Κατηγοριοποίηση γεγονότων θεματολογικά:

 

 

 • Οικονομικά γεγονότα:

 

 

Ελλάδα:

 

 • Υπεγράφη το πρωτόκολλο για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου, η κατασκευή του οποίου προβλέπεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2008 και να ολοκληρωθεί το 2011. Με στόχο τη μεταφορά αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τη Δύση, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, αποτελεί συμπλήρωμα του ελληνοτουρκικού αγωγού αερίου. Ο τελευταίος εγκαινιάστηκε από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας στα μέσα Νοεμβρίου.

 

 • Aναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25% για το διάστημα 2002-2006, ώστε να συμπεριλάβει μέρος της παραοικονομίας προτείνει η Ελλάδα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Η αναθεώρηση θα βελτίωνε αυτόματα βασικούς δείκτες, αλλά θα έφερνε και ένα λογαριασμό 600-800 εκατ. ευρώ. «Βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας» ανέφερε το CNN και μας έδωσε μία θέση στη λίστα με τις «γκάφες» στην οικονομία. Τον Οκτώβριο, πάντως, η Eurostat, «αδειάζοντας» την ΕΣΥΕ, ενέκρινε αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ μόνο κατά 9,6%.

 

 • Tα χέρια έδωσαν για την εξαγορά της ΤΙΜ Hellas ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νακίμπ Σαουίρις και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας Apax Partners και TPG. Το τίμημα της πώλησης της ΤΙΜ ανήλθε συνολικά σε 3,4 δισ. ευρώ και η εταιρεία μετονομάστηκε σε Wind Hellas. Πλέον τα ελληνικά τηλεπικοινωνιακά συμφέροντα του κ. Σαουίρις διαθέτουν ισχυρά ερείσματα, σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, αλλά και Internet.

 

 • Ο Μάρτης «έγδαρε» την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, στην οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει προσωρινή αναστολή λειτουργίας και διορισμό προσωρινού επιτρόπου. O πρόεδρος της Επιτροπής Αλέξης Πιλάβιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον τότε υπουργό Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδη, γιατί στη λίστα πελατών της Ακρόπολις βρίσκεται και το ΤΕΑΔΥ. O υπουργός δίνει εντολή για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο Ταμείο και η ιστορία του μεγάλου σκανδάλου των δομημένων ομολόγων και της κακής διαχείρισης των αποθεματικών Ταμείων μόλις αρχίζει.

 

 • Η MIG προχωρά στη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, ύψους 5,19 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μέχρι τώρα Marfin Financial Group, αλλάζει επωνυμία σε Marfin Investment Group (MIG) και μετατρέπεται σε εταιρεία επενδυτικών συμμετοχών και εξαγορών. Στόχος της αύξησης, οι εξαγορές εταιρειών και μετοχικές συμμετοχές. Η κυβέρνηση, όπως θα αποδειχθεί τους επόμενους μήνες, δεν αξιολόγησε σωστά την κίνηση, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε σύγκρουση με την εταιρεία.

 

 • Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία υπέγραψαν στην Αθήνα τη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, έπειτα από 14 χρόνια διαπραγματεύσεων, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Κ.Καραμανλή, της Βουλγαρίας Σ.Στάνισεφ και του Ρώσου προέδρου Βλ.Πούτιν. Το έργο αναμένεται να αρχίσει το 2008 και να έχει ολοκληρωθεί το 2012 και αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

 

 • Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 (Δ» ΚΠΣ), ύψους περίπου 20,12 δισ. ευρώ, που αποτελεί τα τελευταία «μαζεμένα πολλά λεφτά» που βλέπει η Ελλάδα από την ΕΕ. H αρμόδια επίτροπος Ντ.Χούμπνερ τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η σωστή εφαρμογή των 13 Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλή μίλησε για ενίσχυση της περιφέρειας, των επενδύσεων και της απασχόλησης.

 

 • Η JP Morgan προσφέρεται να επαναγοράσει το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, που μετά από πολλές στάσεις, που χρέωναν την ώρα «χρυσή», κατέληξε σε τέσσερα Ταμεία. Αντιπολίτευση και συνδικάτα μιλούν για ομολογία ευθυνών και αποκάλυψη «στημένου κόλπου» με συνένοχο την κυβέρνηση, η οποία, με τη σειρά της, βλέπει μία λύση. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες με «καυγάδες» γύρω από τους όρους της σύμβασης και την καταβολή των τόκων, ώστε η JP Morgan να κάνει νέα πρόταση και τα χρήματα να κατατεθούν στους λογαριασμούς των τεσσάρων Ταμείων.

 

 • Τη δέσμευση να μηδενίσουν το έλλειμμα των προϋπολογισμών τους μέχρι το 2010 ανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Για την Ελλάδα ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2010, είναι και εφικτός και προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, τονίζει ο Γ.Αλογοσκούφης, χωρίς να αποκλείει μάλιστα και το ενδεχόμενο πλεονασματικού προϋπολογισμού, αιφνιδιάζοντας για άλλη μια φορά. Η κυβέρνηση ή έχει πλαστή εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας ή ετοιμάζει βίαιη φοροεπιδρομή και σκληρή λιτότητα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Αντιπολίτευση…

 

 • Η ΕΕ βάζει τους οριστικούς τίτλους τέλους στην πολύχρονη δημοσιονομική επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. Πέρα από τα επινίκια της κυβέρνησης και την κριτική της αντιπολίτευσης για την είσοδο της χώρας στην περιπέτεια αυτή, γεγονός παραμένει η συνέχεια της περιοριστικής πολιτικής, αυτή τη φορά με αφορμή το στόχο για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς έως το 2010.

 

 • Η MarfinInvestmentGroup προχωρά στην υλοποίηση της γιγαντιαίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 5,19 δισ. ευρώ για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Μερικά δείγματα των σχεδίων της MIG είδαμε εντός του έτους στην απόκτηση της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων Vivartia, του ομίλου της Attica Συμμετοχών και της διείσδυσης στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

 

 • Στην προσωποποίηση των ποινικών διώξεων για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων προχώρησε η Εισαγγελία Εφετών με διώξεις σε περισσότερα από 60 πρόσωπα και διοικήσεις από το 1999 έως το 2007. Την ίδια ώρα οι φορολογικές υπηρεσίες επιβάλλουν αστρονομικό πρόστιμο 5 δισ. ευρώ στους βασικούς μετόχους της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» για την υπόθεση των ομολόγων που πούλησε στο ΤΕΑΔΥ την περίοδο 2005-6.

 

 • Τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής δρομολόγησε η κυβέρνηση, με σκοπό την εισοδηματική ενίσχυση ατόμων με ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα. Οι πόροι του Ταμείου θα ξεκινήσουν από 500 εκατ. ευρώ το 2008 και αναμένεται να ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ το 2011.Το σχετικό σχέδιο νόμου, που περιλαμβάνει και πρόσθετα κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος, παρουσιάστηκε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχιας, τον Οκτώβριο.

 

 • Ο επικεφαλής της Αρχής για την αντιμετώπιση του βρώμικου χρήματος Γ.Ζορμπάς παραδίδει στον εισαγγελέα το πόρισμα των ερευνών του για την πολύκροτη υπόθεση των ομολόγων, ξεκινώντας μία πολιτική θύελλα που θα διαρκέσει μήνες. Η αναφορά χαρακτηρίζεται «έκθεση με συμπεράσματα» και οι εισαγγελικές αρχές την επιστρέφουν ως μη σύννομη στην Αρχή, η οποία με τη σειρά της την επανακαταθέτει ως έχει. Το πόρισμα παραμένει επί μακρόν ως να μην υπάρχει και η αντιπολίτευση στηλιτεύει το γεγονός ότι ο κ. Ζορμπάς δεν κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή προ των εκλογών. Το μόνο μέτωπο που κλείνει προ των εκλογών είναι η επιστροφή των χρημάτων του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ στα ταμεία από την JPMorgan.

 

 • Πόδι στον ΟΤΕ βάζει η Marfin Investment Group αποκτώντας σταδιακά ποσοστό που πλησιάζει το 20% και την καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο στον Οργανισμό μετά το Ελληνικό Δημόσιο. Το γεγονός προκαλεί συναγερμό στην κυβέρνηση που επεδίωξε να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και βρει τρόπο συνύπαρξης με τη MIG. Η τελευταία διεκδικεί λόγο στη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ στην πορεία έρχεται σε ανοιχτή διάσταση με τον Παναγή Βουρλούμη.

 

 • Η συγχώνευση με την ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και την Δέλτα Project σηματοδοτεί την εξέλιξη του ομίλου Μυτιληναίου σε έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια του 2007, ο όμιλος ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό Endesa, με την οποία θα εξαπλώσει την παρουσία του σε Ελλάδα, Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη.

 

 • Ο ΟΤΕ προχώρησε σε μία πολυαναμενόμενη κίνηση και κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του -υπόλοιπου- 33% της θυγατρικής Cosmote, το οποίο δεν κατείχε. Ο μεγαλύτερος όμιλος τηλεπικοινωνιών της χώρας εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με «θύμα» τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote Ευ.Μαρτιγόπουλο, και υπό την ασφυκτική πίεση των κεφαλαίων της Marfin Investment Group.

 

 • Στη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνει στις 5.334,50 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο των 7,5 τελευταίων ετών. Το 2007 ήταν μία -ακόμα- καταπληκτική χρονιά για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες βρέθηκαν επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2000. Η πιστωτική κρίση, όμως, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σύντομα στην Ευρώπη «προσγείωσε ανώμαλα» τους επενδυτές.

 

 • Η κυβέρνηση αναζητά πηγές εσόδων και τι πιο σίγουρο από τα ακίνητα, καθώς σχεδόν όλοι οι Έλληνες κατέχουν από ένα ακίνητο. Επιβάλλεται ετήσιος φόρος σε όλα τα ακίνητα, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία έως 200 τ.μ. εφόσον η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Παράλληλα, καταργείται η φορολογία σε κληρονομιές και γονικές παροχές.

 

 

 

Διεθνή:

 

 • Το ευρώ θα είναι το νόμισμα της Κύπρου και της Μάλτας από την 1η Ιανουαρίου 2008, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως στις δύο χώρες για την ένταξη στην ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το γεγονός το μεγαλύτερο επίτευγμα στον οικονομικό τομέα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

 

 • Εκατοντάδες πελάτες της βρετανικής στεγαστικής τράπεζας Northern Rock αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, καθώς η πιστωτική κρίση έχει εξαπλωθεί από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένου ρίσκου άλλαξε το κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς αποτέλεσε την αφορμή για να σταματήσει το χρηματιστηριακό ράλι των πέντε τελευταίων ετών.

 

 • Με τη στήριξη του κεντροδεξιού Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο σοσιαλιστής Ντομινίκ Στρος-Καν αναλαμβάνει επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στα παραλειπόμενα της εκλογής, η δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, με την οποία άφηνε να εννοηθεί ότι σκεπτόταν να προτείνει για την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού τον «τσάρο» της οικονομίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γ.Παπαντωνίου.

 

 • Ασταμάτητο ήταν κατά το 2007 το πετρέλαιο, καθώς έφθασε μία ανάσα κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι, δικαιώνοντας όλες τις απαισιόδοξες προβλέψεις. Αιτία: Η μαζική «εισβολή» των κερδοσκοπικών κεφαλαίων στις αγορές εμπορευμάτων και η υποχώρηση του δολαρίου. Λεπτομέρεια: Το πετρέλαιο είχε ανοίξει τη χρονιά κοντά στα 57 δολάρια.

 

 • Όταν ξεκίνησε η κυκλοφορία του ευρώ το 1999, λίγοι πίστεψαν ότι κάποτε θα επικρατούσε κατά κράτος του πράσινου νομίσματος. Ενώ λίγα χρόνια πριν είχε βρεθεί κάτω από τα 90 σεντς, το 2007 πήρε την «εκδίκησή» του και εκτοξεύθηκε κοντά στα 1,50 δολάρια, απειλώντας την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου στις διεθνείς αγορές.

 

 

 

 

 

 

 • Κοινωνικά γεγονότα:

 

 

Ελλάδα:

 

 • Eπανεμφάνιση του Επαναστατικού Αγώνα έγινε με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας. Ένα χτύπημα με συμβολισμούς, καθώς στο στόχαστρο μπήκε ο θυρεός της πρεσβείας των ΗΠΑ -αν και η ζημιά έγινε στο τζάμι, αλλά κοντά στο γραφείο του πρέσβη. Στην προκήρυξη η οργάνωση κατήγγειλε την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή και αφιέρωσε την ενέργεια στην ιρακινή αντίσταση, τη Χεζμπολάχ και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Από τις έρευνες δεν προέκυψαν πολλά, με αποτέλεσμα αμερικανική και ελληνική κυβέρνηση να επικηρύξουν τον Επαναστατικό Αγώνα.

 

 • Η πρώτη βολή στο βιβλίο Ιστορίας της Στ» Δημοτικού ήρθε από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος εντόπισε προβλήματα στην περιγραφή γεγονότων κατά την Επανάσταση του «21 και την Μικρασιατική Καταστροφή. Αρχικά, το θέμα αντιμετωπίστηκε με κάποια επιφύλαξη από την ελληνική κοινωνία, έως ότου διαπιστώθηκε ότι η σφαγή της Σμύρνης περιγράφεται ως «συνωστισμός» στο λιμάνι. Και τότε ήρθε η χιονοστιβάδα των αντιδράσεων, που οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να παραδεχθεί πως υπάρχουν περιθώρια διορθώσεων, κάτι που ζήτησε από τους συγγραφείς του βιβλίου, μετά και την σχετική εισήγηση της Ακαδημίας Αθηνών. Η υπόθεση οδήγησε και στις παραιτήσεις του προεδρείου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

 

 • Σάλο ξεσήκωσε στην Ελλάδα η είδηση πως ο οίκος δημοπρασιών Christie»s του Λονδίνου σκόπευε να βγάλει -και τελικά έβγαλε- σε δημοπρασία περισσότερα από 850 αντικείμενα, που ανήκαν στα ανάκτορα του Τατοΐου από την εποχή του Γεωργίου Α». Παρά τις αντιδράσεις και ένα εξώδικο του τότε υπουργού Πολιτισμού Γ.Βουλγαράκη, η διήμερη δημοπρασία έγινε κανονικά αποφέροντας τζίρο πάνω από 14 εκατ. ευρώ. Yποψίες για παράνομη εξαγωγή των αντικειμένων έπεσαν πάνω στον Κ.Γλύξμπουργκ, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα λέγοντας πως ό,τι πήρε το 1991 με τα κοντέινερ, το έχει ήδη πουλήσει. Πάντως, δημοσιεύματα ανέφεραν πως πίσω από τη διαχείριση των αντικειμένων που δημοπρατήθηκαν κρύβεται ίδρυμα από τη Δανία.

 

 • Αναταραχή στην εκπαιδευτική -και όχι μόνο- κοινότητα έφερε ο νόμος – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και η προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για την Παιδεία. Η διαφωνία εκφράστηκε με καταλήψεις σχολών, αλλά και βελτιωτικές προτάσεις, ενώ τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της Πέμπτης, συνοδεύονταν από επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών. Κάποιοι μίλησαν για παρακράτος, καθώς αυτή η «βεντέτα» έμοιαζε να σκιάζει την ουσία της υπόθεσης. Όταν, τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, με τη Βουλή περικυκλωμένη από διαδηλωτές, η κατάσταση τέθηκε εντελώς εκτός ελέγχου, με αντιεξουσιαστές να βάζουν φωτιά στο φυλάκιο του Αγνωστου Στρατιώτη και τους άνδρες των ΜΑΤ να μετατρέπουν το κέντρο της Αθήνας σε θάλαμο αερίων.

 

 • Η προαιώνια βεντέτα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού βγήκε εκτός ελέγχου λίγο πριν αρχίσει το ντέρμπι για το Κύπελλο Ελλάδας στο βόλεϊ γυναικών. Φίλαθλοι του Ολυμπιακού έφθασαν με μηχανάκια στην Παιανία και έστησαν ενέδρα σε φιλάθλους του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Λαυρίου. Η συμπλοκή που ακολούθησε είχε τραγικά αποτελέσματα, καθώς ο 25χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος έχασε τη ζωή του από σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που προξενήθηκαν από μαχαίρια και λοστούς. Ακόμη επτά άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ποδοσφαιριστές της Μαρκό. Το επεισόδιο προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και η πολιτεία αποφάσισε να παρέμβει, αποφασίζοντας από κοινού με τις Ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων την αποσύνδεση των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών από τους συλλόγους.

 

 • Το απόγευμα της Μ.Πέμπτης κανονικά δεν υπήρχαν ειδήσεις και οι περισσότεροι ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα για το Πάσχα. Η είδηση όμως ήρθε: ένα κρουαζιερόπλοιο με το όνομα SeaDiamond χτύπησε σε ύφαλο και πήρε κλίση ανοιχτά της Σαντορίνης. Το πλοίο βούλιαζε και οι Αρχές έδιναν αγώνα δρόμου για τη σωτηρία 1.170 επιβατών και 340 μελών πληρώματος. Όλοι (πλην δύο Γάλλων) σώθηκαν. Το πλοίο όμως βυθίστηκε κρατώντας στο σπλάχνα του χιλιάδες τόνους καυσίμων. Πέρασαν μήνες ερευνών και προσπαθειών απορρύπανσης για να ισχυριστεί τελικά η πλοιοκτήτρια εταιρεία ότι έπραξε το καθήκον της σχετικά με την απορρύπανση και ότι ο κίνδυνος περαιτέρω καταστροφής ήταν μηδαμινός. Μάλιστα, σχετικά με το ναυάγιο, υποστήριξε ότι έφταιγαν οι ναυτικοί χάρτες. Πάντως, χιλιάδες τόνοι πετρελαίου βρίσκονται εκεί. Ανοικτά της Σαντορίνης.

 

 • Ο ξυλοδαρμός του αντιεξουσιαστή Γιάννη Δημητράκη από υπάλληλο στη φυλακή του Μαλανδρίνου έγινε η αφορμή να ξεσπάσει μπαράζ εξεγέρσεων -περιορισμένων και μη- σε πολλά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Παντού αναστάτωση και ανυπακοή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ξυλοδαρμό, αλλά και για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Την ίδια ώρα, αυξάνονταν τα κρούσματα αυτοκτονιών κρατουμένων, είτε στα κελιά είτε στα αστυνομικά τμήματα. Επισήμως το υπουργείο Δικαιοσύνης μιλά για φυσιολογικό αριθμό θανάτων κρατουμένων για σειρά λόγων.

 

 • Επίθεση με αυτόματο όπλο και χειροβομβίδα εξαπέλυσαν άγνωστοι κατά του αστυνομικού τμήματος στη Νέα Ιωνία. Λίγες μέρες αργότερα, η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με προκήρυξη, στην οποία μάλιστα εξαπολύει απειλές κατά των υπουργών Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρα και Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη. Η οργάνωση απειλούσε με νέα χτυπήματα και με αφορμή την πυρπόληση του Αγνωστου Στρατιώτη, στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, προειδοποιούσε ότι στο μέλλον «ίσως οι επιθέσεις εναντίον του Κοινοβουλίου να μην είναι μόνο συμβολικές». Λίγες μέρες νωρίτερα άγνωστοι είχαν αφαιρέσει τα όπλα του φρουρού στην κατοικία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ.Κεδίκογλου. Κατά την Αστυνομία, επρόκειτο για επίδειξη δύναμης…

 

 • Ένοχοι κρίθηκαν στο Εφετείο οι 13 από τους 17 καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17Ν. Η συνολική, κατά συγχώνευση, ποινή τους ανήλθε σε 44 ισόβια, 264 χρόνια και 3 μήνες και χρηματική ποινή 64.400 ευρώ. Οι Θωμάς Σερίφης και Σωτήρης Κονδύλης απέκτησαν το δικαίωμα να υποβάλουν άμεσα αίτηση για υφ» όρων απόλυσή τους από τις φυλακές. Σε περίπου 1,5 χρόνο το ίδιο δικαίωμα θα έχει και ο Κώστας Καρατσώλης.

 

 • Με κεντρικό σύνθημα την «να επιστρέψουν τα χρήματα στα Ταμεία, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι», η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν μεγάλη 24ωρη γενική απεργία για την υπόθεση των ομολόγων. Η πρόταση επιστροφής του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ της JP Morgan εξακολουθεί να προσκρούει στα Ταμεία που αξιώνουν τους δεδουλευμένους τόκους. Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Απασχόλησης Β.Μαγγίνας, προχωρά σε απομάκρυνση στελεχών του προκατόχου του Σ.Τσιτουρίδη.

 

 • Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού αφαίρεσαν τα κιγκλιδώματα της παραλίας του Αγίου Κοσμά και ανήρτησαν πινακίδα όπου αναγράφεται «Είσοδος ελεύθερη». Ήταν η τελευταία πράξη μιας υπόθεσης που είχε ξεκινήσει 24 μέρες νωρίτερα, όταν ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, ξεκινούσε απεργία πείνας με αίτημα να αποδοθεί η παραλία στους πολίτες, χωρίς οι τελευταίοι να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για τις βουτιές τους. «Κερδίσαμε τη μάχη» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση να συντηρεί την παραλία. Η υπόθεση έφερε για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα το ζήτημα των καταπατήσεων στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, όπου σχεδόν σε όλες οι παραλίες χρειάζεται η καταβολή αντιτίμου για λίγη δροσιά.

 

 • Καταπέλτης ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση υπεξαίρεσης περίπου 8 εκατ. ευρώ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998. Σε τρεις φορές ισόβια και 15 έτη καταδικάστηκε ο πρώην υπεύθυνος του λογιστηρίου του πανεπιστημίου, Αν.Κουτσοδημητρόπουλος. Στους πρώην πρυτάνεις Αιμίλιο Μεταξόπουλο και Δημήτρη Κώνστα το δικαστήριο επέβαλε 25 και 14 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα, στους πρώην αντιπρυτάνεις Παναγιώτη Γιέτιμη και Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο 16 και 14 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα. Το δικαστήριο έκρινε αθώους έναν υπάλληλο του Παντείου, μια επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και μια υπάλληλο του λογιστηρίου του Παντείου.

 

 • Ένας ακόμα πονοκέφαλος για την Αστυνομία με τη δημοσιοποίηση βίντεο με σκηνές εξευτελισμού και κακοποίησης αλλοδαπών μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Στο βίντεο εμφανίζεται ένας άντρας να χτυπάει και να υποχρεώνει δύο αλλοδαπούς, που είχαν συλληφθεί για κλοπή, να χτυπιούνται μεταξύ τους και να υβρίζονται. Το βίντεο, διάρκειας περίπου πεντέμισι λεπτών φέρεται να στελνόταν επί αρκετό καιρό από κινητό σε κινητό, ώσπου δημοσιεύτηκε σε δημοφιλή ιντερνετική υπηρεσία βίντεο. Ακολούθησαν και άλλα βίντεο ακόμα πιο «αποκαλυπτικά». Πιο αποκαλυπτική, ωστόσο, ήταν η έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRO ASYL και ομάδας Ελλήνων δικηγόρων για τους μετανάστες, που κατατέθηκε στην ΕΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτή περιλαμβάνονται μαρτυρίες περισσότερων από 100 προσφύγων για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση που υπέστησαν, όταν συνελήφθησαν να περνούν παράνομα τα ανατολικά σύνορα της χώρας.

 

 • Στην Πάρνηθα, όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από βραχυκύκλωμα σε πυλώνα της ΔΕΗ. Έτσι ξεκινούν πολλές από τις δασικές πυρκαγιές, για να σπεύσουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βάλουν τέλος. Στην περίπτωση της Πάρνηθας, όμως, οι κακός συντονισμός των «αρμόδιων» έφερε τον εφιάλτη: Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν στάχτη περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, μεταξύ των οποίων το 80% σπάνιου ελατοδάσους. Κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού δρυμού και σχεδόν εξαφανίστηκαν τα περίπου 450 κόκκινα ελάφια που ζούσαν στο βουνό. Επιπλέον, η Αττική έχασε ένα ακόμα κομμάτι από τους ήδη «σακατεμένους» πνεύμονές της.

 

 • Πρώτη Ιουλίου και αρχίζει να γράφεται η μαύρη λίστα των θυμάτων από τις φωτιές του καλοκαιριού. Μπορεί τον Ιούνιο να θρηνούσαμε τις δασικές εκτάσεις, τον επόμενο μήνα όμως ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης και τρεις μόνιμοι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλάνδρι και στο Ρέθυμνο εν ώρα καθήκοντος, ενώ ένας ηλικιωμένος βρέθηκε απανθρακωμένος στο Αίγιο. Οι φωτιές σε Καισαριανή, Σκιάθο, Σαλαμίνα, Λαμία, Κόρινθο, Φλώρινα Μεσσηνία, Βέροια, Αιγιαλεία, Αχαΐα και σε δεκάδες μέρη ακόμη, προκάλεσαν δηλώσεις αποποίησης ευθυνών, «το πράσινο καίει πράσινο», όπως και αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας.

 

 • Η καθιέρωση μητροπολιτικών δήμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η μείωση του αριθμού των περιφερειών, των νομαρχιών και των δήμων ήταν οι βασικές προτάσεις που περιλαμβάνονταν στο νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επιπλέον, προβλέπεται κατεδάφιση αυθαιρέτων, αναμόρφωση της πολεοδομικής νομοθεσίας και κατάρτιση δασικών χαρτών. Το νέο Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνει επτά ενότητες που αφορούν μεταξύ άλλων προτάσεις αναμόρφωσης δικτύων υποδομών, κατευθύνσεις για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και τη διάρθρωση παραγωγικών τομέων.

 

 • Τη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου στην Ευρώπη εξήγγειλε ο Γ.Σουφλιάς ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα είναι έτοιμο προς… απόλαυση από τους πολίτες του Λεκανοπεδίου το 2013. Σύμφωνα με τα σχέδια, από τα 6.500 στρέμματα, τα 600 θα δοθούν για «ήπια οικιστική ανάπτυξη και επιχειρηματική δραστηριότητα». Στην ίδια περιοχή θα κατασκευαστεί και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και έργα ανάπλασης της ίδιας περιοχής όπως η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, σύνδεση του Πάρκου με την περιφερειακή Υμηττού. Έντονη η αντιπαράθεση των κομμάτων για τον τρόπο χρηματοδότησης του Πάρκου, για να επιλεγεί τελικά η αυτοχρηματοδότηση.

 

 • Οι φλόγες όχι μόνο δεν έσβησαν τον Αύγουστο, αλλά μαζί τους γιγαντώθηκε και η καταστροφή. Η μάνα που βρέθηκε απανθρακωμένη με τα τέσσερα παιδιά της, οι πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να καλύψουν… την πολιτική ανυπαρξία και άνθρωποι που έχασαν συγγενείς και περιουσίες, είναι οι τραγικές φιγούρες του θεάτρου του παραλόγου στο οποίο πήραν μέρος χωρίς τη θέλησή τους. Συνολικά από τις 6.000 πυρκαγιές 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2,5 εκατ. στρέμματα γης κατακάηκαν. Σιωπηλός θρήνος χιλιάδων ανθρώπων στο Σύνταγμα.

 

 • Μπροστά στο πρωτοφανές δράμα των πυροπαθών, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το Ειδικό Ταμείο Αρωγής και, κυρίως, οι αποζημιώσεις 3.000 έως 10.000 ευρώ που δίνονται μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση. Το τολμηρό μέτρο αποδίδει ως προς την ταχύτητα εξυπηρέτησης των δικαιούχων, δημιουργεί όμως και (ελάσσονα ευτυχώς) παρατράγουδα, με ανθρώπους που έσπευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην Πελοπόννησο για να λάβουν το βοήθημα χωρίς να το δικαιούνται.

 

 • Από τα σαράντα κύματα πέρασε το βιβλίο Ιστορίας της Στ» Δημοτικού. Ο τρόπος που προσέγγιζε την Επανάσταση του «21, τον Μικρασιατικό Πόλεμο και το Κυπριακό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο νέος υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης να ανακοινώσει την απόσυρση και της διορθωμένης έκδοσής του. Προεκλογικά, ενώ η σχολική χρονιά είχε αρχίσει, οι μαθητές δεν είχαν το βιβλίο, καθώς η κυβέρνηση επικαλούνταν φόρτο εργασίας στα τυπογραφεία από την εκτύπωση του προεκλογικού υλικού. Μετά τις εκλογές, που εξόντωσαν πολιτικά την προκάτοχο του υπουργού, τη Μαριέττα Γιαννάκου, ο κ. Στυλιανίδης προχώρησε στο διαγωνισμό για τη συγγραφή νέου σχολικού εγχειριδίου, καθώς και σε «ξήλωμα» και ανασυγκρότηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

 

 • Εληξε στις 20 Οκτωβρίου η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία κοινοτικής Οδηγίας που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να εναρμονίσει τη νομοθεσία, ενώ στις σφοδρές αντιδράσεις που ακολουθούν απαντά πως με την εθνική νομοθεσία θα ελέγξει αυστηρά το πλαίσιο λειτουργίας. Αν και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα των κυβερνητικών ενεργειών, άνοιξε ο δρόμος για την κατάθεση των πρώτων αιτήσεων από πτυχιούχους που ξεκίνησαν τις σπουδές τους σε ΚΕΣ και τις ολοκλήρωσαν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και για συνεργασίες ξένων πανεπιστημίων με Έλληνες επιχειρηματίες.

 

 • Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, αλλά και εισαγγελική εντολή για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκάλεσε η συνεχιζόμενη καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια, που εδώ και χρόνια εξαφανίζει κάθε ίχνος ζωής. Ο κ. Παπούλιας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αδιαφορία της Πολιτείας που δεν ενεργοποιεί το σχέδιο δράσης για τη σωτηρία της. Επίσης, πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν σε 20 εταιρείες που ρυπαίνουν την περιοχή του Ασωπού ποταμού στην Αττική, καθώς ανιχνεύθηκαν βαρέα μέταλλα στον υδροφόρο ορίζοντα. Στα Οινόφυτα το νερό της βρύσης κρίθηκε μη πόσιμο λόγω εξασθενούς χρωμίου. Οι γύρω δήμοι ζητούν να προστατευτεί το ποτάμι από τη νέα βιομηχανική ζώνη που θα δημιουργηθεί στην Τανάγρα.

 

 • Αβατο για την Αστυνομία ήταν τα Ζωνιανά Ρεθύμνου μέχρι την 5η Νοεμβρίου, όταν δυνάμεις των ΤΑΕ Κρήτης επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν ελέγχους για ναρκωτικά στο χωριό, έπεσαν όμως σε ενέδρα και τρεις άνδρες τραυματίστηκαν από καταιγισμό πυρών. Ακολούθησε σειρά επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή του Μυλοποτάμου, όπου εντοπίστηκαν όπλα και ναρκωτικά. Παράλληλα, άνοιξε ένας κύκλος ερευνών, που εκτείνεται από το «ξεσκόνισμα» δικογραφιών για υποθέσεις ναρκωτικών έως τις κλοπές Αυτώματων Ταμειακών Μηχανών από τράπεζες στην Κρήτη.

 

 • Περιπετειώδης ήταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς, με καταλήψεις σε περισσότερα από 400 σχολεία και τον πρωθυπουργό να μιλά για «ιδιότυπο λοκ άουτ». Ένα από τα παρατράγουδα, ωστόσο, συζητήθηκε πολύ: Η εικόνα απόλυτης καταστροφής με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι μαθητές και καθηγητές μετά τη λήξη της κατάληψης σε σχολικό συγκρότημα του Παγκρατίου. Για το γεγονός ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος 17 ατόμων, ένας 18χρονος καταδικάστηκε, ενώ τα… σπασμένα κλήθηκαν να πληρώσουν οι γονείς όσων συμμετείχαν στους βανδαλισμούς.

 

 • Με μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών κορυφώθηκαν οι αντιδράσεις των εργαζομένων για τις δρομολογούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Περίπου 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλεων πόλεων, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κάνουν λόγο για καθολική επιτυχία της απεργίας και να παρομοιάζουν την κινητοποίηση με αυτές επί εποχής Γιαννίτση. Αντιδράσεις προκάλεσε η σύλληψη δύο εναεριτών συνδικαλιστών της ΔΕΗ, που προχώρησαν σε συμβολική «τύφλωση» καμερών που κατέγραφαν την πορεία της Αθήνας. Δεν έλειψαν τα -μεμονωμένα- επεισόδια.

 

 

 

 

 

 

Διεθνή:

 

 • Η Ανθρωπότητα περνά σε περίοδο «ψυχρού κυβερνοπολέμου». Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσαν το Σεπτέμβριο ότι χάκερ του κινεζικού στρατού απέκτησαν πρόσβαση σε υπολογιστές που εξυπηρετούν το γραφείο του υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Το Πεκίνο το αρνήθηκε κατηγορηματικά, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε καταιγίδα δημοσιευμάτων για κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις κατά του Λονδίνου, του Βερολίνου και του Παρισιού. Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανησυχία του για μαζική κυβερνοεπίθεση το Μάιο που έβγαλε «offline» την κυβέρνηση και επιχειρήσεις της Εσθονίας, με τις υποψίες να  στρέφονται κατά της Μόσχας.

 

 • Σάλο προκάλεσε σε Γαλλία και Τσαντ οι καταγγελίες κατά της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός της Ζωής» ότι αποπειράθηκε να απαγάγει 103 παιδιά από την επαρχία του Νταρφούρ, με σκοπό να τα παραδώσει έναντι οικονομικού ανταλλάγματος σε γαλλικές οικογένειες. Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι είχαν πληροφορίες πως τα παιδιά ήταν ορφανά. Για την υπόθεση ασκήθηκαν από τις Αρχές του Τσαντ 18 ποινικές διώξεις, οι 16 εκ των οποίων ήταν εις βάρος Ευρωπαίων πολιτών. Επτά εξ αυτών ωστόσο «πέταξαν» προς την ελευθερία με την… κιβωτό του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πήγε στο Τσαντ και πέτυχε την απελευθέρωσή τους. Υποσχέθηκε μάλιστα να επιστρέψει, για να απελευθερώσει και τους υπόλοιπους, τους οποίους όμως το Τσαντ επιμένει να δικάσει…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Πολιτικά γεγονότα:

 

 

Ελλάδα:

 

 • Tο «μαγείρεμα» για την τροποποίηση του άρθρου 24 (για τα δάση) του Συντάγματος, με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες υπό τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής Γ.Τραγάκη και την παράτυπη ψήφο του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Απ.Σταύρου, προκάλεσε την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση, τη διακοπή της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία αναθεώρησης και την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο Γ.Παπανδρέου κατήγγειλε «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα», ο πρωθυπουργός τού καταλόγισε πρόσχημα αποφυγής της συζήτησης του άρθρου 16 για την Παιδεία, η Αριστερά εξαπέλυσε πυρά και προς τις δύο πλευρές και τελικά η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε.

 

 • Η υπόθεση του κρυφού ομολόγου του ΤΕΑΔΥ, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε και πολιτικό αντίκτυπο. Στο στόχαστρο μπήκε ο υπουργός Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης, ο οποίος υποστήριξε πως δέχεται «προσωπικές και σκανδαλολογικές επιθέσεις» και αρνήθηκε τα περί «πολιτικής ευθύνης» για το διορισμό των διοικήσεων των Ταμείων. Καλού-κακού, πάντως, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ Αγ.Σημαιοφορίδη. Η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα κορυφώθηκε στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο διορισμού των διοικήσεων των Ταμείων και επανέλαβε τα περί μηδενικής ανοχής στη διαφθορά, απαντώντας στις κατηγορίες για «γαλάζια επιδρομή» και στο αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων στα Ταμεία.

 

 • Στο μάτι του κυκλώνα για μια ακόμα φορά ο υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης. Αυτή τη φορά για τις επενδύσεις των αποθεματικών των Ταμείων σε ομόλογο υψηλού ρίσκου. Η υπόθεση παρέμεινε στην επικαιρότητα για πολλούς μήνες και όσο οι αποκαλύψεις πολλαπλασιάζονταν, τόσο πύκνωναν και οι φωνές (ακόμα και οι «γαλάζιες») που ζητούσαν την αποπομπή του. Τελικά αυτό έγινε, έστω και αν δεν αφορούσε άμεσα την υπόθεση των ομολόγων, αλλά τον βίο και την πολιτεία του συνεργάτη του Ευγένιου Παπαδόπουλου. Η (δεύτερη) παραίτηση του Σ.Τσιτουρίδη έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα ότι οι υπεύθυνοι τιμωρούνται, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

 

 • Εν μέσω πυρκαγιών και μία ημέρα μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών του Κώστα Καραμανλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, προς έκπληξη όλων -είθισται τέτοιου είδους ανακοινώσεις να γίνονται διά στόματος πρωθυπουργού- ανακοίνωσε την 16η Σεπτεμβρίου ως την ημέρα των εκλογών. Μετά από μία μακρά περίοδο εκλογολογίας και εικασιών για την ημερομηνία η πάγια απάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνηση ότι «θα γίνουν στην ώρα τους» μετατράπηκε σε «τώρα» με σκοπό την «ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη νωπή εντολή για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

 

 • Το εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου έδωσε στη ΝΔ μια νέα θητεία. Ωστόσο, το ποσοστό του 41,8% παρέχει ισχνή πλειοψηφία 152 εδρών που καθιστά ορισμένες φορές δύσκολο το κυβερνητικό έργο και τη διαφωνία κυβερνητικών βουλευτών ακροβασία στο κενό. Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στην αξιωματική αντιπολίτευση με 38,1% και 102 έδρες. Ισχυρό «παρών» από τα κόμματα της Αριστεράς με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε 14 έδρες με ποσοστό 5,04%. Το ΚΚΕ στο 8,15% με 22 έδρες. Για πρώτη φορά στη Βουλή και ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γ.Καρατζαφέρη με 3,79% και δέκα έδρες.

 

 • Λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δήλωση Παπανδρέου από τη Χ.Τρικούπη για ανανέωση εντολής στο πρόσωπό του, ο Ευ.Βενιζέλος μετέβη στο Ζάππειο και δήλωσε «παρών» στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Μαζί του αμέσως τάχθηκαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Χρίστος Βερελής και Κίμων Κουλούρης. Στόχος, είπε η πλευρά Βενιζέλου, να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2004 με τα περί δαχτυλιδιού διαδοχής.

 

 • Νέες αλλαγές προσώπων, το όνομα των οποίων ενεπλάκη στην υπόθεση των ομολόγων, που κυριάρχησε στην πολιτική ατζέντα καθ’ όλο το 2007, προχώρησε μετεκλογικά η κυβέρνηση. Πρώτος άφησε τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας ο Πέτρος Δούκας για μια νέα θητεία στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, ενώ πέντε ημέρες μετά τις εκλογές, στις 21 Σεπτεμβρίου τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο γγ του υπουργείου Οικονομίας Γ.Κουρής και ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Π.Τσουπίδης, επικαλούμενοι και οι δύο προσωπικούς λόγους. Στο πλαίσιο της κυβερνητικής αυτής προσπάθειας, άλλαξαν διοικήσεις σε πολλά ταμεία.

 

 • Τα πάνω κάτω έφερε ο Γ.Παπανδρέου στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, ζητώντας από τους βουλευτές του κόμματός του ψήφο εμπιστοσύνης με μυστική ψηφοφορία, για να αισθάνεται ισχυρός στην κοινοβουλευτική μάχη με τη ΝΔ μέχρι τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Ευ.Βενιζέλου που έκανε λόγο για απόπειρα υφαρπαγής ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία χαρακτήρισε «βόμβα» για την ενότητα της παράταξης. Ο Κ.Σημίτης δήλωσε ότι βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση γιατί «δεν έχω ταχθεί ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο». Τη λύση έδωσε ο Απ.Κακλαμάνης λέγοντας: «Πρόεδρε, έχεις διά βοής τη στήριξη όλων μας».

 

 • Δώδεκα ημέρες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά όχι σε συνασπισμό κομμάτων. Επίσης, περιλαμβάνεται και ποσόστωση υπέρ των γυναικών στα ψηφοδέλτια. Συζήτηση για το γερμανικό μοντέλο άνοιξε το ΠΑΣΟΚ, βρίσκοντας υποστηρικτές και στο στρατόπεδο της κυβέρνησης.

 

 • Την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ πέτυχε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Συγκεντρώνοντας ποσοστό 55,57% των ψήφων, επικράτησε των συνυποψηφίων του, Ευάγγελου Βενιζέλου (38,5%) και Κώστα Σκανδαλίδη (5,76%), που προέβησαν σε ενωτικές δηλώσεις για την επόμενη ημέρα του Κινήματος. Για τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, η 11η Νοεμβρίου ήταν «η πρώτη ημέρα μιας νέας συμφωνίας για μια νέα αρχή και μια νέα νικηφόρα πορεία…».

 

 • Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε στην Κουμουνδούρου η απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΝ, σε μια στιγμή μάλιστα που το κόμμα απολάμβανε τους καρπούς της επιτυχίας του στην εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ άνοιξε τις διεργασίες για τη διαδοχή του, προκρίνοντας μάλιστα τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα.

 

 • Οσμή σκανδάλου, για άλλους με ροζ αποχρώσεις και για άλλους με πολιτικές προεκτάσεις, αποπνέει η απόπειρα αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου. Την ημέρα που ανακοινωνόταν η παραίτησή του από τη θέση του γγ του υπουργείου Πολιτισμού, εκείνος βουτούσε στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού του στο Κολωνάκι. Σειρά συμπτώσεων απέτρεψαν το θάνατό του και τον έστειλε στον «Ευαγγελισμό» να δίνει μάχη για τη ζωή του, αλλά και για την υστεροφημία του, καθώς ακολούθησε μπαράζ αποκαλύψεων για αποχαρακτηρισμούς διατηρητέων μνημείων και άλλες ευνοϊκές του αποφάσεις υπέρ ιδιωτών. Όσο για την 35χρονη συνεργάτιδά του, η οποία φέρεται να τον απειλούσε με αποκαλύψεις για την προσωπική τους σχέση, οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό, ενώ η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται…

 

 

 

Διεθνή:

 

 • Καταφέροντας ένα σημαντικό χτύπημα στους Γάλλους Σοσιαλιστές και μετά από μια σκληρή προεκλογική περίοδο με βασική αντίπαλο την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο Νικολά Σαρκοζί εισέρχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων με ποσοστό μεγαλύτερο του 53%. Διορίζει νέο πρωθυπουργό τον Φρανσουά Φιγιόν και τείνει το χέρι σε Σοσιαλιστές προτείνοντάς τους συνεργασία, ενώ επιχειρεί άνοιγμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μετά την εκλογή του η δημοτικότητά του αυξάνεται κατακόρυφα. Όμως μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, κύμα απεργιών καθώς και νέες ταραχές στα παρισινά προάστια κάνουν την καρέκλα του να τρίζει.

 

 • Σε συμφωνία για Μεταρρυθμιστική Συνθήκη κατέληξε μετά από διπλωματικό μαραθώνιο και υπό τις ισχυρές πολωνικές και βρετανικές αντιδράσεις για την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών η ΕΕ. Οι βάσεις για τη συμφωνία τέθηκαν τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, ενώ τελική συμφωνία υπήρξε τον Οκτώβριο. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη αντικαθιστά το Ευρωσύνταγμα, δίνει στην ΕΕ προεδρία με μακρά θητεία, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής με περισσότερες εξουσίες, δημοκρατικότερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μεγαλύτερο λόγο στο ευρωπαϊκό και τα εθνικά Κοινοβούλια. Η συμφωνία υπογράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας στις 13 Δεκεμβρίου.

 

 • Πανηγυρικά υπεγράφη η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ, που αποτελεί τον καρπό πολυετών προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της ΕΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία της με 12 νέα κράτη – μέλη. Η Συνθήκη έρχεται να αντικαταστήσει το απορριφθέν από Γάλλους και Ολλανδούς Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2009. Η επικύρωσή της θα γίνει από τα κοινοβούλια των «27» και δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μόνο στην Ιρλανδία. Χαμόγελα και εναγκαλισμοί συνόδευσαν την υπογραφή, ωστόσο τα φλας των φωτογράφων απέφυγε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που, έχοντας να αντιμετωπίσει αντίσταση από το εσωτερικό της χώρας του, προτίμησε να υπογράψει τη Συνθήκη μόνος του και με καθυστέρηση λίγων ωρών

 

 

 

 

 

 

 

 • Πολιτισμικά και θρησκευτικά γεγονότα:

 

 

Ελλάδα:

 

 • Τριάντα χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας συμπληρώθηκαν το 2007 και το υπουργείο Πολιτισμού, για να τιμήσει τη μνήμη της παγκοσμίου φήμης Ελληνίδας σοπράνο, κήρυξε τη χρονιά έτος Μαρίας Κάλλας. Στην Ελλάδα, στη διάρκεια των 12 μηνών, πληθώρα εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, στο Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

 

 • Το 2007 άνοιξε επιτέλους για το κοινό ένα μοναδικό εύρημα που ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές του Μετρό, στο Μοναστηράκι. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, την εγκιβωτισμένη κοίτη του Ηριδανού ποταμού, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.X, δηλαδή την εποχή του Ηρώδη Αττικού. Η ανακάλυψη έγινε το 1992, αλλά το έργο ήταν τόσο δύσκολο τεχνικά που η Αττικό Μετρό άλλαξε τα σχέδιά της για την κατασκευή του σταθμού. Η πλινθόκτιστη θολωτή κατασκευή, που σκεπάζει την κοίτη, κατασκευάστηκε σε τρεις φάσεις, δύο στη ρωμαϊκή εποχή και μια στην παλαιοχριστιανική.

 

 • Στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εντάχθηκε φέτος η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας μετά τη θετική εισήγηση του Διεθνούς Συμβουλίου για τα Μνημεία και τους Χώρους (ICOMOS). Η UNESCO αναγνώρισε την αρχιτεκτονική μοναδικότητα της περιοχής ως σύμβολο συνέχειας μέσα στον χρόνο, καθώς τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στην πανέμορφη Παλαιά Πόλη καλύπτουν διάφορες περιόδους από την Ενετοκρατία έως τον 19ο αιώνα, ενώ στην ίδια θέση βρισκόταν και βυζαντινός οικισμός του 6ου και 7ου αιώνα μ.Χ.

 

 • Στα τέλη Ιουλίου χάνονται δύο κορυφαίοι κινηματογραφιστές. Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν πέθανε στο σπίτι του στο νησί Φάρο της Σουηδίας, στη Βαλτική, σε ηλικία 89 ετών, έχοντας αφήσει πίσω του περισσότερες από 50 ταινίες. «Η Φθινοπωρινή Σονάτα», «Η Έβδομη Σφραγίδα», «Περσόνα», «Κραυγές και Ψίθυροι», «Φάνι και Αλέξανδρος» αποτελούν μερικές μόνο από τις σπουδαιότερες ταινίες του.
 • Το σινεμά έχασε τον Ιούλιο άλλον ένα μεγάλο εκφραστή του. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών. Έδινε σημασία στην αισθητική, χρησιμοποιώντας ελάχιστους διαλόγους και μακρινά πλάνα και σκηνοθέτησε ταινίες όπως το «Blow Up», «Επάγγελμα Ρεπόρτερ», «Ζαμπρίσκι Πόιντ», «Περιπέτεια», «Κραυγή», «Νύχτα» και άλλες. Το 1995 έλαβε τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.

 

 • Ενα καλοκαίρι γεμάτο θέατρο και μουσική και το φετινό. Ακόμα και οι New York Times χαρακτήρισαν το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου μια «παλλόμενη εμπειρία τέχνης». Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων η παράσταση «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ από το Εθνικό Θέατρο Αγγλίας με πρωταγωνίστρια την Ντέμπορα Ουόρνερ που ανέβηκε στις 24 Αυγούστου στην Επίδαυρο. Ξεχώρισαν επίσης η Νόρα Τζόουνς που γέμισε το Ηρώδειο με τζαζ και κάντρι μουσικές, η «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι στην Επίδαυρο και η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Πήτερ Στάιν.

 

 • Οι φωτιές του καλοκαιριού έπληξαν και την Αρχαία Ολυμπία. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο, δέντρα κάηκαν στον Κρόνιο Λόφο, ενώ απειλήθηκαν άμεσα το Μουσείο και άλλα κτίσματα, τα οποία σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Μεγάλη η καταστροφή, παραδέχθηκε ο τότε υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Μετά την αποτίμηση των ζημιών το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε μέτρα για την αποκατάστασή τους: καθαρισμό των χώρων, δενδροφύτευση, μέτρα προστασίας κτιρίων και μνημείων, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Μάχη με το χρόνο δίνει το ΥΠΠΟ, μιας και τον Μάρτιο του 2008 αναμένεται η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας…

 

 • Τον Οκτώβριο ξεκινά «η μεταφορά του αιώνα», δηλαδή αυτή των αρχαιοτήτων από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης στο νέο. Επιτυχής η πρόβα τζεναράλε, καθώς και η μεταφορά των πρώτων κιβωτίων. Συνολικά στο Νέο Μουσείο θα μεταφερθούν 154 γλυπτά με γερανούς και η διαδικασία της μεταφοράς θα διαρκέσει τρεις μήνες. «Ιστορική ημέρα με οικουμενική σημασία» χαρακτήρισε ο Μιχάλης Λιάπης την έναρξη της μεταφοράς, ενώ επισήμανε ότι επανέρχεται το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

 

 • Ο Οκτώβριος υπήρξε μήνας Ελ Γκρέκο. Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον ζωγράφο από την Κρήτη που κατέληξε στο Τολέδο έκανε την εμφάνισή της στους κινηματογράφους, μετά την επίσημη πρεμιέρα στο Παλλάς. Ο «Ελ Γκρέκο» κατακτά κοινό και κερδίζει οκτώ βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργάνωσε έκθεση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και το εργαστήριό του με έργα του ιδίου, μιμητών και μαθητών του.

 

 

 

 

Διεθνή:

 

 • Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 80 ετών ο μεγάλος Ρώσος βιολοντσελίστας και μαέστρος Μτσισλάβ Ροστροπόβιτς. Υπήρξε ο μεγαλύτερος βιολοντσελίστας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, ένας ελεύθερος άνθρωπος που αψήφησε την καταστολή του σοβιετικού καθεστώτος. Γεννήθηκε το 1927 στο Μπακού από πατέρα βιολοντσελίστα. Δύο εικόνες συνοψίζουν την ιδεολογική του ταυτότητα: Το αυτοσχέδιο κοντσέρτο του, που ερμήνευσε στα ερείπια του Τείχους του Βερολίνου το 1989, και η εμφάνισή του στα οδοφράγματα για να υπερασπισθεί τη νεαρή ρωσική δημοκρατία κατά των πραξικοπηματιών στη Μόσχα το 1991.

 

 • Έφυγε ο τενόρος που έφερε την όπερα κοντά στο ευρύ κοινό. Ο Λουτσιάνο Παβαρότι απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου -σε ηλικία 71 ετών- στο σπίτι του στη Μόντενα της Ιταλίας, μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

 

 • Όσα δεν κατάφερε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Αλ Γκορ τα έκανε σε μια χρονιά. Μπορεί να μην κέρδισε τον τίτλο του πλανητάρχη, αλλά κέρδισε ένα Όσκαρ και το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί. Οι προσπάθειές του κατά του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το ντοκιμαντέρ Μια Αβολη Αλήθεια ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο για την προστασία του κλίματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Γεωστρατηγικά γεγονότα:

 

 

 

Διεθνή:

 

 • Το «κλειδί» για την πόρτα της ΕΕ έφερε το 2007 στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Με πανηγυρικές εκδηλώσεις παρουσία πολλών Ευρωπαίων ηγετών Σόφια και Βουκουρέστι γιόρτασαν την 1η Ιανουαρίου την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή «οικογένεια». Η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί πλέον 27 μέλη, έναντι 15 μόλις πριν από τρία χρόνια, και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε μισό δισεκατομμύριο. Την 1η Ιανουαρίου η Γερμανία ανέλαβε τα ηνία του Συμβουλίου της ΕΕ, στέλνοντας το μήνυμα πως η Ευρώπη θα πετύχει μόνο εάν είναι ενωμένη…

 

 • Αψηφώντας τις αντιδράσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης και των Δημοκρατικών, ο Τζορτζ Μπους ανακοινώνει νέα στρατηγική για το Ιράκ με την αποστολή άλλων 21.500 στρατιωτών. Η βία συνεχίζεται και δεκάδες στρατιώτες επιστρέφουν καλυμμένοι με την αστερόεσσα στις ΗΠΑ, όμως ο Μπους αρνείται να δώσει χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ. Αντίθετα, η βρετανική δύναμη μειώνεται και την άνοιξη του 2008 θα αριθμεί 2.500 στρατιώτες.