Κατηγοριοποίηση γεγονότων θεματολογικά:

 

 • Οικονομικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 • Πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις; Μπορούν να αμβλυνθούν οι φορολογικές ανισότητες και αδικίες; Πώς θα καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία; Αυτά ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρήθηκε να δοθεί απάντηση με τον αναπτυξιακό νόμο και με ένα νέο, αντικειμενικό σύστημα φορολογικών ελέγχων.

 

·       Πηγή εσόδων για τα δημόσια ταμεία ή απελευθέρωση της οικονομίας οι μετοχοποιήσεις;
Στα τέλη Οκτωβρίου μία αποκάλυψη του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Φαρμάκη, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού Παναγιώτη Λαφαζάνη, ήρθε να ανατρέψει το σκηνικό που είχε στηθεί στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

 

 • Σε ένα διεθνές περιβάλλον που διακρίνεται από τη μείωση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, οι συμφωνίες της Παπαστράτος με την Philip Morris και των ΕΛΠΕ με την Petrola ήταν αυτές που έδωσαν διαφορετικό χρώμα στις εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις.
 

·       Φιλόδοξοι στόχοι για μία Ελλάδα «ευρωπαϊκών μεγεθών» ως το 2008:

Μαζί με το κοινωνικό πακέτο, η «Χάρτα της Σύγκλισης» αποτελούσε μία προσπάθεια για ανατροπή του πολιτικού κλίματος. Ήταν όμως και μία πρωτότυπη πρωτοβουλία να τεθεί σε διάλογο ένα ποσοτικοποιημένο οικονομικό πρόγραμμα τετραετίας, με εσωτερική συνοχή και στόχο την «επιτάχυνση των ρυθμών σύγκλισης».

 

 

Διεθνή:

 

 • Η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν το κυριότερο -μετά τον πόλεμο στο Ιράκ- πεδίο αντιπαραθέσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, με αφορμή τη «νίκη» της Γερμανίας και της Γαλλίας στο θέμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

 

·       Η εγκατάλειψη της πολιτικής του «σκληρού δολαρίου» ενισχύει το ευρώ:
Η πορεία της ισοτιμίας του ευρώ αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους «πονοκέφαλους» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των νομισματικών αρχών. Το ευρώ κατέγραψε αλλεπάλληλα ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η άνοδος αυτή εκτός από τις θετική της διάσταση έχει και αρνητικές επιπτώσεις.

 

·       Ο Ντούιζενμπεργκ παραδίδει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον Τρισέ
Στις 29 Οκτωβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ τίμησαν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ, σε μία λαμπρή εκδήλωση, ενδεικτική του σεβασμού προς τον Ολλανδό τραπεζίτη.

 

·       Νίκη της δημοκρατίας ή επιστροφή στον προστατευτισμό η αποτυχία της Συνόδου του ΠΟΕ;
Τα μηνύματα για την 5η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού ήταν απαισιόδοξα, ήδη αρκετούς μήνες πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης των υπουργών από τις 146 χώρες-μέλη του ΠΟΕ. Η έκβαση δεν ήταν διαφορετική από τις εκτιμήσεις.

 

·       Οι αεροπορικές εταιρείες ενώπιον των «τεσσάρων ιπποτών της Αποκαλύψεως»:
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η άτυπη πνευμονία και ο πόλεμος στο Ιράκ κατάφεραν νέα πλήγματα για τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες για να ορθοποδήσουν αναζητούν πλέον τη δύναμη εν τη ενώσει. Για το υπερηχητικό αεροσκάφος Concorde ήταν όμως πολύ αργά.

 

 • Κοινωνικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 

·       Τέσσερις αθώοι, 15 ένοχοι και ρεκόρ ποινών στη δίκη της 17 Νοέμβρη:

Χρονιά της κρίσης το 2003 για τους «19» που κατηγορήθηκαν ως μέλη της 17 Νοέμβρη. Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε 162 συνεδριάσεις και περίπου εννέα μήνες. Το δικαστήριο αθώωσε τέσσερις κατηγορούμενους, ενώ για τους υπόλοιπους αποφάσισε ποινές ρεκόρ στα ελληνικά δικαστικά χρονικά.

 

·       Βαρύς ο φόρος του αίματος στις τραγωδίες των Τεμπών, του Αλιάκμονα και της Ικαρίας:
Βαρύς ήταν ο φόρος του αίματος που πλήρωσαν 41 συνάνθρωποί μας στα τραγικότερα εν Ελλάδι δυστυχήματα το 2003. Τα πολύνεκρα τροχαία του Αλιάκμονα και των Τεμπών, αλλά και η πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ανοιχτά της Ικαρίας, αποτελούν την αφορμή, αν όχι την αιτία, για την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων.

 

 

·       Απεργιακό κύμα μετά το «κοινωνικό πακέτο» και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο:
Μετά από περιοριστική οικονομική πολιτική ετών, οι παροχές του «κοινωνικού πακέτου» της κυβέρνησης πυροδότησαν ευρύτατο μέτωπο μισθολογικών αιτημάτων, με κύριο άξονα την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα. Οι διεκδικήσεις έλαβαν το φθινόπωρο τη μορφή ευρύτατου απεργιακού μετώπου.

 

 • Από χίλια κύματα πέρασε η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Προβληματισμός για το θέμα της ασφάλειας, παρατηρήσεις για τα χρονοδιαγράμματα των έργων, αντεγκλήσεις για το κόστος, αναπλάσεις ιστορικών χώρων και τα παράλληλα μεγάλα κυκλοφοριακά έργα συνθέτουν το όλο σκηνικό.

 

·       Μία αυτοκτονία μετέτρεψε την υπόθεση των αυθαιρέτων σε «θρίλερ»:
Το πιο τραγικό τέλος σε μια απλή υπηρεσιακή υπόθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αυτοκτονία της Ρουμπίνης Σταθέα. Ο φάκελος των αυθαιρέτων κτισμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας τον Οκτώβριο του 2003 με τον πιο μακάβριο τρόπο.

 

 

 

Διεθνή:

 

·       Η σκιά της τρομοκρατίας άγγιξε την Ευρώπη:
Ο φόβος για τρομοκρατικά χτυπήματα, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, είναι πιο υπαρκτός από ποτέ. Κατά το 2003 σημειώθηκαν έξι πολύνεκρες επιθέσεις, εκ των οποίων δύο στην Κωνσταντινούπολη. Το δίκτυο της Αλ Κάιντα δείχνει να επεκτείνεται πλέον και στην Ευρώπη.

 

 • Το πιο ζεστό καλοκαίρι από το 1757 έζησε η Ευρώπη. Περίπου 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή λόγω του καύσωνα στη Γαλλία, ενώ πολλά θύματα θρήνησαν ακόμη η Ιταλία και η Ολλανδία. Ανθρώπινες απώλειες υπήρξαν επίσης στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου οι πυρκαγιές κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης.

 

 • Άνεμος δραστικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα πνέει σε όλη την Ευρώπη, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με την κρίση των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους της «παλαιάς Ευρώπης».

 

·       Αγωνιώδης μάχη σε ολόκληρο τον πλανήτη κατά της επιδημίας του SARS:
Στις 5 Ιουλίου ο ΠΟΥ ανακοινώνει ότι η επιδημία του SARS έχει τεθεί παγκοσμίως υπό έλεγχο, συνιστώντας ταυτόχρονα διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να μη χτυπήσει και πάλι «κόκκινος» συναγερμός στον πλανήτη, που θρήνησε 774 θύματα από την αόρατη απειλή που «ξύπνησε» στην κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

 

·       Πριν από ακριβώς έναν αιώνα οι αδερφοί Ράιτ πραγματοποιούσαν την πρώτη τους επιτυχή πτήση. Το τελευταίο ταξίδι του Concorde φέτος τον Οκτώβριο αποτέλεσε, κατά κάποιο τρόπο, την αρνητική εικόνα εκείνου του κατορθώματος: σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, το τέλος των εμπορικών υπερηχητικών πτήσεων.

 

·       Έπειτα από χρόνια προετοιμασίας, η ΕΕ επιχείρησε φέτος να δώσει στους πολίτες της τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων στα ηλεκτρονικά μέσα. Η Οδηγία για την «ηλεκτρονική ιδιωτικότητα (e-privacy), ίσως ανακουφίσει τα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια από τη γνωστή «σαβούρα» των διαφημιστικών μηνυμάτων.

 

·       Λίγους μήνες πριν από τα 20ά γενέθλια του πρώτου ιού για υπολογιστές, η Microsoft και οι Αρχές αναστατώθηκαν όσο ποτέ με τις επιθέσεις στο Διαδίκτυο. Πρώτα το σκουλήκι MSBlast, που μόλυνε πάνω από 1,4 εκατ. συστήματα, και στη συνέχεια ο Sobig, ο ταχύτερα διαδιδόμενες ιός που έχει εμφανιστεί ποτέ.

 

·       Το ρεκόρ υψηλότερου κτιρίου θα καταρρίψει με την ολοκλήρωση του ο πύργος, που κέρδισε το διαγωνισμό για το κτίσμα που θα ανεγερθεί στη θέση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Μεγάλος νικητής το γερμανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Libeskind.

 

 • Πολιτικά γεγονότα:

 

 

Ελλάδα:

 

·       «Συνεννόηση»: το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ελληνική προεδρία στην ΕΕ χειρίστηκε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι διχογνωμίες για τον πόλεμο στο Ιράκ και για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ενώ συνέπεσε χρονικά με την τελετή υπογραφής της διεύρυνσης. Κατά γενική ομολογία, η Αθήνα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κυρίως χάρη στην πολιτική της σύνθεσης των απόψεων.

 

·       Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, με το βλέμμα στις εκλογές του 2004:
Η κυβέρνηση άσκησε την πολιτική της και έκανε τις κινήσεις της. Τα κόμματα άνοιξαν τα χαρτιά τους και οι δημοσκοπήσεις είπαν το λόγο τους. Οι πολιτικοί έλαβαν θέση, ενίοτε μάλιστα αποστασιοποιούμενοι ή επανατοποθετούμενοι. Ο κύβος ερρίφθη. Επόμενος σταθμός οι εκλογές της άνοιξης του 2004.

 

·       Τη χαμένη της… διαφάνεια αναζητά η ελληνική πολιτική σκηνή:
Το θέμα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο βρέθηκε στο επίκεντρο και το 2003, οδηγώντας μάλιστα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε παραιτήσεις πολιτικών, στο άνοιγμα χρηματιστηριακών κωδικών και σε νόμο για το «πόθεν έσχες». Το κλίμα έγινε βαρύτερο με την υπόθεση των εκβιασμών στο όνομα της 17Ν.

 

·       Επεισοδιακός, προκλητικός και… ατρόμητος ο Μπερλουσκόνι στην προεδρία της ΕΕ:
«Κύριε Σούλτς, γνωρίζω πως στην Ιταλία υπάρχει ένας παραγωγός που γυρίζει ένα φιλμ για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα ήθελα να σας προτείνω το ρόλο του κάπο. Θα είσαστε εξαιρετικός». Εμβρόντητη η Ευρώπη παρακολουθεί τον Σ.Μπερλουσκόνι να «εγκαινιάζει» την ιταλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ…

 

·       Εκστρατεία για το πάγωμα των τιμών, η «απάντηση» στο κύμα ανατιμήσεων:
Η τοποθέτηση του Κίμωνα Κουλούρη στο υπουργείο Ανάπτυξης, στη θέση του αρμόδιου υφυπουργού για τα θέματα Εμπορίου, κατά τον ανασχηματισμό του Ιουλίου, είχε προϊδεάσει την κοινή γνώμη για την αντεπίθεση που ετοίμαζε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

 

 • Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε ένας από τους μεγάλους «πονοκεφάλους» της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η αναθεώρηση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο τελικός συμβιβασμός βρήκε ευνοημένη τη χώρα μας, στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων που άπτονταν τα συμφέροντα του Έλληνα αγρότη.

 

 • Πεδίο σκληρών πολλές φορές πολιτικών αντιπαραθέσεων αποτέλεσε κατά το 2003 η διαχείριση του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών πόρων και η ποιότητα των έργων που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.

 

 • Για τους περισσότερους χρήστες του Διαδικτύου, η απόλαυση της πλοήγησης είναι ανάλογη της ταχύτητας πρόσβασης. Και για τους Έλληνες χρήστες, το 2003 επιφύλασσε το υπέρτατο δώρο: συνδέσεις ADSL, για γρήγορη, μόνιμη πρόσβαση μέσω της τηλεφωνικής γραμμής. Oμως το νέο προϊόν παραμένει πανάκριβο.

 

 • Η νέα εικόνα της Ομόνοιας δεν ικανοποίησε ούτε τους πολίτες, αλλά ούτε και τους αρμοδίους, οι οποίοι λίγες ημέρες μετά τα «αποκαλυπτήρια» ξεκίνησαν νέο γύρω συσκέψεων για την εξεύρεση λύσης, ώστε να γίνει η πλατεία πιο ελκυστική. Η λύση αναζητείται ακόμη.

 

Διεθνή:

 

·       Το παλαιό καθεστώς του Βελιγραδίου κάνει επίδειξη ισχύος με τη δολοφονία Τζίντζιτς:
Η δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, στις 12 Μαρτίου, έχει ως αποτέλεσμα την κήρυξη πολέμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Χιλιάδες ύποπτοι συλλαμβάνονται, οι δράστες εντοπίζονται και -παράλληλα- εξιχνιάζεται η εξαφάνιση Στάμπολιτς.

 

·       Η αυτοκτονία του Δρος Ντέιβιντ Κέλι θρυαλλίδα για την αξιοπιστία του Τόνι Μπλερ:
Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε το 2003 ο Βρετανός πρωθυπουργός. Απόλυτος σύμμαχος των ΗΠΑ και «νικητής» στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ο Μπλερ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο με αφορμή τα μέσα που χρησιμοποίησε για να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του ότι ο Σαντάμ είναι επικίνδυνος…

 

 • Η είδηση της δολοφονίας της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανα Λιντ, προκάλεσε αρχικά σοκ. Ακολούθησε η οδύνη, για να έλθει τελικά η απορία για το «τι τελικά πηγαίνει στραβά» στην ανοικτή και εξαιρετικά προηγμένη κοινωνία της σκανδιναβικής χώρας.

 

·       Aναίμακτη ανατροπή του Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε από την προεδρία της Γεωργίας:
Απέναντι στη βελούδινη επανάσταση ο Σεβαρντνάντζε θα αντέξει 21 ημέρες. Εικόνες Βελιγραδίου του 2000 στην Τιφλίδα του 2003. Οι φόβοι για αιματοκύλισμα δεν επιβεβαιώνονται, ειρηνική η αλλαγή φρουράς με φόντο καταγγελίες εκλογικής νοθείας. Η Γεωργία θα κληθεί τώρα να αντιμετωπίσει την επόμενη δύσκολη ημέρα.

 

 • Η είδηση της σύλληψης του ισχυρού άνδρα του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, στις 25 Οκτωβρίου, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις διεθνείς αγορές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιγε μία νέα σελίδα στη σύγκρουση με τη ρωσική «ολιγαρχία».

 

 • Πολιτισμικά και θρησκευτικά γεγονότα:

 

 

Ελλάδα:

 

·       «Εμφύλιος» μεταξύ Φαναρίου και Εκκλησίας της Ελλάδος με «φόντο» την Πράξη του ’28
Οι χηρεύουσες θέσεις σε δύο μητροπόλεις της Βoρείου Ελλάδας ήταν μόνο η αφορμή, για να ξεσπάσει δημόσια διαμάχη μεταξύ του Φαναρίου και της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τον τρόπο εκλογής των μητροπολιτών στις «Νέες Χώρες». Επιστολές αντηλλάγησαν, εκπρόσωποι πήγαν και ήλθαν, λύση όμως δεν βρέθηκε.

 

·       Outlook και ιταλική Αναγέννηση αφήνουν τη σφραγίδα τους στην εικαστική κίνηση του 2003:
Με την έκθεση Outlook να μοιράζεται μεταξύ τριών χώρων της οδού Πειραιώς και την Εθνική Πινακοθήκη να φιλοξενεί 500 έργα της ιταλικής Αναγέννησης, η Αθήνα γνώρισε τις μεγαλύτερες εικαστικές εκδηλώσεις της ιστορίας της. Η Άνδρος πάλι κέντρισε το ενδιαφέρον με έργα του κυβιστή Ζορζ Μπρακ στο Μουσείο Γουλανδρή, ενώ η Art Athina συμπλήρωσε 10 χρόνια ζωής.

 

·       Το σκηνικό των πολιτιστικών χώρων της Αθήνας αλλάζει πλήρως. Λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το κοινό της πρωτεύουσας αγκάλιασε με θέρμη το Κέντρο Νεώτερου Πολιτισμού και τώρα περιμένει να υποδεχθεί τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στη λεωφόρο Μεσογείων και τη Γλυπτοθήκη στο Γουδί. 

 

·       Το φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σταδιακά ολοκληρώνεται. Την 1η Δεκεμβρίου 2003 παραδόθηκε στο κοινό το νέο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, με το οποίο η Αθήνα και η Ελλάδα γενικότερα αποκτούν ένα από τους πιο σύγχρονους χώρους πολιτισμού στον κόσμο.
 

·       Μέσω της αναπαλαίωσης έρχεται η ανανέωση στην Εθνική Λυρική Σκηνή:

Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή θα προκύψει μέσα από την παλιά: Το πρόβλημα στέγης της πρώτης λυρικής σκηνής της χώρας θα λυθεί με την αναπαλαίωση και επέκταση του θεάτρου Ολύμπια, του χώρου δηλαδή που φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες την ΕΛΣ, στην οδό Ακαδημίας, στην καρδιά της Αθήνας.

 

 • Ύστερα από 24 χρόνια απουσίας από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η ελληνική ομάδα δηλώνει παρούσα στα γήπεδα της Πορτογαλίας το καλοκαίρι του 2004. Με εντυπωσιακή αντεπίθεση και έχοντας οδηγό τον Ρεχάγκελ, η διεθνείς καλούνται να αντιμετωπίσουν Πορτογαλία, Ισπανία και Ρωσία με την ελπίδα καλών εμφανίσεων.

 

Διεθνή:

 

·       «Ασημένια» λάμψη για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και σενάρια διαδοχής στο Βατικανό:
Τα «καλά» της φόρεσε το 2003 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για να γιορτάσει τα 25 χρόνια από την ανάρρηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στον παπικό θρόνο. Ο ίδιος, αν και βαριά άρρωστος, προκάλεσε αίσθηση με τις απόψεις που εξέφρασε και τη χρονιά που πέρασε, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο της διαδοχής.

 

 • Αν και τα στοιχεία για τον αριθμό των αρχαιοτήτων που χάθηκαν από το Ιράκ είναι συγκεχυμένα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος της καταστροφής για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. «Θύματα» δεν ήταν μόνο το Μουσείο της Βαγδάτης, αλλά όλες οι εν εξελίξει αρχαιολογικές ανασκαφές.

 

 • Ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου του 1753 και αποτέλεσε το πρώτο δημόσιο εθνικό ίδρυμα στο είδος του. Ο λόγος για το Βρετανικό Μουσείο, που φέτος γιόρτασε με λαμπρότητα τα 250 χρόνια λειτουργίας του.

 

 

 

 

 • Γεωστρατηγικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 

·       Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος σε τροχιά πάνω από την Ευρώπη:
Η Ελλάδα και η Κύπρος αποκτούν επιτέλους περιουσία στο Διάστημα. Ένα «οικόπεδο» σε τροχιά, όπως χαρακτήρισε τον Hellas SAT ο Τάσσος Παπαδόπουλος στα επίσημα εγκαίνιά του τον Σεπτέμβριο. Ο νέος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος καλύπτει την Ευρώπη και τμήματα της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Διεθνή:

 

·       Σε ευρωπαϊκή τροχιά το Κυπριακό μετά το ναυάγιο της Χάγης:
Με τη δυναμική που έδωσε η προοπτική ένταξης της Λευκωσίας στην ΕΕ, το Κυπριακό βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τη λύση, χωρίς όμως αυτό να αποδεικνύεται αρκετό. Οι εξελίξεις ανάγκασαν όμως τον Ντενκτάς να ανοίξει την Πράσινη Γραμμή. Νέο ορόσημο ο Μάιος 2004, οπότε η Κύπρος θα είναι και τυπικά μέλος της ΕΕ.

 

·       Δέκα νέα μέλη και ένα σχέδιο Συντάγματος για την ευρωπαϊκή οικογένεια:
Σημαντικές εξελίξεις κυοφορήθηκαν εντός της ΕΕ. Τον Ιούνιο υπεγράφη η Συνθήκη Διεύρυνσης της Ένωσης με 10 νέα μέλη, ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για τη δημιουργία του ευρωστρατού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις επί του σχεδίου Συντάγματος.

 

·       Εκτός τροχιάς ο «οδικός χάρτης» στη Μέση Ανατολή της τυφλής βίας:
Βαμμένη στο αίμα η Μέση Ανατολή μετρά νεκρούς, όρκους εκδίκησης και απειλές. Η διπλωματία και πάλι θύμα της βίας. Αντίποινα επί αντιποίνων εκτροχιάζουν τον «οδικό χάρτη», ελπίδες ειρήνευσης ξυπνούν και σβήνουν ξανά. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αμφότεροι ηττημένοι στον ακήρυχτο πόλεμο που δεν έληξε ούτε το 2003.

 

·       Σε πορεία συνεργασίας με την ΙΑΕΑ το Ιράν και η ΕΕ διεκδικεί τη διπλωματική νίκη:
Σε τροχιά συμμόρφωσης προς τις επιταγές της ΙΑΕΑ κατόπιν της καθοριστικής μεσολάβησης Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας βρίσκει το Ιράν η λήξη του 2003. Μπορεί η Τεχεράνη να έχει ξεγλυστρίσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όμως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη πειστεί για το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του «κράτους παρία».

 

 • Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι θυμίζει η διένεξη της Βορείου Κορέας με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της πρώτης, αλλά και τα σχέδιά της για ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Οι απειλές διαδέχονται τις διαπραγματεύσεις για να ακολουθήσουν νέες απειλές. Μια διελκυστίνδα με άγνωστη ημερομηνία λήξης.

 

 • Το 2003 η Λιβύη του Μοαμάρ Καντάφι έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την «επιστροφή» της στη διεθνή κοινότητα. Χρειάστηκε βεβαίως η καταβολή 2,7 δισ. δολαρίων σε ελβετική τράπεζα και η δέσμευση για την καταβολή άλλων 4 εκατομμυρίων ως αποζημίωση στους συγγενείς των όσων έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστικές επιθέσεις.

 

 

·       Η Κίνα τρίτη χώρα με δυνατότητα επανδρωμένης πτήσης στο Διάστημα:
Ένα ασφαλές κριτήριο για το πότε μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί υπερδύναμη είναι ίσως η δυνατότητά της να πραγματοποιεί ανεξάρτητα επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα. Μετά τους κοσμοναύτες και τους αστροναύτες, σειρά έχουν οι ταϊκοναύτες. Η Κίνα τρίτη δύναμη στο Διάστημα.

 

 • 17 Μαρτίου – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ανακοινώνει σε τηλεοπτικό λόγο ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν και οι γιοι του έχουν 48 ώρες να αποχωρίσουν από το Ιράκ, ή διαφορετικά οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να πλήττουν στρατιωτικά το Ιράκ.

 

 

 • 12 Απριλίου – Η Ουγγαρία εγκρίνει, με διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

 • Γεγονότα Επιστημών:

 

 

Διεθνή:

 

·       Το διαστημικό λεωφορείο Columbia διαλύεται φλεγόμενο πάνω από το Τέξας:
Το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου, το Columbia δεν φάνηκε στην ώρα του πάνω από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα όπου θα προσεδαφιζόταν. Λίγα λεπτά αργότερα, μια γραμμή από φλεγόμενα συντρίμμια στον ουρανό επιβεβαίωνε την καταστροφή του και το θάνατο επτά αστροναυτών.

 

·       Τρεις ρομποτικοί εξερευνητές αναχωρούν για τον διερχόμενο Κόκκινο Πλανήτη:
To 2003 προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για την εξερεύνηση του Άρη. Ο πλανήτης πλησίασε στη μικρότερη απόστασή του από τη Γη τα τελευταία 60.000 χρόνια. Ένα ευρωπαϊκό και δύο αμερικανικά σκάφη βρίσκονται καθ’ οδόν, για να διαπιστώσουν αν όντως ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν κάποτε υγρός.

 

·       Οι σιαμαίες Λαλέχ και Λαντάν χάνουν τη μάχη για ζωή, κερδίζουν τις καρδιές μας:
Η επιθυμία για αυτόνομη ζωή υπερστάθμισε τον κίνδυνο του θανάτου. Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στράφηκε την 8η Ιουλίου στη Σιγκαπούρη και παρέμεινε εκεί καρφωμένο για 50 και πλέον ώρες, όσες ώρες κράτησε η πρώτη στον κόσμο επέμβαση για τον διαχωρισμό ενήλικων κρανιοπαγών διδύμων.

 

 • 7 Οκτωβρίου – Απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Φυσικής από κοινού στους Αλεξέι Αμπρικόσοφ, Βίταλι Γκινζμπούργκ και Αντονυ Λέγκετ.

 

 • 8 Οκτωβρίου – Απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Χημείας από κοινού στους Πήτερ Άγκρε και Ρόντερικ ΜακΚίνον.