Κατηγοριοποίηση γεγονότων θεματολογικά:

 

 

 • Οικονομικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 • Αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού προκαλεί η σημαντική αύξηση  που κατέγραψε ο τομέας το 2014 τόσο σε επίπεδο επισκεπτών όσο και σε επίπεδο εσόδων, παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρώπη και Ρωσία και τις συνεχιζόμενες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις. Πλέον, ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να ανακτά τον κραταιό του χαρακτήρα, ανακάμπτοντας με εντυπωσιακό τρόπο από την κρίση που τον έπληξε βάναυσα το 2012. Κινούμαστε σημαντικά γρηγορότερα από τα αναμενόμενα προς την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδίου και του Τουριστικού Οδικού Χάρτη 2021. Το 2014 ο ελληνικός τουρισμός θα συνεισφέρει 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και μαζί με τις αερομεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές και τον εσωτερικό τουρισμό 17,1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Εάν δεχθούμε ως πολλαπλασιαστή του τουρισμού το 2,2 που εκτίμησε το ΙΟΒΕ το 2012, η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία γίνεται 37,6 δισ. Ευρώ ή το 20,5% του ΑΕΠ. Εάν υιοθετήσουμε τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και την κατανομή της τουριστικής δαπάνης, η αντίστοιχη συνεισφορά ανεβαίνει στα 45,3 δισ. Ευρώ ή το 24,7% του ΑΕΠ. Αν θυμηθούμε ότι η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ για το 2010 είχε εκτιμηθεί από το ΙΟΒΕ στο 15,1%, μέσα σε τέσσερα χρόνια η συμβολή του τομέα στο Ακαθάριστο Προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 35%. Το 2015 πρέπει να είναι το έτος στο οποίο θα αναδείξουμε τη δυναμική και τις προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών τους, την εξειδίκευση των τουριστικών προϊόντων τους και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εργαζομένων τους. Έχοντας ως βάση τα εξαιρετικά αποτελέσματα της τελευταίας διετίας, πρέπει να επιμηκύνουμε την περίοδο, να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε δυναμικά στις τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουμε επιπλέον 100.000 νέες θέσεις εργασίας, να αναδείξουμε την τοπική παραγωγή, αλλά και την άγνωστη, μα εξίσου υπέροχη, Ελλάδα.

 

 • Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την έκθεση της Βουλής για την οικονομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει πως τα υψηλά φορολογικά βάρη όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά ταυτόχρονα αδυνατούν να προωθήσουν τις όποιες θετικές μεταρρυθμίσεις.

 

 • Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Β» από «Β-», διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές κι επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.

 

 • Με νόμο γίνεται υποχρεωτική η… προαιρετική συνεισφορά των πλοιοκτητών, γνωστή ως «εθελοντική συνεισφορά» στα έσοδα της χώρας. Η έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, είναι άκρως αισιόδοξη για τη διατήρηση του ελληνικού εφοπλισμού στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης και τα επόμενα χρόνια.

 

 • Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλάζει άρδην το οικονομικό επιτελείο. Στη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης αντί του Γιάννη Στουρνάρα, στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης ο Νίκος Δένδιας στη θέση του Κωστή Χατζηδάκη. Κάνοντας αναδρομή στα λεγόμενα και στις αναφορές του κ. Γκίκα Χαρδούβελη προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καθηγητή, οικονομολόγο που επέλεξε ο πρωθυπουργός για νέο «τσάρο» της οικονομίας.

 

 • Oι δείκτες εμπιστοσύνης και τα δημοσιονομικά στοιχεία στην Ελλάδα εξακολουθούν να βελτιώνονται και, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, η ανάκαμψη το 2014 θα είναι της τάξης του 0,6%, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε στις αρχές του μήνα.

 

 • Την αναβάθμιση του ελληνικού μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (των ομολόγων) κατά δυο βαθμίδες, από Caa3 σε Caa1, με σταθερή προοπτική ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.

 

 • Στις 11 Σεπτεμβρίου, συζητείται στη Βουλή η περίφημη τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο ακινήτων που δείχνει ανάγλυφα την προχειρότητα και ακαταλληλότητα της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο φόρος είχε ψηφιστεί κανονικά τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά μόλις πήγε να αρχίσει η εφαρμογή του, τότε έγιναν αντιληπτές οι αδικίες, η απίστευτη επιβάρυνση των φορολογουμένων, η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί τι και σε βάρος ποιων νομοθετεί.

 

 • Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Β από – Β. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτό είναι το πρώτο σημάδι ανάκαμψης της Ελλάδας, ενώ τελικός στόχος της χώρας είναι η περιβόητη αναδιάρθρωση του χρέους και η βιωσιμότητά του.

 

 

Διεθνή:

 

 • Η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «υπερβολική» μακροοικονομική ανισορροπία η οποία ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας τον «κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων» όχι μόνο για την ιταλική οικονομία αλλά για το σύνολο της 18μελούς ευρωζώνης.

 

 • Ιδιαιτέρως κρίσιμες ήταν οι τελευταίες ημέρες του μήνα Ιουλίου για το μέλλον της οικονομίας της Αργεντινής. Η αντιπροσωπεία της Αργεντινής ξεκίνησε άλλον έναν γύρο επαφών με τους πιστωτές της, τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών ταμείων που διεκδικούν το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί μια λύση στο πρόβλημα ώστε η χώρα να μην κηρύξει στάση πληρωμών για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

 

 • Η ελαφρά κάμψη της γερμανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 εντείνει τις ανησυχίες, καθώς η «μίνι ύφεση» σε Γερμανία και Ιταλία και η στασιμότητα στη Γαλλία ανακινούν τους φόβους περί ενδεχόμενης επιστροφής της κρίσης στην Ευρώπη.

 

 • Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ομάδας G20 συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας σε όλο τον κόσμο και πρωτίστως στις χώρες που ανήκουν στην ομάδα G20, αναφέρεται ότι θα επιφέρουν, αύξηση κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, περί τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και πολλά εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

 

 • Η Γερμανία δια στόματος Σόιμπλε, βάζει τέλος στην αρχή των εθνικών προϋπολογισμών, καθώς ζητεί να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς, στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Λίγες μέρες αργότερα, ο Σόιμπλε τελειώνει τα success stories του Σαμαρά, καθώς δηλώνει απερίφραστα: «Στην Ελλάδα, η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί», κάτι που, όπως ανέφερε, είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

 

 • Τέσσερις κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Αυτοί είναι μια ενδεχόμενη άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων το 2015, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ή την Κίνα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η προθυμία ή όχι των κυβερνήσεων να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

 

 • Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε επανέλαβε τη γερμανική θέση ότι μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική αποτελεί αιτία οικονομικών προβλημάτων και όχι τη λύση τους. Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είπε ότι η τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του έτους εάν θα αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης. Επίσης, φρόντισε να κάνει σαφές και ξεκάθαρο, ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» στην Ελλάδα πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της.

 

 • Μια μελέτη της Price Waterhouse Cooper, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, συζητήθηκε πολύ, καθώς αναφέρει ότι οι αγορές τεχνολογίας και κεφαλαίου εξελίσσονται ολοένα και ταχύτερα και δοκιμάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των σημερινών τραπεζών, καθώς εναλλακτικοί προμηθευτές αναδύονται από σχεδόν όλες τις περιοχές του φάσματος των τραπεζικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των βασικών λειτουργιών.

 

 

 • Κοινωνικά γεγονότα:

 

 

Ελλάδα:

 • ·       26 Ιανουαρίου 2014: Ο Εγκέλαδος χτυπάει το νησί της Κεφαλονιάς. Ο πρώτος κύριος σεισμός είναι στα 5,9 Ρίχτερ όμως πολύ σύντομα ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί που φτάνουν ακόμη και τα 5,3 Ρίχτερ. Οι υλικές ζημιές ήταν μεγάλες και το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα όμως οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές του νησιού αναγκάστηκαν να κοιμούνται μέσα σε σκηνές και πρόχειρα καταλύμματα για αρκετές νύχτες του χειμώνα. Ακόμα και πλοία έφτασαν στο νησί για να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες για τους κατοίκους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
 •   10 Απριλίου 2014: Μια ισχυρή έκρηξη λίγα λεπτά πριν της 6 το πρωί ταράζει το κέντρο της Αθήνας. Η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, στη συμβολή των οδών Αμερικής και Σταδίου, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις. Επί της οδού Αμερικής απέμειναν συντρίμμια και θραύσματα γυαλιών, καθώς το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Ζημιές προκλήθηκαν και σε παρακείμενα σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα 500 μέτρων. Η έκρηξη σημειώθηκε μία μέρα πριν από την άφιξη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Δύο βδομάδες αργότερα η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.
 • Στις 7 Ιανουαρίου σήμανε συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο καταζητούμενος για την 17η Νοέμβρη, Χριστόδουλος Ξηρός, δεν δίνει το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλικράτειας, στη Χαλκιδική, ως όφειλε. Αυτή ήταν και η απόδραση του Ξηρού. Από τότε παραμένει άφαντος. Λίγες ημέρες αργότερα «εμφανίζεται» με ένα βίντεο, μέσα από το οποίο εξαπολύει απειλές κατά πάντων και επιτίθεται στο σύστημα.

 

 

 • Δώδεκα μετανάστες, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, βρίσκουν τραγικό θάνατο στο Φαρμακονήσι, όταν έπεσαν στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης του αλιευτικού σκάφους, στο οποίο επέβαιναν. Η τραγωδία μέσα σε λίγα λεπτά κάνει το γύρο του κόσμου. Για άλλη μία φορά το ταξίδι για ένα καλύτερο αύριο… έμελε να αποβεί μοιραίο.

 

 • Προκήρυξη χρηματικής αμοιβής 4 εκατομμυρίων ευρώ για τη σύλληψη των καταζητούμενων Χριστόδουλου Ξηρού, Νικόλαου Μαζιώτη, Παναγιώτας Ρούπα και των δραστών που συμμετείχαν σε δύο ανθρωποκτονίες και έναν σοβαρό τραυματισμό την 01.11.2013 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.

 

 • Νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού ξεσπούν στις Σκουριές, στη Χαλκιδική, στις 19 Φεβρουαρίου. Τρία άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο εργοστάσιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Αργότερα αφήνονται ελεύθερα και τρεις ημέρες μετά διοργανώνονται νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

 

 • Ο αγώνας τους έκανε το γύρο του κόσμου. Για μήνες παρέμειναν στη θέση τους, στην Καραγεώργη Σερβίας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους. Ο λόγος τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Στις 15/5 δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο το ΥΠΟΙΚ «πάγωσε» την επανατοποθέτησή τους μέχρι τις 12/06, οπότε το ζήτημα εξετάστηκε στον Άρειο Πάγο. Η εισήγηση του Άρειου Πάγου όμως ήταν αρνητική για τις καθαρίστριες. Τα γεγονότα της ίδιας μέρας έγιναν πρωτοσέλιδο ακόμα και σε ξένα ΜΜΕ, καθώς οι άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν με βία τις καθαρίστριες που έσπευσαν μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης να διαμαρτυρηθούν στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών.

 

 

 • Μία μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Οι Αρχές εντοπίζουν έναν τόνο ηρωίνης, σε βίλα στη Φιλοθέη και σε αποθήκη στο Κορωπί. Πίσω από την υπόθεση ένας εφοπλιστής, η σύζυγός του και ο γιος τους. Συνολικά συλλαμβάνονται 11 άτομα. Μετά από περίπου μία εβδομάδα άνδρες του Λιμενικού πραγματοποιούν και δεύτερη επιχείρηση στην Ελευσίνα κατά την οποία συλλαμβάνουν 14 άτομα πληρώματος του πλοίου «NOOR ONE» που μετέφερε ναρκωτικά.

 

 • Στις 9 Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε μετά από πολλές συζητήσεις και ερωτηματικά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Mέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή, το νομοσχέδιο δέχτηκε τα «πυρά» και ορισμένων μητροπολιτών. Αντιδράσεις για τις διατυπώσεις του επίσης είχαν εγείρει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

 

 • Φονική καραμπόλα σημειώθηκε στην Εγαντία Οδό όταν νταλίκα παρέσυρε περίπου 40 αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα και να τραυματιστούν περισσότεροι από τριάντα. Μαρτυρίες από τον τόπο του δυστυχήματος κάνουν λόγο για ελλιπή σήμανση παρά το γεγονός ότι στο σημείο πραγματοποιούνταν έργα. Ο οδηγός της νταλίκας συλλαμβάνεται και κρίνεται προφυλακιστέος.

 

 • Ένας όλμος εκρήγνυται στο Πεδίο Βολών Γλαφυρών Βόλου και χάνουν τη ζωή τους τρία άτομα. Πρόκειται για τους Επαγγελματίες Οπλίτες λοχίες (ΠΖ) Γεώργιος Οργανίδης ηλικίας 33 ετών, τον επίσης λοχία Αναστάσιο Μετζάλα ηλικίας 34 ετών καθώς και τον δεκανέα (ΠΝ) Φώτη Ανδρικόπουλο ηλικίας 19 ετών. Ο υπολοχαγός (ΠΖ) Κωνσταντίνος Βακάλης 30 ετών τραυματίζεται σοβαρά διακομίζεται στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και χειρουργείται.

 

 • Τα δυτικά προάστια της Αττικής δοκιμάζονται από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις. Οι δρόμοι στο Ίλιον και το Περιστέρι μετατρέπονται μέσα σε λίγα λεπτά σε ποτάμια. Αυτοκίνητα έγιναν άμορφη μάζα, περιουσίες χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους, πλημμύρισαν πάρκινγκ και το κυριότερο… άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν σε σούπερ μάρκετ στο Ίλιον. Οι εικόνες της καταστροφής θα παραμείνουν στις μνήμες όλων όσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την έντονη κακοκαιρία.

 

 • Έγινε πολιτικό θέμα, προβλημάτισε, μπήκε στο «μικροσκόπιο» του δημόσιου διαλόγου. Ο 21χρονος φυλακισμένος Νίκος Ρωμανός, μόλις 21 ετών, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, με επιστολή του στις 08/11 δήλωσε πως αρχίζει απεργία πείνας. Έφτασε σε οριακό βιολογικό σημείο, όταν με τροπολογία του το υπ. Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε στις 10/12 του επετράπη να σπουδάσει με «βραχιολάκι».

 

Διεθνή:

 

 • 8/3/2014: Εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 της Malaysia Airlines με προορισμό το Πεκίνο. Έχασαν τη ζωή τους οι 227 και το 15μελές πλήρωμα.

 

 • 14/4/2014: Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ απήγαγε 276 κορίτσια από σχολείο θηλέων στη Νιγηρία.

 

 • 17/7/2014: Αεροσκάφος της Malaysia Airlines με προορισμό το Άμστερνταμ στο οποίο επέβαιναν 283 επιβάτες και 13 άτομα του πληρώματος καταρρίπτεται πάνω από την Ουκρανία γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν στρατιωτικό.

 

 • 26/9/2014: Umbrella Revolution. Στο Χονγκ Κονγκ ξεκινούν οι διαδηλώσεις για εκδημοκρατισμό της χώρας.

 

 • 20/11/2014: Μαζική απαγωγή και θανάτωση φοιτητών στο Μεξικό από καρτέλ ναρκωτικών.

 

 • 15/12/2014: Τρομοκρατική επίθεση ομηρίας σε καφέ στο Σίδνεϊ που έληξε με δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες.

 

 • 28/12/2014: Εξαφανίστηκε αεροσκάφος της AirAsia,στο οποίο επέβαιναν 162 άτομα. Συντρίμμια βρέθηκαν μετά από δύο μέρες στο βυθό της θάλασσας.

 

·       Στις 22 Μαρτίου, αξιωματούχοι στη Γουινέα της δυτικής Αφρικής επιβεβαίωσαν πως ο αιμορραγικός πυρετός που προκάλεσε το θάνατο 50 ανθρώπων στη χώρα οφειλόταν στον ιό του Έμπολα. Πρόκειται για μια ασθένεια με υψηλότατη θνησιμότητα, για την οποία δεν έχει βρεθεί θεραπεία. Έκτοτε πάνω από 7.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να αγγίζουν τα 16.000. Είναι η χειρότερη επιδημία Έμπολα από το 1976 που εντοπίστηκε η ασθένεια, καθώς τα κρούσματα των τελευταίων μηνών ξεπερνούν σε αριθμό τα κρούσματα όλων των προηγούμενων επιδημιών μαζί.  Στο τελευταίο αυτό ξέσπασμα η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, ενώ στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περιλαμβάνονται η Νιγηρία, το Μάλι και η Σενεγάλη. Ωστόσο η ασθένεια δεν περιορίστηκε στη δυτική Αφρική καθώς δύο θάνατοι καταγράφηκαν και στις ΗΠΑ. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ειδικοί επιστήμονες του ΟΗΕ προειδοποίησαν πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι ιδιαίτερα υψηλός.
·       Για πρώτη φορά στο νησί της Αφροδίτης λαμβάνει χώρα η γιορτή της διαφορετικότητας ή αλλιώς το Gay Pride. Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους της Λευκωσίας με σημαία το ουράνιο τόξο καθώς και συνθήματα χαράζοντας την αρχή για ένα διαφορετικό αύριο για τα ομοφυλόφιλα άτομα, όπου η διαφορετικότητα δεν θα είναι κατακριτέα.

 • Πολιτικά γεγονότα:

 

 

Ελλάδα:

Μαζί με τις ευρωεκλογές οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αλλαγές και οι ανατροπές αρκετές μαζί όμως με το υψηλό ποσοστό αποχής που σε ορισμένους δήμους έφτασε σχεδόν το 50%. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του όμως δεν κατάφερε να κερδίσει τον Δήμο της Αθήνας με τον Γιώργο Καμίνη να επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη όπου ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν και πάλι ο νικητής των εκλογών. Η μεγάλη ανατροπή ήρθε στην Περιφέρεια Αττικής όπου η Ρένα Δούρου κατάφερε να εκλεγεί Περιφερειάρχης.

·       Μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει διαφαινόμενη έλλειψη της απαιτούμενης πλειοψηφίας που θα της επιτρέψει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης καταγγέλλει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές απόπειρα χρηματισμού του, προκειμένου να ψηφίσει θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ο κ. Χαϊκάλης αναφέρει πως ο φερόμενος ως μεσάζοντας για την απόπειρα δωροδοκίας, ισχυρίζεται πως έχει έρθει σε επικοινωνία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και εδώ προκύπτει ένα ακόμη πρωτοφανές για την πολιτική ζωή του τόπου. Ο Αντώνης Σαμαράς καταθέτει μήνυση για την υπόθεση, αποτελώντας τον πρώτο πρωθυπουργό που μηνύει βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου στα πολιτικά χρονικά.

Διεθνή:

 

 • Φεβρουάριος: Ουκρανική επανάσταση. Η ουκρανική κυβέρνηση αναθεωρεί τα σχέδια για ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Ακολούθησαν βίαιες αντιδράσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

 

 • 21/3/2014: Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα.

 

 • 18/9/2014: Δημοψήφισμα για την σκωτσέζικη ανεξαρτησία. Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 • 9/11/2014: Άτυπο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας διεξάγεται παρά το ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το έκρινε αντισυνταγματικό. Το 80% ψήφισε «ναι» για ανεξαρτησία.

 

 • 21/11/2014: Μεταρρυθμίσεις στη μεταναστευτική νομοθεσία των ΗΠΑ- δεν απελαύνονται 5 εκ. μετανάστες.

·       Εν μέσω οικονομικής κρίσης, μέτρων λιτότητας, διαδηλώσεων και αγανάκτησης σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 751 ευρωβουλευτές εκλέχθηκαν το Μάιο ως εκπρόσωποι των 503 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ. Οι Ευρωεκλογές έγιναν για πρώτη φορά με σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν προσωπική προεκλογική εκστρατεία και συμμετείχαν σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ. Παρά τις αλλαγές, όμως, που μεταξύ άλλων είχαν στόχο να κινήσουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στα ιστορικά χαμηλά του 42,54%. Οι συντηρητικοί του ΕΛΚ κατέλαβαν τις περισσότερες έδρες και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έγινε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν. Μεγάλα όμως ήταν τα κέρδη για τους ευρωσκεπτικιστές, τόσο δεξιούς όσο και αριστερούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανία και η Γαλλία, όπου το UKIP και το Εθνικό Μέτωπο αντίστοιχα κατέλαβαν τις περισσότερες έδρες.
·       Η χρονιά για την Ουκρανία ήταν μια από τις χειρότερες από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Σοβιετική Ένωση. Η ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, οι συγκρούσεις του στρατούς με φιλορώσους αυτονομιστές αλλά και οι εκλογές που έγιναν με νικητή τον Πέτρο Ποροσένκο ήταν από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την χώρα και τον κόσμο. Οι νεκροί όμως από τις συγκρούσεις του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών φιλορώσων ξεπέρασαν τους χιλιούς. Τον Οκτώβριο η χώρα οδηγήθηκε ξανά στις κάλπες αυτή την φορά για την εκλογή νέου κοινοβουλίου με τα φιλοδυτικά κόμματα να βγαίνουν νικητές της αναμέτρησης αυτής.
·       Το 2014 διεξήχθησαν γενικές εκλογές στην Ινδία για την ανάδειξη της 16ης Βουλής (Lok Sabha). Εξελέγησαν οι 543 βουλευτές σε ισάριθμες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Η ψηφοφορία έγινε σε 9 φάσεις, από τις 7 Απριλίου ως τις 12 Μαΐου 2014 και επρόκειτο για τις μεγαλύτερες σε διάρκεια εκλογές στην ιστορία της ασιατικής χώρας. Σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή της Ινδίας, 814,5 εκατ. ήταν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, αυξημένοι κατά 100 εκατ. σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Έτσι, ήταν οι πολυπληθέστερες εκλογές στον κόσμο. Στις 16 Μαΐου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία με επικεφαλής το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα, κέρδισε σαρωτική νίκη, καταλαμβάνοντας 336 έδρες. Το BJP μόνο του κέρδισε 31% των ψήφων και 282 (το 51,9% όλων των εδρών) έδρες. Ήταν η πρώτη φορά από το 1984 που στις ινδικές γενικές εκλογές ένα κόμμα κέρδισε τόσες πολλές έδρες, ώστε να μπορεί να κυβερνήσει χωρίς να έχει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

 • Πολιτισμικά και θρησκευτικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

·       18 Αυγουστού 2014. Ημέρα κατά την οποία αρχίζουν σταδιακά να ανακοινώνονται οι ανακαλύψεις από τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Από τις δύο μαρμάρινες σφίγγες στις Καρυάτιδες. Από τις Καρυάτιδες στα ψηφιδωτά και στο τέλος ο σκελετός που ακόμη δεν έχει αποκαλύψει ποια ή ποιος μπορεί να είναι ο ένοικος του ταφικού αυτού μνημείο. Τους τελευταίους μήνες η Αμφίπολη έχει μονοπωλήσει συχνά το ενδιαφέρον τόσο των ελληνικών μέσων ενημέρωσεις όσο και του διεθνή τύπου. Σίγουρα πρόκειται για την αρχαιολογική ανακάλυψη της χρονιάς όμως θα πάρει ακόμη περισσότερο χρόνο μέχρι να μάθουμε τα κρυμμένα μυστικά του λόφου Καστά!
 • Στον ενδεικτικό κατάλογο της λίστας των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνεται το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, που αποτελεί μοναδικό στο είδος του. Η σημαντική διάκριση που έλαβε το νησί της Λέσβου προστίθεται στον κατάλογο με τα ελληνικά μνημεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO.

 

 • Από τον Μάιο Έλληνες και ξένοι επισκέπτες περιηγούνται στις αίθουσες και τα εκθέματα ενός εκ των ωραιότερων μουσείων σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι το νέο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

 

 • RETURN (the marbles), RESTORE (Parthenon), RESTART (history), με αυτό τον ιδιοφυές τίτλο η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Unesco, η Κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αρχίζει μια νέα εκστρατεία για την μεγάλη επιστροφή των Μαρμάρων.

 

 • Η ανασκαφή στην Πλωτινόπολη βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1996 και κάθε χρόνο δίνει νέα αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε νέο τμήμα του μεγάλου ψηφιδωτού, που αποκαλύπτεται κομμάτι-κομμάτι στο δάπεδο του ρωμαϊκού λουτρού. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν ανασκαφεί τα 90 από τα 140 τ.μ. του τεράστιου ψηφιδωτού δαπέδου.

 

 

 

Διεθνή:

 

 • 10/10/2014: Νόμπελ Ειρήνης στην έφηβη Πακιστανή ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, το οποίο μοιράστηκε με τον Ινδό ακτιβιστή Καλάς Σατιγιάρθι.

 

 • Οι εργασίες για την κατασκευή οδικών τμημάτων στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας, στάθηκαν αφορμή για την αποκάλυψη ενός σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα. Στην περιοχή εντοπίστηκε ένα αρχαίο νεκροταφείο της ύστερης εποχής του χαλκού (1600-1050π.Χ.), με 19 αποκαλυμμένους τάφους.

 

 • Το βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών δεν σταματά να αποκαλύπτει αρχαιολογικούς θησαυρούς, το τελευταίο εύρημα ήταν η ανακάλυψη νέου ασύλητου κιβωτιόσχημου τάφου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Γεωστρατηγικά γεγονότα:

 

Διεθνή:

 

 • Ιούνιος: η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους ISIS. Στις 29 Ιουνίου μετονομάζεται σε Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας ανακηρύσσοντας τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκανταντίας ως αρχηγό. Η τρομοκρατική οργάνωση προχώρησε σε δημόσιους αποκεφαλισμούς και άλλες βιαιότητες.

 

 • Ιούνιος: Επιδείνωση συγκρούσεων Ισραήλ- Παλαιστινίων.Την 30η Ιουνίου βρέθηκαν νεκροί τρεις Ισραηλινοί έφηβοι οι οποίοι απήχθησαν από τη Χαμάς. Την 8η Ιουλίου η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε με επιθέσεις. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για σχεδόν δύο μήνες με 2.200 θύματα, κυρίως αμάχους από τη λωρίδα της Γάζας.

 

 • 18/12/2014: Εξομάλυνση σχέσεων ΗΠΑ- Κούβας.

 

 • Στη Συρία η χρονιά ξεκίνησε με αισιοδοξία ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ωστόσο και οι δύο πλευρές απέτυχαν στην προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Το Μάρτιο, που συμπληρώνονταν τρία χρόνια από το ξέσπασμα του πολέμου, δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ απέκτησαν τον έλεγχο του Γιάμπρουντ, ενός από τα προπύργια των ανταρτών κοντά στον Λίβανο. Το Μάιο, οι αντάρτες εκδιώχθηκαν από τη Χομς, την τελευταία συριακή πόλη που ήλεγχαν.
  Τον Ιούνιο ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. Κατόπιν, σε μια εκλογική αναμέτρηση που η Δύση χαρακτήρισε «φάρσα», ο Άσαντ εξελέγη πρόεδρος για τρίτη θητεία με ποσοστό 88,7%.

 

 • Ο Ιούνιος ήταν όμως ένα σημείο καμπής. Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε τη σύσταση ενός «χαλιφάτου» σε περιοχές που είχε υπό τον έλεγχο της στη βορειοδυτική Συρία και τμήματα του Ιράκ. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο ίντερνετ και δείχνουν μαχητές να εκτελούν δημοσιογράφους και μέλη ξένων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας, είχαν ως αποτέλεσμα η Δύση να εμπλακεί σε πόλεμο με την οργάνωση.
  Το Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ και πέντε αραβικές χώρες ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του ΙΚΙΛ, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ ευθυνόταν για «μαζικές κτηνωδίες» στη Συρία. Το Κομπάνι, μια κουρδική πόλη της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αναδείχθηκε σε βασικό πεδίο μάχης στην προσπάθεια απώθησης των τζιχαντιστών. Η Τουρκία αποφάσισε να παρέμβει και να επιτρέψει σε Κούρδους μαχητές πεσμεργκά να περάσουν τα σύνορα και να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στο Κομπάνι. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, προκαλώντας προσφυγική κρίση στην Τουρκία.

 

·       Από την αρχή του χρόνου, η αισιοδοξία για την επίλυση της πολυετούς σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων ήταν περιορισμένη. Τον Απρίλιο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ κατέρρευσαν. Τον Ιούλιο η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Με αφορμή τη ρίψη ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ εξαπέλυσε στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο 50ήμερος πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε 2.205 Παλαιστινίους, από τους οποίους οι 1.483 ήταν άμαχοι. Οι απώλειες για το Ισραήλ ήταν 66 στρατιώτες και 5 πολίτες. Η ένταση συνεχίστηκε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, κυρίως με τη μορφή μεμονωμένων χτυπημάτων από Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ. Σε διπλωματικό επίπεδο, τον Οκτώβριο η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Μη δεσμευτικές προτάσεις υπέρ της αναγνώρισης ψήφισαν επίσης τα κοινοβούλια σε Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιρλανδία.

 

·       Μετά από μια δεκαετία δράσης υπό διάφορες ονομασίες, το 2014 το εξτρεμιστικό τζιχαντιστικό κίνημα «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» εδραιώνει την κυριαρχία του, ισχυριζόμενο πως έχει συστήσει ένα «χαλιφάτο» σε περιοχές που είχε υπό τον έλεγχο του στη βορειοδυτική Συρία και τμήματα του Ιράκ. Η οργάνωση, που παλαιότερα ήταν γνωστή ως το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ αλλά τον Φεβρουάριο αποσχίστηκε από την Αλ Κάιντα, έκανε δυναμική εμφάνιση καταλαμβάνοντας την ιρακινή πόλη Φαλούτζα. Τον Ιούνιο ανάγκασε τη Βαγδάτη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν κατέλαβε τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Οι τζιχαντιστές έδωσαν εντολή στους Χριστιανούς της πόλης να αλλαξοπιστήσουν, να πληρώσουν πρόστιμο ή να θανατωθούν. Στη Συρία η οργάνωση προχώρησε σε ενέργειες κατά αμάχων που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «μαζικές κτηνωδίες» και ανέβασε στο ίντερνετ βίντεο με φρικτές δολοφονίες δυτικών δημοσιογράφων και μελών αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ και πέντε αραβικές χώρες ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του ΙΚΙΛ σε μια αποστολή «καταστροφής ενός δικτύου θανάτου», σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ανησυχητικό όμως για τη δύση είναι το γεγονός πως, βάσει εκτιμήσεων, πάνω από 2.500 Ευρωπαίοι περιλαμβάνονται στους 16.000 ξένους μαχητές του ΙΚΙΛ που δρουν στη Συρία. Επιπλέον, Γάλλοι μαχητές της οργάνωσης έχουν απευθύνει κάλεσμα για χτυπήματα σε γαλλικό έδαφος. Το Νοέμβριο η Ουάσιγκτον δήλωσε πως η εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών παίρνει θετική τροπή για τον δυτικό συνασπισμό.
·       Την Κύπρο επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ήταν η πρώτη επίσκεψη αμερικανού αντιπροέδρου στη Μεγαλόνησο, μετά από 52 χρόνια. Το 1962 είχε βρεθεί στο νησί ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον. «Δεν ήλθα ούτε για να παρουσιάσω σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ούτε για να επιβάλλω λύση, αλλά για να βοηθήσω αυτή την προσπάθεια», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν. Η ειρήνη, τόνισε , είναι πάντα εφικτή, αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα, όχι μόνο από τους ηγέτες αλλά και από τους πολίτες. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε σαφές ότι «οι ΗΠΑ, όπως και όλος ο κόσμος, αναγνωρίζουν μόνο μία κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή η επίσκεψη δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι».
·       Το 2014 οι συνομιλίες για το Κυπριακό ξεκίνησαν και πάλι με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να δίνουν τα χέρια λίγο πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν και οι συνομιλίες ξεκίνησαν σε σχετικά καλό κλίμα κατέληξαν όπως κάθε άλλη φορά. Οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές για το εδαφικό αλλά και για το φυσικό αέριο έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Όμως τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν η Τουρκία αποφάσισε να «ρίξει» στα κυπριακά νερά το πλοίο Barbaros το οποίο «έκοβε βόλτες» ανενόχλητο στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι έρευνες για το φυσικό αέριο. Η κατάσταση παραμένει ακόμη σε τεντωμένο σχοινί και το θέμα αυτό βρέθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Γεγονότα Επιστημών:

 

 

 • Στον τομέα της επιστήμης, η είδηση της χρονιάς ήταν η αποστολή «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Στις 12 Νοεμβρίου του 2014 τα βλέμματα όλου του επιστημονικού, και όχι μόνο, κόσμου ήταν στραμμένα στις προσπάθειες του ρομποτικού σκάφους «Φίλαι» να προσεδαφιστεί στον μακρινό κομήτη 67P/ Churyumov- Gerasimenko.
  Σε ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως το σημαντικότερο βήμα για την εξερεύνηση του διαστήματος μετά την αποστολή στη Σελήνη το 1969, το Φίλαι κατάφερε να προσεδαφιστεί στον κομήτη, παρόλο που εμφανίστηκε πρόβλημα στην πυροδότηση των αγκίστρων.
  Το διαστημόπλοιο Ροζέτα μετέφερε το ρομπότ Φίλαι στον κομήτη μετά από ένα ταξίδι 6,5 δισ. χιλιομέτρων που κράτησε μια δεκαετία. Αφού το έργο του Φίλαι σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, το Ροζέτα παραμένει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη.
  Το υλικό που συγκέντρωσαν τα δύο διαστημικά σκάφη είναι στο στάδιο της επεξεργασίας και της ανάλυσης. Οι επιστήμονες ευελπιστούν να βρουν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και το ρόλο των κομητών.
  Οι μπαταρίες του Φίλαι εξαντλήθηκαν κι έτσι το ρομπότ παραμένει σε αδράνεια. Διαθέτει όμως, ηλιακούς συλλέκτες που μπορούν να το τροφοδοτήσουν με την απαραίτητη ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως ίσως τους προσεχείς μήνες να αποστείλει ακόμα περισσότερα πολύτιμα δεδομένα.

 

 • Τη χρονιά που πέρασε είδαμε αντικείμενα να τυπώνονται τρισδιάστατα από ειδικούς εκτυπωτές, κάτι που οι επιστήμονες μας υπόσχονταν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων.. Σήμερα, λοιπόν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να τυπώσουμε κάθε λογής αντικείμενο, μπορούμε, ακόμη, να τυπώσουμε μέχρι και ανθρώπινα όργανα, με στόχο τη χρήση τους στις μεταμοσχεύσεις από τους ιατρούς. Σίγουρα, η τρισδιάστατη εκτύπωση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα γιατί με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να αποκτήσουμε οτιδήποτε έχουμε ανάγκη. Οι επιστήμονες θεωρούν την ανακάλυψη ως μια από τις σημαντικότερες όλων των εποχών, αφού όπως υποστηρίζουν κάνει πραγματικά τη ζωή μας καλύτερη.

 

 • Η MotionSavvy uni, ο μεταφραστής της νοηματικής γλώσσας στην καθομιλουμένη και το αντίστροφο είναι πλέον γεγονός με τη νέα ανακάλυψη που έκανε τη ζωή των χρηστών των δύο γλωσσών ευκολότερη. Το Uni, είναι μια ταμπλέτα με αισθητήρες κινήσεων, που μετατρέπει τα σήματα σε λέξεις και τις λέξεις σε σήματα της νοηματικής γλώσσας, καθιστώντας την επικοινωνία για τους κωφάλαλους ακόμα πιο εύκολη. Είναι η πρώτη εφεύρεση που έχει τόση μεγάλη ζήτηση, μιας και βοηθά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η συσκευή διατίθεται στην αγορά με αντίτιμο198 δολαρίων.

 

 

 • Το Witricity που αποτελεί ένα εγχείρημα που βρίσκεται υπό τελειοποίηση από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Toyota και η Intel, καθώς δοκιμάζεται ήδη στα αυτοκίνητα και του υπολογιστές των δύο εταιριών. Η νέα αυτή τεχνολογική ανακάλυψη υπόσχεται την αποδέσμευση των ηλεκτρικών συσκευών από τη πρίζα, αφού θα μπορούν να φορτίζονται από μια κοινή βάση φόρτισης χωρίς καλώδια αλλά με σήμα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι την ερχόμενη δεκαετία όλες οι ηλεκτρικές συσκευές ενός δωματίου θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς σύνδεση στην πρίζα.

 

 • Ο αντιδραστήρας High-beta fusion reactor, αποτελεί δημιουργία της Lockheed Martin, που θέλησε να φέρει την επανάσταση στη παραγωγή καθαρής πυρηνικής ενέργειας μέσω των αντιδράσεων πυρήνων υδρογόνου. Πρωταρχικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός μικρού αλλά αποτελεσματικού αντιδραστήρα, κάτι που αποτελεί καινοτομία στον χώρο της πυρηνικής. Ο αντιδραστήρας είναι κατασκευασμένος από μαγνητικούς καθρέφτες, που ελέγχουν τις αντιδράσεις και τη παραγωγή ενέργειας. Παρά τη σημασία του εγχειρήματος πολλοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τη λειτουργία του αντιδραστήρα, ωστόσο είναι σίγουρο πως αν υπάρξει επιτυχία τότε ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.

 

 • Το Mangalyaan είναι το πανέξυπνο διαστημικό σκάφος που δημιουργήθηκε από Ινδούς επιστήμονες για να πλησιάσει και να μελετήσει τον κόκκινο πλανήτη. Οι ομάδα των Ινδών επιστημόνων κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κατακτήσει έναν από τους μεγαλύτερους στόχους της αμερικάνικης υπηρεσίας διαστήματος, NASA,  της Ρωσίας και της Ευρώπης, που δεν έχουν παρά τις πολλαπλές τους επιχειρήσεις να καταφέρουν το συγκεκριμένο επίτευγμα, να δημιουργήσουν δηλαδή ένα διαστημικό σκάφος σε τόσο μικρό διάστημα και με ελάχιστα χρήματα. Έτσι, το πιο αξιοζήλευτο στοιχείο του εγχειρήματος αποτελεί το γεγονός ότι για τη κατασκευή του έξυπνου διαστημικού σκάφους δαπανήθηκαν μόλις 74 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα χαρακτηριζόταν από τους ισχυρότερους διαστημικούς σταθμούς, ευτελές. Ωστόσο, τα λιγοστά χρήματα που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του δεν επέτρεψαν στο σκάφος να είναι πλήρως εξοπλισμένο, ώστε να έχει την ικανότητα να συγκεντρώσει τις βασικές πληροφορίες για τον Άρη, όπως τη μέτρηση του μεθανίου και τα στοιχεία σύστασης του εδάφους. Παρόλα αυτά το εγχείρημα δεν παύει να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα.

 

 • Η χρονιά που πέρασε φαίνεται πως έφερε την επανάσταση στον χώρο της ιατρικής με την καταγραφή του «χάρτη» του εγκεφάλου. Το εύρημα των νευρολόγων θεωρείται ύψιστης σημασίας γιατί επιτρέπει την λεπτομερή καταγραφή του ανθρώπινου εγκεφάλου και των νευρώνων του, κάτι που επιτρέπει στους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα πως λειτουργεί η κεντρική «μηχανή» του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν μια τόσο ολοκληρωμένη εικόνα του ανθρώπινου εγκεφάλου και για αυτό ευελπιστούν σε ένα καλύτερο αύριο για του ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με αυτόν, όπως μορφές όγκων ή και νευρολογικές παθήσεις.