Κατηγοριοποίηση γεγονότων θεματολογικά:

 

 • Οικονομικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 

 

 • Χαμηλότερη ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 και το 2013 και σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Το 2013 η συρρίκνωση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 3,3% από 3,9% με βάση τα προηγούμενα στοιχεία. Το 2012 η μείωση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε σε 6,6% αντί για 7% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Παρά ταύτα τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν βαθύτερη ύφεση για τη διετία 2010-2011.

Συγκεκριμένα, για το 2011, χρονιά που αποτυπώθηκε η επίδραση των οριζόντιων μέτρων του μνημονίου η ύφεση αναθεωρήθηκε στο εφιαλτικό 8,9% του ΑΕΠ από 7,1% ενώ το 2010 ήταν τελικά 5,4% από 4,9% που ανέφεραν τα προγενέστερα στοιχεία.
Πάντως, το όφελος σε απόλυτα μεγέθη τo 2013 είναι σχετικά μικρό, καθώς το ΑΕΠ (τρέχουσες τιμές) διαμορφώθηκε πέρυσι σε 182,438 δισ. ευρώ, από 182,054 δισ. ευρώ με βάση την προηγούμενη μεθοδολογία (αύξηση κατά 384 εκατ. ευρώ).Με βάση την αναθεώρηση, το ΑΕΠ (σε τρέχουσες τιμές) ανήλθε το 2010 σε 226,2 δισ. ευρώ έναντι 222,2 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 4 δισ. ευρώ). Οι επιπτώσεις από τις μεθοδολογικές και στατιστικές αλλαγές που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2010, έχουν ως εξής:                                                                                                                                            Α. Μεθοδολογικές αλλαγές:*Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη λογίζονται ως επενδύσεις (θετική επίπτωση στο ΑΕΠ κατά 0,57% ή 1,28 δισ. ευρώ) *Οι δαπάνες για εξοπλισμούς λογίζονται ως επενδύσεις (θετική επίπτωση κατά 0,55% ή 1,25 δισ. ευρώ)*Αγαθά που αποστέλλονται στο εξωτερικό για επεξεργασία (θετική επίπτωση κατά 0,07% ή 166 εκατ. ευρώ)*Υπηρεσίες χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης έμμεσα μετρούμενες μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών και μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (θετική επίπτωση κατά 0,09% ή 194 εκατ. ευρώ) Συνολικά από τις μεθοδολογικές αλλαγές προκύπτει ωφέλεια κατά 1,28% ή 2,89 δισ. ευρώ.                                                                                                                                                                                            Β. Στατιστικές αλλαγές: *Ενσωμάτωση νέων ή βελτιωμένων πηγών, όπως οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί (θετική κατά 0,73% ή 846 εκατ. ευρώ)*Ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων εξωτερικού εμπορίου (αρνητική επίπτωση κατά 0,1% ή 225 εκατ. ευρώ)*Νέα στοιχεία για τις εξαγωγές- εισαγωγές πετρελαιοειδών (θετική επίπτωση κατά 0,57% ή 1,29 δισ. ευρώ)*Στοιχεία εισαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού από νέα πηγή (αρνητική επίπτωση κατά 0,1% ή 224 εκατ. ευρώ)*Δαπάνη για νέες κατοικίες και εργασίες σε εξέλιξη (αρνητική επίπτωση κατά 0,43% ή 965 εκατ. ευρώ) Συνολικά από τις στατιστικές αλλαγές προκύπτει αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ κατά 0,05% ή 119 εκατ. ευρώ.                                                                                           Γ. Ενημερωμένες πηγές, υπολογισμός παγίου κεφαλαίου και ανάλωση παγίου κεφαλαίου, λογισμικό για ίδια χρήση, κ.λπ. (άλλες μεθοδολογικές και στατιστικές αλλαγές), από όπου προκύπτει ωφέλεια στο ΑΕΠ κατά 0,61% ή 1,28 δισ. ευρώ.

 

 • Αδιαμφισβήτητα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θυμάται το 2013 ως ένα έτος που δέχθηκε τόσα πυρά που κανείς άλλος πολιτικός δεν έχει δεχθεί σε τέτοιο βαθμό. Η οικονομική πολιτική που ασκεί ο Γιάννης Στουρνάρας όχι φυσικά από το κεφάλι του, αλλά μετά από εντολές των δύο βασικών πυλώνων της κυβέρνησης, Σαμαρά και Βενιζέλο έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής. Όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα ήταν και φυσικό, αλλά και από βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ. οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε νομοσχέδιο κυριολεκτικά «τον σταυρώνουν». Από τους βασικούς επικριτές του κ. Στουρνάρα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος έχει πει ευθέως πως θα ήθελε την αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας φαίνεται πως απολαμβάνει στον απόλυτο βαθμό τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος του παρέχει ασπίδα προστασίας απέναντι στους βουλευτές.

 

Διεθνή:

 

 • Πολλοί μίλησαν για δεύτερο Αττίλα, οικονομικό αυτή τη φορά. Ίσως να μην είχαν άδικο. Η Κύπρος έζησε τραγικές στιγμές μετά την απόφαση του Eurogroup στις 17 Μαρτίου για κούρεμα των καταθέσεων. Η Μεγαλόνησος χρειαζόταν διάσωση αλλά η Ευρώπη έπρεπε να στείλει μήνυμα στη Μόσχα για το ποιος είναι το αφεντικό στο νησί. Σε αντίθεση με άλλες χώρες οι τράπεζες σώθηκαν με τα λεφτά των ίδιων των φορολογούμενων. Λίγες μέρες μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της χώρας (24/2) η Ευρώπη αποφάσισε κούρεμα των καταθέσεων και ο πανικός δεν άργησε να εμφανιστεί. Ακόμη και μπουλντόζες επιστρατεύτηκαν για να δώσουν λεφτά τα ΑΤΜ. Οι τράπεζες έμειναν κλειστές δυο εβδομάδες με την κυβέρνηση να απορρίπτει το σχέδιο διάσωσης και τα ΑΤΜ να δίνουν χρήματα με το σταγονόμετρο. Τελικά, τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος δέχθηκε χειροπόδαρα, αναγκάστηκε να δεχτεί το κούρεμα στις καταθέσεις από 100.000 ευρώ και πάνω και έζησαν οι Ευρωπαίοι καλά και οι Κύπριοι χειρότερα.

 

 

 

 

 • Κοινωνικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 

 • Η είδηση προκάλεσε σοκ και οργή σε όλη την Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή συνελήφθη από άντρες της τροχαίας να οδηγεί ένα αυτοκίνητο το οποίο ουσιαστικά ήταν ένα κινητό έγκλημα.  Ήταν ανασφάλιστο, δεν είχε δίπλωμα μαζί του, είχε φιμέ τζάμια και το κυριότερο είχε πλαστές πινακίδες και όλα αυτά για να μην πληρώσει. Την είδηση αυτή την έκανε ακόμα χειρότερη ο ίδιος ο πρώην υπουργός λέγοντας πως απλά έκανε μία μικρή βόλτα με το τζιπ αυτό προκειμένου να φορτίσει η μπαταρία του αυτοκινήτου, ενώ δήλωσε πως κι αυτός είναι ένας απλός συνταξιούχος, που έχει χτυπηθεί από την κρίση. Βέβαια ο συγκεκριμένος συνταξιούχος στο πόθεν έσχες του 2011 είχε δηλώσει πως είναι ιδιοκτήτης συνολικά 28 ακινήτων σε Μύκονο, Χαλάνδρι και Κολωνάκι. Παρά το σάλο που προκλήθηκε ο ίδιος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το γεγονός και τη θύελλα αντιδράσεων και έφυγε διακοπές στη μακρινή Κουάλα Λουμπούρ, όπως θα μπορούσε να κάνει άλλωστε ο κάθε συνταξιούχος. Πριν τη δίκη επέστρεψε στην Αθήνα και συνεχίστηκε το «όργιο» δηλώσεων, λέγοντας πως δεν ήταν ταξίδι αναψυχής αλλά ταξίδι ψυχικής εκτόνωσης από το δράμα του. Τελικά χωρίς να παρευρεθεί δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 4 χρόνια με αναστολή και πρόστιμο 3.000 ευρώ.

 

 

Διεθνή:

 • Ο Όσκαρ Πιστόριους πέρασε στην ιστορία το 2012 γιατί κατάφερε να «νικήσει» τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και να γίνει ο πρώτος αθλητής με κινητικά προβλήματα που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς και όχι Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το 2013 συγκλόνισε τον κόσμο γιατί κατηγορήθηκε για την άγρια δολοφονία της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ. Ήταν ξημέρωμα 14ης Φεβρουαρίου. Εκείνος υποστήριξε πως το 29χρονο μοντέλο μπήκε στο σπίτι του στην Πρετόρια για να του κάνει έκπληξη για του Αγίου Βαλεντίνου, εκείνος νόμιζε πως ήταν κλέφτης και την πυροβόλησε. Η ιστορία άλλαξε λίγο μετά: ήταν μαζί, ξύπνησαν από ένα θόρυβο, εκείνη κλείστηκε στο μπάνιο, εκείνος νόμιζε πως ήταν κλέφτης και την πυροβόλησε. Στην πορεία των ερευνών ήρθαν στο φως στεροειδή, ο οξύθυμος χαρακτήρας του, τα προβλήματα στη σχέση τους. Συνελήφθη και εκκρεμεί η δίκη του. Έχει αφεθεί ελεύθερος όμως η ρετσινιά του δολοφόνου τον ακολουθεί.
 • Από τη στιγμή που ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε τα ηνία της Βόρειας Κορέας μετά το θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ίλ, όλα άλλαξαν. Η ανησυχία του δυτικού κόσμου για τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ διογκώθηκε. Ο νεαρός Κιμ δε δίστασε να κάνει δοκιμές και να απειλήσει ανοιχτά τη Σεούλ και τις ΗΠΑ. Η κρίση που έφτασε στο αποκορύφωμά της το Μάιο, τελικά αποσοβήθηκε. Ο «μικρός» είχε κάνει το κομμάτι του. Αλλά ο Ουν και τα καμώματά του δε σταμάτησαν να απασχολούν. Μια η εκτέλεση της ερωμένης του γιατί πρωταγωνίστησε σε… ροζ video, μια τα δημοσιεύματα πως από την ανέχεια οι βορειοκορεάτες τρώνε τα παιδιά τους και εσχάτως η εκτέλεση του θείου, μέντορά του και Νο2 του καθεστώτος γιατί δεν τα βρήκαν στα… λεφτά για τα αποθέματα άνθρακα (είπαν οι… εχθροί Νοτιοκορεάτες).
 • Το ξημέρωμα της 5ης Μαρτίου ήταν διαφορετικό για τη Βενεζουέλα και τους οπαδούς του Ούγκο Τσάβες. Μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο πρόεδρος της χώρας έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο της Κούβας. Όλη η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο πένθος και στην… προεκλογική μάχη για τον διάδοχό του. Επταήμερο πένθος και χιλιάδες κόσμου στους δρόμους του Καράκας για να προσκυνήσουν τη σορό του κομαντάντε. Παρόντες στην κηδεία του (σχεδόν) όλοι, ανάμεσά στους και οΑλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ας πούμε, δεν πήγε. Οι σχέσεις του Τσάβες με τους «γιάνκηδες» δεν ήταν ποτέ καλές. Μόνο όταν ήταν να μιλήσουν για πετρέλαιο!
 • Ο Μαραθώνιος της Βοστόνης είναι μια μεγάλη γιορτή για την πόλη. Αυτή τη φορά, η 15η Απριλίου δεν ήταν μέρα χαράς αλλά μέρα τρόμου. Δυο αδέρφια, ο Ταμερλάν και ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, με καταγωγή από την Τσετσενία, τοποθέτησαν δυο εκρηκτικούς μηχανισμούς κοντά στη γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου. Τρεις νεκροί, ανάμεσά στους ένα παιδί 8 ετών, δεκάδες τραυματίες. Τρόμος, πανικός και οι ΗΠΑ να ζουν ξανά τον εφιάλτη της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι ένοχοι βρέθηκαν σχεδόν μια εβδομάδα μετά. Όλα ξεκίνησαν από ένα (αρχικά) φαινομενικά τυχαίο γεγονός: τη δολοφονία ενός αστυνομικού στην πανεπιστημιούπολη του Κέμπριτζ. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της πόλης. Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ έπεσε νεκρός κατά την αστυνομική επιχείρηση. Ο 19χρονος αδερφός του τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε. 
 • Το ξημέρωμα της 21ης Αυγούστου θα περάσει στην ιστορία ως η μέρα μιας από τις χειρότερες σφαγές. Κανείς δεν ξέρει αν την επίθεση με το αέριο σαρίν την έκαναν οι δυνάμεις του Άσαντ ή οι αντάρτες. Αυτό που όλοι ξέρουν είναι πως περισσότεροι από 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, βρήκαν φρικτό θάνατο. Τους έριξαν χημικά στη διάρκεια της νύχτας. Κάποιοι πέθαναν στον ύπνο τους. Άλλοι βρέθηκαν καθισμένοι στο τραπέζι την ώρα του δείπνου. Κάποιοι γλίτωσαν, αλλάζουν με τον εφιάλτη. Όλοι ξέρουν επίσης πως η διεθνής κοινότητα πάλι κοίταζε αλλού. Για τα μάτια του… κόσμου ξεκίνησε η συζήτηση για επέμβαση στη Συρία. Η Βρετανία ύψωσε τους τόνους αλλά όταν ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε πίσω, κανείς δεν ακολούθησε. Ο ΟΗΕ περιορίστηκε στις ανακοινώσεις καταδίκης και τα ψηφίσματα χωρίς αντίκρισμα. Προφανώς τα συμφέροντα είναι πιο ισχυρά από μια γενοκτονία, γιατί αυτό συμβαίνει σχεδόν 3 χρόνια τώρα στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Συρία. Ο Άσαντ δεν είναι Καντάφι ούτε Σαντάμ (τη δεύτερη φορά). Και ο εμφύλιος συνεχίζεται με νέες σφαγές αμάχων και από τις δυο πλευρές.
 • 24 Ιουλίου 2013, σιδηροδρομικός σταθμός Κομποστέλα. Τρένο μπαίνει σε στροφή με σχεδόν 200 χλμ. Εκτροχιάζεται. Τραγωδία. Ένα από τα πλέον πολύνεκρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα. 79 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Ο μηχανοδηγός του τρένου παραληρεί μόλις συνειδητοποιεί τι έκανε. Μιλούσε στο τηλέφωνο, έβγαζε φωτογραφίες το κοντέρ ταχύτητας και τις ανέβαζε στο Facebook. Έκανε πολλά εκτός του να έχει το μυαλό του εκεί που έπρεπε. Εκείνος σώθηκε, άλλοι όχι. Το video από τη στιγμή του εκτροχιασμού σοκάρει. Το ίδιο και οι φωτογραφίες του δυστυχήματος. Η Ισπανία βυθίζεται στο πένθος.

 

 • Πολλοί έχουν να λένε για το πόσα έχουν δει τα μάτια της Βασίλισσας Ελισάβετ τα 61 χρόνια που βρίσκεται στο θρόνο της Βρετανίας. Από τις 22 Ιουλίου είδε και κάτι ακόμα: το δισέγγονό της, καρπό του έρωτα του πρίγκηπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον. Ή πιο επίσημα, του δούκα και της δούκισσας του Κέμπριτζ. Ο πρίγκηπας George Alexander Louis προκάλεσε φρενίτιδα στους Βρετανούς, όπως κάθε τί βασιλικό άλλωστε. Παίχτηκαν στοιχήματα για το όνομά του, για την ακριβή ημερομηνία και όσα γέννησής του. Το βασιλικό μωρό είναι ο τρίτος στη διαδοχή του θρόνου πίσω από τον παππού του Κάρολο και τον πατέρα του Γουίλιαμ.

 

 

 • Πολιτικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 • Το 2013 ήταν μία χρονιά έντονων πολιτικών γεγονότων κάποια εξ αυτών άφησαν με το στόμα ανοιχτό τους έλληνες πολίτες, καθώς είδαμε για πρώτη φορά να συμβαίνουν πράγματα που μέχρι τώρα ουδείς πίστευε πως θα μπορούσαν να συμβούν. Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση οι έλληνες πολίτες είδαν εν ενεργεία βουλευτές με χειροπέδες και κάποιους από αυτούς να περνούν το κατώφλι των φυλακών. Όλα ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου μετά από την άνανδρη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες. Τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της Χρυσής Αυγής και να αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα! Από καθημερινές επιθέσεις κατά μεναστατών και αριστερών, τραμπουκισμοί μέσα στη Βουλή μέχρι εγκληματική δράση από τάγματα εφόδου, γεγονότα λίγο πολύ γνωστά, αλλά μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αυτά είδαν με τέτοια ένταση το φως της δημοσιότητας. Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές με τον Άρειο Πάγο να χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και δεκάδες στελέχη να συλλαμβάνονται. Μεταξύ των συλλήψεων και για πρώτη φορά αρχηγός κόμματος και βουλευτές. Συγκεκριμένα με χειροπέδες βρέθηκαν ο Νίκος Μιχαλιάκος, ο κ. Παππάς, ο Λαγός, ο Παναγιώταρος, ο Μίχος και ο Ηλίας Κασιδιάρης και τελικά οι τρεις πρώτοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία και για τους υπόλοιπους τρεις. Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής, μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι βουλευτές με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν τη διακοπή της χρηματοδότησης ενός κόμματος και συγκεκριμένα της Χρυσής Αυγής, ενώ εντός του 2014 αναμένονται πολλές εξελίξεις για το εάν τελικά η Βουλή θα αποφασίσει να κηρύξει τη Χρυσή Αυγή εκτός νόμου ή όχι. Πάντως, μετά τις συλλήψεις των βουλευτών η Χρυσή Αυγή είδε τα ποσοστά της να βυθίζονται μέχρι τη δολοφονία των δύο νεαρών παιδιών έξω από τα γραφεία της στο Ηράκλειο οπότε ξανάρχισε η ανοδική πορεία των ποσοστών, χωρίς ωστόσο να φύγει ποτέ από την τρίτη θέση, στις δημοσκοπήσεις.
 • Το «μαύρο» της ΕΡΤ ήταν η αφορμή για να κινδυνεύσει η χώρα με πολιτική αστάθεια. Ένα σχεδόν χρόνο μετά το σχηματισμό της τριτοκομματικής κυβέρνησης από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά μέσα σε λίγες ώρες να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ προκάλεσε τριγμούς άνευ προηγουμένου.
  Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών και καθημερινά σενάρια περί πρόωρων εκλογών, στις 20 Ιουνίου ο Φώτης Κουβέλης με δηλώσεις του προαναγγέλλει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.Αμέσως την επόμενη ημέρα οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ αποσύρονται από την κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση έστω και σοβαρά τραυματισμένη παραμένει με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στηρίζει τον Σαμαρά έστω και χωρίς τη συμμετοχή του Κουβέλη μπροστά στο ενδεχόμενο η χώρα να συρθεί μέσα σε ένα χρόνο σε εκλογές.
 • Στις 14 Ιουλίου μετά από σοβαρές αντιδράσεις και ηχηρές διαφοροποιήσεις αποφασίζεται στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η αυτοδιάλυση των συνιστωσών κατά πλειοψηφία και η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος.Όλοι θυμούνται την έντονη διαφοροποίηση του Μανώλη Γλέζου αλλά και του Λαφαζάνη μέσω του Αριστερού Ρεύματος.Αντιδράσεις που ακόμα και τώρα προκαλούν πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς πολλές φορές αυτές οι τάσεις επαναφέρουν την κουβέντα για επιστροφή στη δραχμή, την ώρα που και επίσημα ο πρόεδρος του κόμματος είναι ο αριστερός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 • Μετά από 22 χρόνια η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα και η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα αφήνει το τιμόνι του κόμματος. Στις 14 Απριλίπου μετά από το 19ο συνέδριο με μία λιτή ανακοίνωση γίνεται γνωστό πως η Αλέκα Παπαρήγα παραδίδει τα ηνία του κόμματος στον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος μέχρι τώρα έχει δείξει πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο ύφος και την τακτική του κόμματος. Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η αλλαγή στο κόμμα του Περισσού, καθώς το 2013 έμεινε χωρίς ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό, καθώς ο 902 μεταβιβάστηκε στην κυπριακή off shore Α-ΟΡΙΖΟΝ MEDIA LTD, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις.
 • Μετά από πολλούς μήνες έρευνας, δεκάδων ωρών στα τηλεοπτικά παράθυρα, usb να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο, έφθασε η 16η Ιουλίου όπου η Βουλή πήρε την απόφαση να παραπέμψει τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα και με το πόρισμα της Προανακριτικής κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, καθώς όπως διαπιστώθηκε τα ονόματα των ξαδέλφων του έλειπαν από τη λίστα, ενώ στην πρωτότυπη που είχε έρθει από τη Γαλλία υπήρχαν τα συγκεκριμένα ονόματα. Παρά τα όσα έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι είναι αθώος η Βουλή τον παρέπεμψε και την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης θα τη δούμε πλέον το 2014.
 • Ο πανίσχυρος άντρας του ΠΑΣΟΚ που έφτασε λίγο πριν την πρωθυπουργία, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για τις περιβόητες μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα και επιπλέον 8 χρόνια για ελλιπές πόθεν έσχες. Μετά από μία θυελλώδη δικαστική διαδικασία με τον πρώην υπουργό να δηλώνει με πείσμα πως είναι αθώος ήρθε η ώρα της απόφασης και εν συνεχεία ο κ. Τσοχατζόπουλος πήρε το δρόμο για τις φυλακές όπου ήδη κρατείτο. Μαζί του στη φυλακή και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και έχει ήδη νοσηλευτεί στην ψυχιατρική κλινική Δαφνί. Στη φυλακή φυσικά και η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, η Αρετή, ενώ το κράτος δήμευσε και το περίφημο ακίνητο «παλάτι» στη Διονυσιου Αρεοπαγίτου.
 • Με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, κάτι που από άλλους χαρακτηρίστηκε ως «τρικλοποδιά» κι από άλλους βεβιασμένη κίνηση και απώλεια ενός σημαντικού όπλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Μετά από διαλόγους πρωτοφανείς για τα πολιτικά δεδομένα στη Βουλή τελικά η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε,. αλλά η κυβέρνηση έχασε έναν βουλευτή και συγκεκριμένα την κα Τζάκρη η οποία αυτομάτως διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ και πλέον όπως όλα δείχνουν οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλη μία ψηφοφορία που κόστισε στην κυβέρνηση άλλον έναν βουλευτή ήταν εκείνη για το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων, με τον Βύρωνα Πολύδωρα από τη Νέα Δημοκρατία να καταψηφίζει το νόμο και αυτομάτως με εντολή Σαμαρά να διαγράφεται αυτό το ιστορικό στέλεχος του κόμματος και μάλιστα με μία σκληρότατη ανακοίνωση.
 • O λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος το 2013 βάλθηκε να βάλει τα γυαλιά ακόμα και σε πολιτικούς με τα μισά του χρόνια. Η αρχή έγινε όταν ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε προσωπική σελίδα στο Facebook, λέγοντας πως εάν υπήρχε κάτι τέτοιο όταν κυβερνούσε πολλά πράγματα θα είχαν πάει καλύτερα.Και σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε μόνο εκεί. Αλλά έδωσε απαντήσεις για όλα σε μία κουβέντα που είχε στο βιβλιοπωλείο free thinking zone με νέους bloggers και η οποία μάλιστα μεταδόθηκε από την προσωπική του σελίδα στο Facebook.
 • Η δημόσια προτροπή του Πάνου Καμμένου να λιντζάρουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής τον δήμαρχο, Χρήστο Πάχτα προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Όσο κι αν προσπάθησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες να το καλύψουν, τελικά δεν κατέστη δυνατόν και έτσι η θύελλα αντιδράσεων συνεχίστηκε ακόμα και σε τηλεοπτικό στούντιο. Ο Πάνος Καμμένος κλήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου Πόπης Τσαπανίδου με αποτέλεσμα να εκνευριστεί και να αποχωρήσει. Λίγες ημέρες μετά την προτροπή του Πάνου Καμμένου για λιντζάρισμα στον Χρήστο Πάχτα, ο ίδιος σε μία αντιφασιστική διαδήλωση στη Νίκαια έπεσε ο ίδιος θύμα λιντζαρίσματος, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για προληπτικούς λόγους.
 • Στην πολιτική ανασκόπηση της χρονιάς δεν θα μπορούσε να λείπει και μία διεθνής προσωπικότητα όπως έχει εξελιχθεί το 2013 ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Η παρουσία του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα, καθώς ο κ. Παπανδρέου περιοδεύει σε όλο τον κόσμο κάνοντας σεμινάρια, διαλέξεις και ομιλίες και από τα οποία πληρώνεται αδρά όπως φάνηκε από την τελευταία δήλωση πόθεν έσχες, όπου τα εισοδήματά του έχουν αυξηθεί κατά 180.000 ευρώ. Η είδηση πλέον ότι ο πρώην πρωθυπουργός ζητάει άδεια από τη Βουλή για να λείπει στο εξωτερικό δεν θεωρείται είδηση, όπως δεν θεωρείται είδηση και το γέλιο που πέφτει στη Βουλή κάθε φορά που το προεδρείο ρωτάει το σώμα εάν υπάρχει πρόβλημα για να δοθεί άδεια στον κ. Παπανδρέου. Η είδηση είναι πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος δίνει μαθήματα για το πώς να γλιτώσει μία χώρα από τη χρεοκοπία και αυτό είναι που αφήνει τουλάχιστον εμάς τους έλληνες με ανοιχτό το στόμα. Και μένουμε με την απορία: «αφού τα ήξερε τόσο καλά γιατί δεν τα εφάρμοσε και εδώ». Φυσικά σε όλες αυτές τις ομιλίες στο εξωτερικό όπου υπάρχουν Έλληνες υπάρχει θέμα! Κι αυτό γιατί οι έλληνες και κυρίως οι φοιτητές ποτέ δεν χαρίζονται στον κ. Παπανδρέου και κατά καιρούς τον στολίζουν με διάφορα κοσμητικά.

 

Διεθνή:

 • Ήταν αναμφίβολα μια κακή χρονιά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η χειρότερη από τις σχεδόν 12 που βρίσκεται στην εξουσία της Τουρκίας. Από που να το πιάσει και που να το αφήσει κανείς. Εν αρχή ην το πάρκο Γκεζί. Αφορμή, η απόφαση να κοπούν δέντρα για να χτιστεί εμπορικό κέντρο. Αιτία άλλη. Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις του Ερντογάν να απαγορευτούν τα φιλιά στο στόμα δημοσίως, το αλκοόλ και γενικώς η ατομική ελευθερία. Τοπάρκο Γκεζί έγινε σύμβολο εξέγερσης: Κωνσταντίνουπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Άδανα. Οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα, η αστυνομική βία προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο. Η γυναίκα με το κόκκινο φουστάνι που δέχεται στο πρόσωπο τα χημικά, έγινε κι εκείνη σύμβολο του αγώνα κατά του Ερντογάν. Και αφού η εξέγερση του Γκεζί καταπνίγηκε ήρθε το σκάνδαλο διαφθοράς. Υπουργοί του Ερντογάν μπλεγμένοι σε παράνομες ενέργειες. Η κυβέρνηση κλυδωνίζεται, οι δικαστικοί καρατομούνται γιατί τόλμησαν να δείξουν ως ύποπτο τον γιο του… σουλτάνου, Μπιλάλ. Ο Ερντογάν κινδυνεύει να πέσει και η τελευταία σανίδα σωτηρίας είναι οι στρατηγοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Εργκενεκόν. Εκείνοι που ήθελαν να τον ρίξουν με πραξικόπημα, εκείνοι που ο ίδιος οδήγησε στη σύλληψη και την καταδίκη λίγους μήνες πριν. Θα είναι αυτοί που αντί να τον διώξουν, θα τον σώσουν;

 

 • Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ιταλικής πολιτικής ζωής. Ο άνθρωπος που ήταν η… χαρά των δημοσιογράφων: σκάνδαλα, σεξ, χρήμα, πολιτική. Το Ρουμπι-γκέιτ και οι αποκαλύψεις για τα όργια στη βίλα του Άρκορε και τα μπούνγκα – μπούνγκα πάρτι ήταν η αρχή του τέλους. Οι καταδίκες άρχισαν να πέφτουν βροχή. Επτά χρόνια φυλάκιση και εφ’ όρου ζωής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για κατάχρηση εξουσίας και συνέργεια σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία η ετυμηγορία για το ροζ σκάνδαλο. Μπορεί να προσπάθησε να επανιδρύσει το Forza Italia αλλά η Γερουσία του έκοψε κάθε όνειρο επιστροφής στην πολιτική: ο «καβαλιέρε» τον έπαψε από τα καθήκοντα του ισόβιου γερουσιαστή. Όχι πως έκατσε να… σκάσει! Παντρεύτηκε κρυφά την 28χρονη καλλονή Φραντσέσκα Πασκάλε, ετοιμάζεται για τις νέες δικαστικές μάχες και σε ηλικία 77 ανακοίνωσε πως δε θα είναι ξανά υποψήφιος. Και πως άλλωστε, όταν σε έξι χρόνια λήξει η… τιμωρία της Γερουσίας, θα είναι 83!

 

 • Η πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης, η γυναίκα που οι Βρετανοί λατρεύουν να μισούν, έφυγε από τη ζωή στις 8 Απριλίου. Ο θάνατός της, όπως και η πρωθυπουργία της, δίχασαν. Άλλοι πένθησαν, άλλοι βγήκαν στους δρόμους με μπύρες να πανηγυρίσουν. Η βασίλισσα Ελισάβετ «έσπασε» το πρωτόκολλο και πήγε στηνκηδεία της. Το ίδιο και εκατοντάδες ηγέτες. Εξαίρεση εκείνοι των ΗΠΑ και της Αργεντινής (το μίσος για τα Φώκλαντς καλά κρατεί). Η Θάτσερ έμεινε στην ιστορία για τη δυναμικότητα αλλά και την αδιαλλαξία της, με αποφάσεις που προκάλεσαν ακόμη και νεκρούς. Για πολλούς είναι εκείνη που νίκησε τον χουλιγκανισμό όταν το 1985 αποφάσισε να αποκλείσει τις βρετανικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργάνωσης.

 

 • Η μεγαλύτερη απώλεια του 2013. Ο Νέλσον Μαντέλα νίκησε το απαρτχάιντ, έγινε σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσισμού και ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Αργά το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, σε ηλικία 95 ετών, έφυγε από τη ζωή. Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τη Νότια Αφρική, που δε θα είναι πια η ίδια χωρίς τον Μαντίμπα της. Στην τελετή μνήμης που έγινε στο στάδιο Soccer City του Γιοχάνεσμπουργκ, εκεί όπου έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση, έδωσαν το παρών ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο. Η τελετή στιγματίστηκε από τα γελάκια και τις selfie του Ομπάμα με την πρωθυπουργό της Δανίας και τον Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και από τον σχιζοφρενή διερμηνέα που μετέφραζε στη νοηματική άλλα αντί άλλων. Το 10ημερο πένθος κορυφώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, όταν ο Μαντέλα παρουσία της οικογένειας και 400 καλεσμένων, τάφηκε στο χωριό του Κούνου στο ανατολικό ακρωτήρι, δίπλα στους τάφους των γονιών του και των τριών από τα παιδιά του.

 

 • Ηεπανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα ξεκινήσει την τρίτη της θητεία με δημοσκοπήσεις που ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντέβιντ Κάμερον θα ζήλευαν. Η επιτυχία της είναι επίσης αντίλογος σε όσους υποστηρίζουν ότι οι δυτικές δημοκρατίες είναι πλέον εγγενώς δυσλειτουργικές. Ελπίζω ότι αυτοί οι έπαινοι δεν θα εξελιχθούν σε… κατάρα για την κα. Μέρκελ το 2014. υπό τη διακυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία ανέκυψε ως κυρίαρχη πολιτική και οικονομική δύναμη στην Ευρώπη.

 

 • Ένα άλλο ξαφνικό γεγονός που ακόμη όμως, δεν μπορούμε να κρίνουμε, είναι η απότομηφιλελεύθερη στροφή στην πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απελευθέρωση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και των Pussy Riot είναι ευπρόσδεκτες εξελίξεις τις οποίες οι περισσότεροι παρατηρητές ερμηνεύουν ως ξεκαθάρισμα του τοπίου προτού ξεκινήσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι. Η ερμηνεία αυτή είναι πιθανότατα σωστή. Ας ελπίσουμε όμως, ότι ο κ. Πούτιν θα μας εκπλήξει το 2014, φέρνοντας τη ρωσική πολιτική σε μία πιο ανοιχτή και φιλελεύθερη κατεύθυνση.

 

 • Η ανάκαμψη του Μπασάρ αλ Άσαντ.Η συμφωνία της Συρίας να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο – που έγινε με στήριξη της συμμάχου Ρωσίας – παραδόξως ενίσχυσε τελικά τον κ. Ασάντ, καθιστώντας το συνομιλητή της διεθνούς κοινότητας. Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης φαίνεται πως έχουν ενισχύσει το καθεστώς τουλάχιστον σύμφωνα όρους πολεμικής προπαγάνδας. Η φρίκη της Δύσης στη βαρβαρότητα των μεθόδων του κ. Ασάντ τώρα εξισορροπείται από το φόβο αύξησης της ισχύος των τζιχαντιστών στο κίνημα της αντιπολίτευσης. Αν και οι ΗΠΑ επιμένουν ότι για να υπάρξει πολιτικός διακανονισμός θα πρέπει να απομακρυνθεί ο κ. Ασάντ, το μέχρι πρότινος αδιανόητο – ότι ο κ. Ασάντ θα επιβιώσει τον πόλεμο ως πρόεδρος της Συρίας – τώρα δείχνει σαφώς πιθανό.

 

 • Η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ειδησεογραφία. Ηπροκαταρκτική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν μπορεί να εξελιχθεί σε γεγονός ιστορικής σημασίας. Ακόμη όμως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία, οπότε δεν το συμπεριλαμβάνω στη φετινή λίστα.Δεδομένου ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει πλέον τραγικό απολογισμό που ξεπερνά τους 100.000 νεκρούς, θα πρέπει να είναι σε όλες τις λίστες των πιο σημαντικών γεγονότων της χρονιάς. Υπήρξε όμως, μία συγκεκριμένη τάση στη Συρία που χρειάζεται να ξεχωρίσει; Εάν η χρήση χημικών όπλων είχε οδηγήσει σε στρατιωτική παρέμβαση της Δύσης – όπως παραλίγο να γίνει – τότε θα ήταν ένα γεγονός που θα έπρεπε να σηματοδοτηθεί.
 • Το πραξικόπημα στην Αίγυπτο: Νομίζω ότι πλέον μπορούμε να δεχθούμε ότι η ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο – ακόμη και εάν είχε ευρεία λαϊκή στήριξη – ήταν πράγματι στρατιωτικό πραξικόπημα. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν η άνοδος του Στρατηγού Σίσι και των συν αυτώ σηματοδοτεί το τελικό στάδιο στις πολιτικές ανακατατάξεις που ξεκινήσαν με την ανατροπή του προέδρου Μουμπάρακ. Είμαι όμως, αρκετά βέβαιος, ότι τα πραξικόπημα της Αιγύπτου σήμανε και το τέλος του ονείρου που είχε το μεγαλύτερο αραβικό έθνος – και γενικότερα ο αραβικός κόσμος – για μία φιλελεύθερη δημοκρατία. Για το λόγο αυτό, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο συγκαταλέγονται στην λίστα των 5 σημαντικότερων γεγονότων της χρονιάς.

 

 

 

 

 

 

 

 • Πολιτισμικά και θρησκευτικά γεγονότα:

 

Διεθνή:

 • Η 11η Φεβρουαρίου 2013 θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία πως η πρώτη φορά που Πάπας αποφασίζει να παραιτηθεί από την Αγία Έδρα. Βόμβα στο Βατικανό από την απόφαση του Βενέδικτου, θεωρίες συνωμοσίας και φυσικά κονκλάβιο! Οι καρδινάλιοι μαζεύτηκαν στο Βατικανό αφού τις 28 Φεβρουαρίου, ο Βενέδικτος ο 16ος έπαψε να είναι η κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Από την 1η Μαρτίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Αλλά αντίθετα από άλλες φορές, ο λευκός καπνός βγήκε γρήγορα. Το βράδυ της 13ης Μαρτίου ο καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο έγινε ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική. Διάλεξε το όνομα Φραγκίσκος προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και βάλθηκε να βαδίσει στα χνάρια του. Η πιο συγκλονιστική στιγμή της μέχρι τώρα θητείας του όταναγκάλιασε και φίλησε έναν άνδρα με νευροινωμάτωση, ασθένεια που παραμορφώνει το πρόσωπο.

 

 

 

 

 • Γεωστρατηγικά γεγονότα:

 

Διεθνή:

 

 • Όταν ο Guardian έριχνε τη βόμβα και δημοσίευε συνέντευξη του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην αναλυτή της NSA και πράκτορα της CIA κανείς δε μπορούσε να φανταστεί το εύρος των αποκαλύψεων. Η πρώτη… βόμβα του Σνόουντεν ήταν πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) παρακολουθεί εκατομμύρια πολίτες, τα e-mail και τα τηλέφωνά τους. Έφυγε από τη Χαβάη για το Χονγκ Κονγκ και μετά από μέρες διπλωματικού παρασκηνίου (που έφερε ΗΠΑ και Ρωσία σε κατάσταση Ψυχρού Πολέμου, χαρακτηριστικές οι εικόνες Πούτιν – Ομπάμα στη σύνοδο της G20) πήρε άσυλο στη Μόσχα, αφού πρώτα είχε ζητήσει κι αλλού. Αλλά οι αποκαλύψεις δε σταματούν εδώ. Το σκάνδαλο έγινε… παγκόσμιο, αφού αποκαλύφθηκε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν ακόμη και το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ! Στη λίστα των παρακολουθήσεων και οι Βρετανία, Γαλλία.

 

 

 

 • Γεγονότα επιστημών:

 

 

·       Η πισίνα που καθαρίζει τα ποτάμια.Μια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα που επιπλέει στα όχι και τόσο καθαρά νερά του ποταμού East River στη Νέα Υόρκη, προσπαθεί να εφαρμόσει στην πράξη τη φράση «μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια». Σκοπός της είναι να: καθαρίζει το νερό του ποταμού και να προσφέρει στιγμές χαλάρωσης στους Νεοϋορκέζους που θέλουν να κάνουν μερικές βουτιές σε καθαρό νερό.Σχεδιάστηκε από τους Dong-Ping Wong, Archie Lee Coates IV και Jeffrey Franklin. Μέχρι στιγμής το 15 εκατομμυρίων δολαρίων project χρηματοδοτείται από το Kickstarter, όμως η ομάδα προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για να ρίξει την πισίνα στο νερό μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

 

·       Το βρώσιμο χάπι-password.Στο σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας που ζούμε σήμερα είναι απαραίτητο κανείς να χρησιμοποιεί όσο πιο πολύπλοκους κωδικούς μπορεί, για να αποφύγει «χακαρίσματα» στο διαδίκτυο.Ωστόσο, το να θυμάται κανείς αυτούς τους κωδικούς είναι το δύσκολο!Το «βρώσιμο χάπι-password» της Motorola είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του. Κανείς καταπίνει μία φορά την ημέρα το χάπι, το οποίο περιέχει ένα μικροσκοπικό τσιπ, που ενεργοποιείται μέσα στα οξέα του στομάχου.Όταν ενεργοποιηθεί, εκπέμπει ένα συγκεκριμένο 18-bit σήμα, που μπορεί να ανιχνευθεί από το κινητό ή τον υπολογιστή σας… μετατρέποντας ουσιαστικά το σώμα σας σε ένα «κινητό κωδικό πρόσβασης».

 

·       Ο αόρατος ουρανοξύστηςΟ ουρανοξύστης Tower Infinity στη Νότια Κορέα θα είναι ο πρώτος στον κόσμο, που για λίγες ώρες την ημέρα… θα προσφέρει ανεμπόδιστη θέα του ουρανού… πίσω από αυτό!Τη σχεδίαση έχει κάνει η αρχιτεκτονική ομάδα GDS Architects, μετά από ένα διεθνή διαγωνισμό που έγινε το 2008, και για να το πετύχουν θα χρησιμοποιήσουν ένα συνδυασμό τεχνολογίας LED και 18 στεγανές φωτογραφικές μηχανές HD, που θα τοποθετηθούν στην πρόσοψη, για να δοθεί η εντύπωση ότι το κτίριο είναι… αόρατο από ορισμένες οπτικές γωνίες.Ο επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας διαβεβαίωσε ότι το κτίριο θα εξακολουθεί να είναι ορατό στα πουλιά και τα αεροσκάφη. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία με τέσσερα χρόνια.

 

·       Τεχνητές αναμνήσεις.Οι ερευνητές του MIT το αποκαλούν «Project Inception». Σκοπός τους ήταν να κάνουν ένα ποντίκι να βιώσει μια ψεύτικη ανάμνηση. Και το κατάφεραν. Παρακολουθώντας και ενεργοποιώντας συγκεκριμένα κύτταρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να κάνει ένα ποντίκι να αντιδράσει σαν να είχε δεχτεί κάποιο σοκ σε ένα μέρος, ενώ στην πραγματικότητα είχε βιώσει αυτήν την κατάσταση σε ένα άλλο μέρος. Ο επιστήμονας Steve Ramirez υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει πιο… ευχάριστα αποτελέσματα στους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα να «διαγράψουν» ή να «απαλύνουν» κακές αναμνήσεις σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη ή διαταραχή μετα-τραυματικού στρες.

 

·       Το φως της βαρύτητας (GravityLight).Μηχανικοί της Deciwatt κατάφεραν να κατασκευάσουν μια μηχανή παραγωγής φωτός με λιγότερα από 10 δολάρια, προκειμένου να αντικατασταθούν οι επικίνδυνες και ρυπογόνες λάμπες κηροζίνης, που χρησιμοποιούνται ευρέως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρισμός.Το GravityLight παράγει 25 λεπτά φωτός απλά και μόνο από τη δύναμη που ασκείται από το βάρος μιας τσάντας γεμάτης με πέτρες, άμμο, νερό ή οποιοδήποτε άλλο βαρύ αντικείμενο.

 

·       Το ArgusII.Ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την πρώτη συσκευή, που μπορεί να αποκαταστήσει μερικώς την όραση σε ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρής μορφής μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.Το Argus II αποτελείται από ένα εμφυτευμένο, τεχνητό αμφιβληστροειδή και ένα ζευγάρι γυαλιά που συνδέονται με μια μονάδα βίντεο, που επιτρέπει στον ασθενή να δει τα περιγράμματα εικόνων και την αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.

 

·       Άνυδρο Fracking.Η συζήτηση γύρω από το «fracking», ουσιαστικά είναι μια συζήτηση γύρω από το νερό.Όσοι ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος ανησυχούν ότι η μέθοδος fracking (υδραυλική ρωγμάτωση, η οποία επιτρέπει την άντληση ενέργειας από μέχρι πρότινος αδιαπέραστα πετρώματα στο υπέδαφος) θα μπορούσε να οδηγήσει στη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Η καναδική εταιρεία GasFrac χρησιμοποιεί τζελ αντί για νερό στις γεωτρήσεις. Το τζελ εξατμίζεται βαθιά στο έδαφος, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

·       Το τεχνητό πάγκρεας.Είναι το πρώτο μηχάνημα που ενέκρινε ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), το οποίο ανιχνεύει τα επίπεδα σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και λειτουργεί όπως ένα αληθινό πάγκρεας, ρυθμίζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης.

 

 • Ένας γαλαξίας με Γαίες.Αστρονόμοι υπολόγισαν ότι υπάρχουν 11 δισεκατομμύρια πιθανώς κατοικήσιμοι πλανήτες στο γαλαξία μας, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να… μην είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν.Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που συνέλεξε επί τέσσερα χρόνια το τηλεσκόπιο Kepler της NASA που έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, για να υπολογίσουν πόσοι πλανήτες υπάρχουν στο ηλιακό σύστημα που η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους επιτρέπει την ύπαρξη υγρού νερού.Βρήκαν ότι σε ένα στα πέντε άστρα σαν τον Ήλιο, στην «κατοικήσιμη ζώνη», υπάρχει ένας περίπου πλανήτης στο μέγεθος της Γης και ότι ο κοντινότερος μπορεί να βρίσκεται μόλις 12 έτη φωτός μακριά –πιθανώς αρκετά κοντά για να υπάρξει επικοινωνία.«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των υποψήφιων πλανητών», λέει ο αστρονόμος Geoffrey Marcy, «σίγουρα μερικοί από αυτούς έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της ζωής».

 

 • Το μακρύτερο φαράγγι στον κόσμο.Γεωλόγοι εντόπισαν το μεγαλύτερο φαράγγι της Γης κάτω από στρώματα πάγου πάχους 2 μιλίων στη Γροιλανδία.Το τεράστιο άνοιγμα στο βραχώδες υπόστρωμα του νησιού, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια ενός ειδικού ραντάρ που «διεισδύει» στον πάγο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι δύο φορές πιο μακρύ και πιο πλατύ από το Grand Canyon, αλλά έχει το μισό βάθος σε σχέση με αυτό.«Δεν ανακαλύπτει κανείς κάτι τόσο σημαντικό κάθε μία δεκαετία, αλλά κάθε πενήντα χρόνια» ανέφερε ο γεωγράφος Jonathan Bamber από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μεγάλη Βρετανία.

 

 • Νέα όργανα μέσω της κλωνοποίησης.Η κλωνοποίηση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, προωθώντας την προοπτική της καλλιέργειας νέων οργάνων από τον ίδιο τον ιστό του ασθενούς.Οι επιστήμονες εισήγαγαν ένα κύτταρο δέρματος από ένα μωρό 8 μηνών σε ένα μη γονιμοποιημένο ανθρώπινο ωάριο που είχε αφαιρεθεί το δικό του DNA.Τα κύτταρα άρχισαν να αναπαράγονται, αποδίδοντας εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα γενετικά πανομοιότυπα με του μωρού. «Αυτά στη συνέχεια μετασχηματίστηκαν σε κυτταρικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ανθρώπινης καρδιάς» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Shoukhrat Mitalipov.Η μέθοδος θα μπορούσε κάποια μέρα να αποδώσει γενετικά «αντίγραφα» από το ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και άλλα μέρη του σώματος για ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες.

 

 • Ένα κρανίο «μιλά» για την προϊστορία.Ένα σχεδόν ανέπαφο κρανίο ηλικίας 1,8 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στη Γεωργία προσέφερε συγκλονιστικά στοιχεία για την πρώιμη εξέλιξη του ανθρώπου.Το παλαιότερο, ολοκληρωμένο κρανίο ενήλικα πρώιμου Homo που βρέθηκε ποτέ είχε τα εξής χαρακτηριστικά: μακρύ πρόσωπο, μεγάλα δόντια, και μικροσκοπικό θάλαμο εγκεφάλου – χαρακτηριστικά που αποδίδονται σε διάφορα ανθρωποειδή. «Αν τα τμήματα αυτά είχαν βρεθεί χωριστά σε διάφορες περιοχές της Αφρικής, ενδεχομένως να πιστεύαμε ότι σχετίζονται με διαφορετικά είδη» είπε ο παλαιοανθρωπολόγος του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Christoph Zollikofer.Αντίθετα, το κρανίο που βρέθηκε δείχνει ότι τα είδη που είχαν ταυτοποιηθεί ως Homo ergaster, Homo rudolfensis, και Homo habilis ήταν όλα υποείδη Homo, που ζούσαν στην Αφρική, προτού μεταναστεύσουν στην Ευρασία.

 

 • Δραστική κλιματική αλλαγή.Μια ανάλυση ισοτόπων σε θαλάσσια απολιθώματα από όλο τον κόσμο έδωσε την πιο πλήρη καταγραφή των θερμοκρασιών της Γης, δείχνοντας ότι ο πλανήτης θερμαίνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς τα τελευταία 11.300 χρόνια.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν δεν υπήρχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μια τάση ψύξης που ξεκίνησε πριν από 5.00 χρόνια, μετά από μια αλλαγή στην τροχιά και κλίση του πλανήτη θα μπορούσε να έχει συνεχιστεί, οδηγώντας τη Γη σε μια ακόμη εποχή των παγετώνων.Αντίθετα, η υπερθέρμανση του πλανήτη, με τους ρυθμούς που συντελείται σήμερα, θα αυξήσει τη θερμοκρασία της Γης από 2 ως 12 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα προσαρμογής πολλών ειδών.«Οι κλιματικές αλλαγές που θα συντελεστούν θα είναι οι μεγαλύτερες που έχει γνωρίσει ποτέ ο ανθρώπινος πολιτισμός» υποστηρίζει ο ερευνητής της NASA, Gavin Schmidt.