορίζονται ελεύθερα από τις διοικήσεις. Η σημαντικότερη τομή που εισάγεται στις εργασιακές σχέσεις είναι η άρση της λεγόμενης μονιμότητας για τους νεοπροσληφθέντες. Μονιμότητα υπάρχει μόνο στον στενό δημόσια τομέα (όπως τα υπουργεία), αλλά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι διατηρούν αναμφίβολα περισσότερα δικαιώματα, σε σύγκριση ιδίως με τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, για τους νέους υπαλλήλους ορίζεται 7μηνη «δοκιμαστική περίοδος» και μετά απ’ αυτήν θα κρίνεται αν θα συνεχίζεται η απασχόληση των συγκεκριμένων υπαλλήλων.
- Ελαστικό 8ωρο και νέο ωράριο καταστημάτων αλλάζουν το τοπίο στην αγορά: Ο νόμος για το ελαστικό 8ωρο, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (σε τετράμηνη ή ετήσια βάση) και τη μείωση του κόστους των υπερωριών τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου και ουσιαστικά «νομιμοποίησε» το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στην πλειονότητα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Βάσει της νέας νομοθεσίας, αυξάνεται η υπερεργασία και μειώνεται το κόστος των υπερωριών στο 25% (από 50%) και ο χρόνος εργασίας επιμηκύνεται έως τις 10 ώρες ημερησίως σε περιόδους που οι ανάγκες της επιχείρησης είναι αυξημένες. Για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο χρόνος εργασίας θα μειώνεται (σε εξάωρο) ή θα δίνονται έξτρα ρεπό και περισσότερη άδεια.
- Αλλαγές στις συντάξεις: Έναρξη διαλόγου για το Ασφαλιστικό με συγκρούσεις και αβεβαιότητα. Νόμος για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Προσφυγή της ΟΤΟΕ στη δικαιοσύνη, παρέμβαση του τέως προέδρου της Ν.Δ. Μ. Έβερτ.
- Ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία με τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ): Ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία έρχονται να δώσουν οι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς σταδιακά περιορίζεται ο ρόλος του κράτους και απελευθερώνονται νέοι τομείς δραστηριοτήτων για την υγιή επιχειρηματικότητα. Το σχετικό νομοσχέδιο έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης τον Μάιο, με τη φιλοδοξία τα έργα μέσω των ΣΔΙΤ να αρχίσουν να «τρέχουν» εντός του 2006. Κεντρική ιδέα των ΣΔΙΤ είναι η έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση πολλών αναγκαίων υποδομών (τις οποίες το κράτος για διάφορους λόγους δεν μπορεί να υλοποιήσει) και συνεπώς η παράλληλη αποδέσμευση πόρων, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες δημόσιες επενδύσεις ή ενδεχομένως στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
- Νέο κεφάλαιο στην επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας άνοιξε (και έκλεισε απότομα) το 2005, με την -αδιέξοδη- προσπάθεια εφαρμογής της τιτλοποίησης οφειλών.Το θέμα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει τελειώσει, «δεν το συζητώ με κανένα», δήλωνε στις 7 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, δίνοντας οριστικά (;) τέλος στην φιλόδοξη επιχείρηση της κυβέρνησης να μειώσει τα ελλείμματα, χωρίς να επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα. Το υπουργείο Οικονομίας ευελπιστούσε να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο -«δημιουργικής λογιστικής» σύμφωνα με την αντιπολίτευση- καθώς θα μπορούσε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε σημαντικό βαθμό και δεν θα έβαζε σε κίνδυνο την πολιτική αξιοπιστία της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί στα τέλη Μαρτίου η ανακοίνωση της αύξησης του ΦΠΑ σε 19% (από 18%), η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και η επιβολή ελάχιστου φόρου στα τσιγάρα. Όμως, το σαρωτικό πέρασμα του «τυφώνα Αλμούνια» από την Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου έθαψε οριστικά τις ελπίδες της κυβέρνησης και παράλληλα έθεσε νέα προσκόμματα στην επιχείρηση «δημοσιονομική προσαρμογή». Το οικονομικό επιτελείο διά στόματος Γ.Αλογοσκούφη ανήγγειλε «σφικτή» οικονομική πολιτική μέχρι και το 2008, καθώς, όπως φαίνεται, το έλλειμμα δεν θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
- Σε ιδιώτες επενδυτές παραδίδει το «πηδάλιο» της νέας Ολυμπιακής η κυβέρνηση.
- Οικονομικά αδιέξοδα από την τρελή πορεία του κόστους της ενέργειας: το 2005 η τιμή του πετρελαίου έσπασε όλα τα ιστορικά ρεκόρ, ξεπερνώντας στα τέλη Αυγούστου -ελέω του τυφώνα «Κατρίνα»- ακόμα και τα 70 δολάρια το βαρέλι, βάζοντας βρόγχο στις οικονομίες αλλά και στα νοικοκυριά που αντιμετώπισαν νέο κύμα ανατιμήσεων στο σύνολο σχεδόν των αγαθών.
- Τρία μέτωπα που αφορούν ζωτικά για την ελληνική οικονομία κοινοτικά κονδύλια, αφήνει πίσω του το έτος που φεύγει. Πρόκειται για πόρους που χάθηκαν από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, το επερχόμενο Δ’ΚΠΣ και τις αγροτικές επιδοτήσεις. Η Ελλάδα έχασε οριστικά ποσό περίπου 500 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Β’ΚΠΣ και του Γ’ΚΠΣ την περίοδο 2001-2003. Άλλα σημαντικά ποσά κινδυνεύουν επίσης να χαθούν εάν η Αθήνα δεν υποβάλει νέα προγράμματα, καθώς η απορρόφηση παραμένει χαμηλή, στο 35%, και απομένει λίγο περισσότερο από ένας χρόνος πριν λήξει τυπικά το Γ’ΚΠΣ. Βοήθεια θα προσφέρει τυχόν υλοποίηση του διοικητικού διαχωρισμού της χώρας σε πέντε μείζονες περιφέρειες, όπως πρότεινε η κυβέρνηση. Στο μεταξύ ευρωπαϊκό «θρίλερ» διαδραματίστηκε μέχρι το τέλος του έτους για τα κονδύλια του Δ’ΚΠΣ.
- Μπαράζ λουκέτων και μετανάστευση επιχειρήσεων στο εξωτερικό «έφερε» το 2005: Σημάδια αποβιομηχάνισης εμφανίζει η Ελλάδα, με ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις να μεταφέρουν δραστηριότητες στις βαλκανικές χώρες (όπου το εργατικό κόστος είναι χαμηλό) και άλλες να βάζουν λουκέτο και να προγραμματίζουν απολύσεις προκειμένου να επιβιώσουν. Το πρόβλημα ρευστότητας δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και οι τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν τους κινδύνους επανεξετάζουν όλα τα δάνεια, σφίγγοντας τον «βρόχο» στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κανένα άλλο κράτος της ΕΕ δεν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα απώλειας θέσεων εργασίας λόγω της «μετανάστευσης» επιχειρήσεων στο εξωτερικό, όσο η Ελλάδα.
- Η επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις νεόδμητες κατοικίες από την 1η Ιανουαρίου 2006 μετά από καθυστέρηση 18 ετών δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην οικοδομή και έρχεται να διορθώσει τις στρεβλώσεις της αγοράς ακινήτων, εν μέσω ανησυχιών όμως, ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών των κατοικιών. Η μεταρρύθμιση στην αγορά ακινήτων συμπληρώνεται με την σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών και το νόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυστηρούς περιορισμούς στην κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων. Από τον ΦΠΑ εξαιρούνται τα οικόπεδα που δίνονται ως αντιπαροχή. Ο ΦΠΑ θα επιβαρύνει μόνο το κτίσμα στις περιπτώσεις αυτές. Υπόχρεοι στο ΦΠΑ είναι οι κατ’ επάγγελμα κατασκευαστές ακινήτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα προαιρετικής υπαγωγής σε φυσικά πρόσωπα που ανεγείρουν οικοδομή και επιθυμούν κάτι τέτοιο.
- Η θεαματική ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με την τοποθέτηση διεθνών θεσμικών χαρτοφυλακίων σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας, κατέστησαν το 2005 αφετηρία ενός νέου γύρου επιχειρηματικών συμφωνιών και κινήσεων εξωστρέφειας, κυρίως στις βαλκανικές αγορές.
- Το 2005 ήταν μια χρονιά επιχειρηματικών ανακατατάξεων, που συνοδεύτηκαν –και εν μέρει τροφοδοτήθηκαν- από την έλευση μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού στην Ελλάδα. «Θερμή» ήταν η χρονιά για τον κλάδο των τροφίμων και ιδιαίτερα των γαλακτοκομικών, καθώς ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε επίσπευσε μεγάλες συμφωνίες και διέλυσε παραδοσιακές συμμαχίες.
- Στις εξελίξεις ξεχώρισε ο όμιλος ΔΕΛΤΑ που συνεργάστηκε με τη Nestle (στην οποία πώλησε τη Δέλτα Παγωτού έναντι 240 εκατ. ευρώ), «χτύπησε» τη Friesland στην έδρα της και εν τέλει δρομολόγησε το σχέδιο συγχώνευσης με την Chipita. Με την απορρόφηση των εταιρειών Chipita, Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος, Μπάρμπα Στάθης και Goody’s αναμένεται να δημιουργηθεί ένας επιχειρηματικός κολοσσός με ετήσιο τζίρο που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
- Ο κλάδος της τεχνολογίας και πληροφορικής υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος, καθώς από την αρχή του έτους υλοποιήθηκαν τρία από τα μεγαλύτερα deals.
- Η APAX και η Texas Pacific εξαγόρασαν την TIM Hellas έναντι 1,14 δισ. ευρώ, ενώ με το ενδεχόμενο απόκτησής της «φλερτάρει» και η αιγυπτιακή Orascom, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε την ιταλική Wind (που κατέχει πλειοψηφικό πακέτο στην Tellas). Εξάλλου η BC Partners απέκτησε την Q Telecom προσφέροντας 350 εκατ. ευρώ.
- Η Forthnet αποτέλεσε το «μήλο της έριδος» μεταξύ της Intracom και ενός ισλανδικού fund, του Novator, που εξασφάλισε το 26,3% της εταιρείας στις αρχές Νοεμβρίου, ανακόπτοντας τα σχέδια του άλλου διεκδικητή που μέσω δημόσιας προσφοράς ζητούσε την πλειοψηφία των μετοχών. Μετά από αυτό η Intracom ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά σε στρατηγική συνεργασία με τη ρωσική Sistema.
- Στις τράπεζες, παρότι κυοφορούνται αρκετές συμφωνίες, μόνο μία κατόρθωσε να ολοκληρωθεί εντός του 2005 (παρ’ ότι πληροφορίες τη θέλουν ακόμη αβέβαιη), αυτή της εξαγοράς της Omega Bank από την Marfin, που είχε αποκτήσει λίγο νωρίτερα το 10% της Εγνατίας. Εξάλλου το πρώτο βήμα εισόδου στην αγορά της Τουρκίας πραγματοποίησε ο όμιλος της EFG Eurobank Ergasias με την εξαγορά της τουρκικής χρηματιστηριακής εταιρείας HC Istanbul.
- Η «έφοδος» του βρετανικού ομίλου Dixons στην ελληνική αγορά μέσω της εξαγοράς της αλυσίδας Κωτσόβολος από τη Fourlis Συμμετοχών, άλλαξε το τοπίο στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αναγκάζοντας τις άλλες εγχώριες αλυσίδες να επανεξετάσουν την πολιτική τους.
- Ήδη ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στην ελληνική αγορά, το Ράδιο Κορασίδης, μπαίνει σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών (άρθρο 46 του ν. 1892/1990) και αναζητά σχέδιο διάσωσης, χωρίς επιτυχία.
- Σε επίπεδο λιανεμπορίου αξιοσημείωτη ήταν και η έλευση των διεθνών αλυσίδων Fnac (Γαλλία), Media Markt (Γερμανία) και Foot Lockers (ΗΠΑ), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η έλευση των σούπερ μάρκετ Aldi και Plus που έρχονται στη χώρα μας από τη Γερμανία για να «αναμετρηθούν« με τους DIA και Lidl.
- Πυρετός αλλαγών στη Σοφοκλέους, Μεταρρυθμίσεις στο ΧΑ: Ιδιαίτερα δημιουργικό ήταν το 2005 για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τόσο σε επίπεδο διαρθρωτικών βελτιώσεων στη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς όσο και σε επίπεδο εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού. Την υποτονικότητα των προηγούμενων ετών διαδέχτηκε ένας καταιγισμός νέων κανονισμών και τιμολογιακών πολιτικών, νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και της πολύκροτης δίκης της πρώην διοίκησης της ΔΕΚΑ που ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου και έληξε με την απαλλαγή των κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετώπισαν τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία και άμεσης συνέργιας στην απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημόσιου χρήματος.
- Βίαιες ανακατατάξεις στη κλωστοϋφαντουργία από την «εισβολή» της Κίνας: Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχτηκε ο ελληνικός (όπως επίσης και ο ευρωπαϊκός) κλωστοϋφαντουργικός κλάδος λόγω της κατάργησης (από 1/1/2005) των περιορισμών στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη, από τις χώρες χαμηλού εργατικού κόστους και κυρίως από την Κίνα. Ο τομέας ένδυσης-υπόδησης και η εγχώρια πλεκτοβιομηχανία βρέθηκαν στο πρόθυρα της κατάρρευσης, όταν η ελληνική αγορά «πλημμύρισε» από φθηνά ρούχα κινεζικής προέλευσης, ενώ εκρηκτικούς ρυθμούς διείσδυσης σημείωσαν τα κινέζικα καταστήματα οδηγώντας σε «λουκέτο» πολλούς έλληνες μαγαζάτορες.
- Έξι στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2006 ενώ έχουν αποδεχθεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με την TNSicap.
- Αποκλειστικά ελληνικό προϊόν είναι η φέτα, όπως αποφάνθηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Διεθνή:
- Η χημική βιομηχανία σύντομα θα αναγκαστεί, έστω δυσανασχετώντας, να επωμιστεί ένα βαρύ φορτίο. Η oδηγία REACH που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το Νοέμβριο 2005 την υποχρεώνει να αποδείξει ότι όλες οι χημικές ουσίες στην αγορά, πανταχού παρούσες στην καθημερινή ζωή, είναι ασφαλείς.
- Ιστορικό «παράθυρο» στο Διαδίκτυο ανοίγει ο αμερικανικός γίγαντας Google, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στον κόσμο με 15 εκατομμύρια τόνους online έως το 2015. Στο «παιχνίδι» της ψηφιοποίησης μπαίνουν Microsoft και Yahoo!, ενώ η Γαλλία ηγείται της ευρωπαϊκής «αντεπίθεσης».
- Τα προγράμματα δεν είναι εφευρέσεις αποφασίζει τελικά το Ευρωκοινοβούλιο: Η αμφιλεγόμενη οδηγία για τις πατέντες σε «εφευρέσεις που εφαρμόζονται σε υπολογιστές» απορρίφθηκε τον Ιούλιο από το Ευρωκοινοβούλιο, χαροποιώντας τους απανταχού λάτρεις του Ανοιχτού Λογισμικού. Πολλοί δημιουργοί δικτυακών τόπων και ελεύθεροι προγραμματιστές επίσης θα έβγαλαν έναν στεναγμό ανακούφισης.
- Κοινωνικά γεγονότα:
Ελλάδα:
- Κάθαρση για εγκλήματα που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, την Εκκλησία, την Τρομοκρατία (παραδικαστικό κύκλωμα, αποπομπή μητροπολίτη, παραίτηση μητροπολίτη, καθαίρεση Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου).
- Συντριβή αεροσκάφους Helios στο Γραμματικό. Στις αρχές του 2006 αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.
- Μεγαλύτερη από ποτέ ήταν η ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και των νησιωτικών περιοχών της χώρας το καλοκαίρι του 2005. Και η ταλαιπωρία είχε ονόματα: «Ροδάνθη», «Ρομίλντα», «Δημητρούλα», «Ταξιάρχης», «Νόνα Μαίρη».
- Οι πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας «σημάδεψαν» και το καλοκαίρι του 2005. Μεγαλύτερη ήταν η καταστροφή στην Ανατολική Αττική από τη φωτιά της 28ης Ιουλίου, που κατέκαψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και 60 σπίτια σε οικισμούς όπως η Ραφήνα, η Καλλιτεχνούπολη, ο Νέος Βουτζάς, το Πικέρμι και η Λούτσα. Η φωτιά αυτή προκάλεσε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και -για πρώτη φορά- την επικήρυξη των εμπρηστών, η οποία ωστόσο δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες.
- Τα «στενά» σύνορα του Πειραιά πέρασε η λυματολάσπη της Ψυττάλειας· έγινε πρόβλημα των κατοίκων της δυτικής Αττικής και στη συνέχεια, με τα διαδοχικά «λουκέτα» στη χωματερή, όλου του Λεκανοπεδίου. Στην υπόθεση αναμείχθηκαν ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΣΔΚΝΑ, με τη διαφαινόμενη «λύση» να έρχεται από το μακρινό Σουδάν. Όλα ξεκίνησαν με την παρέμβαση εισαγγελέα λόγω εκτεταμένης ρύπανσης του Σαρωνικού από λύματα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στην Ψυττάλεια και το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα να επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ για ολιγωρία όσον αφορά στην παραμονή μεγάλων ποσοτήτων αφυδατωμένης λυματολάσπης στην Ψυττάλεια. Λύση φάνηκε να δίνεται όταν, με απόφαση του ΣτΕ, η χωματερή των Ανω Λιοσίων άρχισε να δέχεται και τα απόβλητα της Ψυττάλειας για διάστημα δύο μηνών. Με παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αποφασίστηκε η λυματολάσπη να μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων έως το 2007. Το γεγονός ήγειρε άμεσες αντιδράσεις από την πλευρά του Δήμου Ανω Λιοσίων, που έκλεισε τη χωματερή, με αποτέλεσμα στους δρόμους της Αθήνας να συσσωρευτούν τόνοι σκουπιδιών. Στο θέμα ενεπλάκη και η Κομισιόν, κινώντας διαδικασία κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση της λυματολάσπης.
- Ακατάλληλα τρόφιμα και κατασχέσεις ειδών διατροφής, προβλημάτισαν έντονα τους καταναλωτές. Κάτι που αποτυπώθηκε ευκρινώς σε έρευνα της εφημερίδας «Καθημερινή» σύμφωνα με την οποία -για πρώτη φορά- η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων αποτελεί το τρίτο κατά σειρά πρόβλημα, του σύγχρονου Έλληνα.
- 12 Φεβρουαρίου, Αθήνα: έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την ευθύνη ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας.
- 2 Ιουνίου, Αθήνα: έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας στην οδό Πειραιώς. Την ευθύνη ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας.
Διεθνή:
- Πρώτη επίθεση καμικάζι στην Δ.Ευρώπη – Ιστορικές μεταβολές στη Μ.Ανατολή: πρώτη επίθεση αυτοκτονίας επί ευρωπαϊκού εδάφους, στη βρετανική πρωτεύουσα. Εκτός όμως από το Λονδίνο, οι εξτρεμιστές «χτύπησαν» και στην Αίγυπτο, το Μπαλί και την Ιορδανία με πολύνεκρες επιθέσεις.
- Αίσθηση προκάλεσε επίσης η εξέγερση των νέων, αφρικανικής καταγωγής στη Γαλλία που κράτησε 14 ημέρες και είχε ως τραγικό απολογισμό έναν νεκρό και εκατοντάδες πυρπολημένα αυτοκίνητα.
- Σημαντικές ήταν τέλος και οι φυσικές καταστροφές: στον αμερικανικό Νότο, ο κυκλώνας Κατρίνα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, σβήνοντας σχεδόν τη Νέα Ορλεάνη από το χάρτη, ενώ στο Πακιστάν και την Ινδία ακόμη μετρούν τις πληγές τους από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Οκτωβρίου.
- Λίστες με όλα τα τηλεφωνήματα, τα sms και τα emails των Ευρωπαίων πολιτών σύντομα θα αποθηκεύονται στους σκληρούς δίσκους των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Η στενότερη παρακολούθηση αποφασίστηκε το καλοκαίρι από την ΕΕ ως μέτρο κατά της τρομοκρατίας, μετά και τις επιθέσεις στο Λονδίνο.
- Πανδημία της γρίπης των πτηνών απειλεί την ανθρωπότητα.
- Πολιτικά γεγονότα:
Ελλάδα:
- Κυβερνητικός Νόμος για το βασικό μέτοχο. Μπλόκο της Ε.Ε.
- Αποπομπές υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, για τους οποίους υπήρξαν υπόνοιες ή ενδείξεις σκανδάλου.
- Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: αποσαφήνιση των θέσεων και των προθέσεων της νέας ηγεσίας για το μέλλον του Κινήματος.
- Σε μείζoν ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης αναδείχθηκε η νέα διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο, με την θεσμοθέτηση της προσωπικής συνέντευξης. Οι καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για «γαλάζιες προσλήψεις» έπεσαν βροχηδόν, ενώ το κλίμα πυροδότησαν δηλώσεις περί «δικών μας παιδιών» από στελέχη της ΝΔ. Η κυβέρνηση δήλωσε αναφανδόν υπέρ της αξιοκρατίας και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για πελατειακές πρακτικές επί των κυβερνήσεών του.
- Στις 8 Φεβρουαρίου 2005, ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη με πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά θέσμια πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων ο έκτος Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στήριξαν την υποψηφιότητα Παπούλια, η οποία είχε προταθεί από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ενώ «παρόντες» δήλωσαν μόνο οι 17 παριστάμενοι βουλευτές του ΚΚΕ και του Συνασπισμού. Έτσι, ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους. Παρεμβάσεις Παπούλια σε σημαντικά εθνικά θέματα.
- Συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ξεκίνησε τον Ιούλιο από τον γραμματέα της ΝΔ Ευ.Μεϊμαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο, ο οποίος πριν από το τέλος του έτους κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να εφαρμοστεί στις εκλογές του 2006. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δήμαρχοι και νομάρχες θα μπορούν να εκλέγονται με ποσοστό 42% από την πρώτη Κυριακή. Δεύτερος γύρος θα διενεργείται στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό, οπότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, ή στην περίπτωση που δύο συνδυασμοί ισοψηφήσουν με τουλάχιστον 42%. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αλλαγή αυτή προσβλέπει στην ύπαρξη ισχυρών ΟΤΑ, δεν επιτρέπει ευκαιριακές συμμαχίες της δεύτερης Κυριακής και δεν επιβαρύνει την οικονομία με δεύτερο γύρο. Τονίστηκε, δε, ότι το ποσοστό 42% διασφαλίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται ακόμη και με μικρότερο ποσοστό.
Διεθνή:
- Στο Ιράν, εξελέγη νέος πρόεδρος ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος προκάλεσε αμέσως αίσθηση και αντιδράσεις για τις εμπρηστικές δηλώσεις του κατά του Ισραήλ.
- Το Ιράκ πάλι, παρέμεινε στο γνώριμο σκηνικό βίας, ενώ ο Σαντάμ Χουσεΐν καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Εν τω μεταξύ, στο Λίβανο η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τη χώρα μετά από 29 χρόνια.
- Στη Βρετανία, ο Τόνι Μπλερ κατόρθωσε να κερδίσει μία τρίτη, ιστορική νίκη για τους Εργατικούς, ενώ οι εκλογές στη Γερμανία έβγαλαν ένα «περίεργο» αποτέλεσμα, το οποίο έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών και την εκλογή της Ανγκελα Μέρκελ ως πρώτης γυναίκας καγκελαρίου της χώρας.
- Πολιτισμικά και θρησκευτικά γεγονότα:
Ελλάδα:
- Η Έλενα Παπαρίζου στην πρώτη θέση στη Eurovision.
- Όλο περιπέτεια ήταν και οι αλλαγές ηγεσίας τόσο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όσο και στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Στο μεν ΦΚΘ πρόεδρος διορίστηκε ο Γιώργος Χωραφάς, στη δε ΕΛΣ καλλιτεχνικός διευθυντής αναλαμβάνει από 1/1/2006 ο Στέφανος Λαζαρίδης.
- Το 2005 χαρακτηρίζεται από πλήθος εκδηλώσεων προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με σειρά συναυλιών καθώς επίσης και Διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι που πέρασε στα Χανιά.
- Το 2005 «έφυγαν» και προσωπικότητες που στιγμάτισαν για δεκαετίες τον ελληνικό πολιτισμό: Μίλτος Σαχτούρης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Βίκυ Μοσχολιού, Αλέκος Αλεξανδράκης, και ο Σερ (Μπιθικώτσης) θα λείψουν ως φυσικές παρουσίες, παρ’όλα αυτά το έργο τους θα μας συντροφεύει στις δύσκολες και στις καλές στιγμές και αυτό τελικά είναι η κληρονομιά που μας αφήνουν.
- Ο Πάολο Κοέλο στο Μέγαρο Μουσικής.
- Κοσμοπλημμύρα και στις τρεις διαλέξεις που έδωσε ο Ίρβιν Γιάλομ.
- Διάκριση της ελληνικής συμμετοχής (Νίκος Ναυρίδης) στη Μπιενάλε Βενετίας.
- Πρωτοβουλία Πανεπιστημίου Αθηνών: «Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ –Δεκαεννέα συνθέτες μελοποιούν Κωστή Παλαμά».
Διεθνή:
- Απρίλιος: πέθανε ο πάπας Παύλος ο Β΄ και τη θέση του πήρε ο Γερμανός Καρδινάλιος Βενέδικτος 16ος σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την Καθολική Εκκλησία.
- Κώδικας Ντα Βίντσι, Νταν Μπράουν, σάλος στο Βατικανό.
- Συναυλίες με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας στην Αφρική. Δέκα πόλεις, εκατοντάδες καλλιτέχνες και εκατομμύρια κόσμου ενώθηκαν για καλό σκοπό (συναυλία Live 8, που πραγματοποιήθηκε από διάφορα αστέρια της διεθνής μουσικής σε 8 πόλεις, και τα έσοδα της διατέθηκαν για τις χώρες της Αφρικής. Τον ίδιο μήνα συνέβησαν δυστυχώς και οι βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στο μετρό του Λονδίνου, σπέρνοντας το θάνατο και το φόβο.
- Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Χάρολντ Πίντερ.
- Γεωστρατηγικά γεγονότα:
Ελλάδα:
- Το κλίμα με την Τουρκία είναι παγωμένο, μετά από μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο, λόγω των προκλήσεων προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο, χωρίς αυτά να της στοιχίσουν την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά στην ΠΓΔΜ, αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί η ονομασία, καθώς οι αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες προτάσεις Νίμιτς δεν υιοθετήθηκαν.
- Στην επικαιρότητα επανήλθε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, βγαίνοντας από μία παρατεταμένη περίοδο προσωρινής «ύφεσης». Είχε προηγηθεί, από τα τέλη του 2004, η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ξεκάθαρη θέση επί του ζητήματος έλαβε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ξεχωρίζει για την μάλλον παρεμβατική τακτική του.
- Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας μετά τη δεύτερη επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ.
- Η κατασκευή του αγωγού Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη αποφασίζεται και σε λίγο χρονικό διάστημα πρόκειται να αρχίσουν τα έργα. Η συμφωνία υπεγράφη στις 13 Απριλίου στη Σόφια, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας.
Διεθνή:
- Για πρώτη φορά μετά το 1967, ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, «απελευθερώνοντας» τη Γάζα.
- Στην Ευρώπη, πολιτικό «σεισμό» προκάλεσε το ηχηρό «όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών στο Ευρωσύνταγμα, που οδήγησε στο «πάγωμα» της διαδικασίας επικύρωσης. Η κρίση στη Γηραιά Ήπειρο δεν εμπόδισε ωστόσο την Τουρκία να αρχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, παρά τις αντιδράσεις και το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.
- Γεγονότα Επιστημών:
- Γεγονός η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου.