Κατηγοριοποίηση γεγονότων θεματολογικά:

 

 • Οικονομικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 

 • 23/2: Βελιγράδι, υπογραφή συμφωνίας για την ανάπτυξη και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Γιουγκοσλαβίας. Σκοπός της, η διευκόλυνση της μελλοντικής συνεργασίας ελληνικών και γιουγκοσλαβικών επιχειρήσεων, της ανταλλαγής πληροφοριών για την αγορά και ζήτηση προϊόντων στις δύο χώρες και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γιουγκοσλαβικών εταιριών στον τομέα του μάρκετινγκ και της παρουσίασης των προϊόντων σε διεθνείς εκθέσεις.

 

 • 12-13/3: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκειά της πέτυχε τη συμμετοχή της δραχμής στο Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, αφού προηγουμένως υποτιμηθεί κατά ένα ποσοστό.

 

 • 15/3: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου ανακοίνωσε την υποτίμηση της δραχμής κατά 14% έναντι των ξένων νομισμάτων καθώς και τα συνοδευτικά μέτρα, δηλαδή περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων, των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις, του ελλείμματος του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και του ελλείμματος κοινωνικής ασφάλισης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε, ενώ η αγορά υπολόγισε τις επιπτώσεις από την υποτίμηση. Κυρίως αυξήθηκαν οι τιμές σε καύσιμα, αυτοκίνητα, όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, καθώς και σε όσα που παράγονται στην Ελλάδα με χρήση εισαγόμενων πρώτων υλών. Πολλοί έσπευσαν σε καταστήματα διαρκών καταναλωτικών ειδών.

 

 • 19/3: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν η εξοικονόμηση 50 δις. δρχ. το χρόνο, η εκμετάλλευση των θυγατρικών επιχειρήσεων και των μη αεροπορικών δραστηριοτήτων (τροφοδοσία, επίγεια εξυπηρέτηση, έλεγχος των αεροπλάνων), η μεταφορά της έδρας στη Θεσσαλονίκη, η εκμετάλλευση του αεροδρομίου των Σπάτων και η ανανέωση του στόλου των αεροπλάνων.

 

 • 14-15/4: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. Συζήτησε με τον ομόλογό του Ιβάν Κόστοφ τα θέματα της αποφυγής της διπλής φορολογίας, για τη βελτίωση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Επίσης ρυθμίστηκαν ζητήματα σχετικά με την εκμετάλλευση του Νέστου, θέματα μεταφορών και διόδων στα σύνορα, καθώς και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

 

 • 2/5: Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες για την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση της Ευρώπης. Αποφασίστηκε η έναρξη της ΟΝΕ από το 1999 και η συμμετοχή σε αυτήν 11 κρατών. Η Ελλάδα θα αξιολογηθεί εκ νέου το 2001, διότι δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια συμμετοχής. Ωστόσο το ECOFIN εκφράστηκε θετικά για την ελληνική οικονομία.

 

 • 13/5: Εξαγγελία από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου της ιδιωτικοποίησης δώδεκα δημόσιων επιχειρήσεων, με υπολογιζόμενα έσοδα 800 δισ. δρχ. Μεταξύ άλλων ιδιωτικοποιούνται ο ΟΑΘ, ο ΟΥΘ, η ΕΥΔΑΠ, η Διώρυγα Κορίνθου, η Ιονική Τράπεζα, η Olympic Catering, το Χρηματιστήριο Αθηνών. Θα γίνει μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Έντονη αντίδραση των σωματείων των ΔΕΚΟ και της ΓΣΕΕ. Απεργία διαρκείας του προσωπικού της Ιονικής Τράπεζας.

 

 • 8/9: Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μετέβη στο Ιράν για τη δεύτερη τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ιράν-Ελλάδας-Αρμενίας. Υπεγράφη κοινό μνημόνιο στους τομείς βιομηχανίας, ενέργειας, οικονομίας, μεταφορών και τουρισμού.

 

 • 20/10: Ομιλία του βραβευμένου με το βραβείο Νόμπελ, οικονομολόγου και φιλόσοφου, Amartya Sen σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου». Θέμα: «Το πολιτικό στοιχείο στην οικονομική ανάπτυξη: Φόρος τιμής στον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου». Παρέστησαν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπουργοί, βουλευτές και προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο.

 

 • 27/10: Έκθεση της Μόργκαν Στάνλεϊ: η ελληνική οικονομία ξαναβρήκε το βήμα της προς τη σύγκλιση με την ΟΝΕ. Προβλέψεις για το επόμενο έτος: αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 3%, μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 2,5%, ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται γύρω στο 3,7%, αλλά μπορεί να μειωθεί στο 2,4%, αν μειωθούν κάποιοι ειδικοί φόροι και επιμείνει η κυβέρνηση στη σφιχτή δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική της.

 

 

Διεθνή:

 

 

 • Κυκλοφορεί το Windows Διευρύνεται η χρήση του διαδικτύου για διάφορους λόγους, από το εμπόριο μέχρι τη διακίνηση μετοχών. Εμφανίζονται οι δικτυακοί τόποι για διάφορα θέματα. Μήνυση κατά Microsoft από υπουργείο Δικαιοσύνης και 20 Πολιτείες ΗΠΑ για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η δίκη αρχίζει τον Οκτώβριο. Εξάπλωση του λειτουργικού συστήματος Linux. Εξαγορά της Netscape από την America On Line, ο μεγαλύτερος φορέας δικτυακών υπηρεσιών, εξαγοράζει τη Netscape. Ανακοινώνεται ότι η επόμενη έκδοση των Windows 2000, που θα είναι εξέλιξη των Windows NT.

 

 

 

 

 

 • Κοινωνικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 

 • 3/1: Έναρξη διαδικασίας νομιμοποίησης λαθρομεταναστών, για την αντιμετώπιση της υπερεκμετάλλευσης των παράνομων εργατικών χεριών.

 

 • 13/1: Σύλληψη Νίκου Μαζιώτη από αποτύπωμά του σε βόμβα που δεν εξερράγη κατά την επίθεση στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου. Στην Ασφάλεια προσήχθησαν και άλλα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός».

 

 • 19/5: Αλλαγές στο σύστημα εισόδου στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Κατάργηση των δεσμών. Θα υπολογίζεται κατά 70% ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου, κατά 15% η επίδοση στις δοκιμασίες δεξιοτήτων που θα μετρούν τις ικανότητες των μαθητών και κατά 15% η βαθμολόγηση στα μαθήματα προτεραιότητας για κάθε γνωστικό πεδίο.

 

 • 27-30/7: Σαράντα πυρκαγιές στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Ταυτόχρονα επικρατεί καύσωνας με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

 

 • 30/7: Δικαίωση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης της προσφυγής της ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας εξαιτίας της απαγόρευσης χρήσης της περιουσίας της στα Κατεχόμενα. Επιδικάζεται αποζημίωση για την παρεμπόδιση χρήσης της ιδιοκτησίας της από το 1990 έως το 1998 και για ηθική βλάβη. Επίσης, επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμά της επί της περιουσίας της.

 

 • 23/9: Παγίδευση από την Αστυνομία του Σορίν Mατέι σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Nιόβης 4 στην Αθήνα, μαζί με μια φίλη του. Κρατώντας χειροβομβίδα, πιάνει όμηρους μια οικογένεια. Γίνεται έφοδος από την αστυνομία και ο Ματέι πυροδοτεί τη χειροβομβίδα. Τραυματίζονται σοβαρά η όμηρος Αμαλία Γκινάκη, ο ίδιος και ο αρχηγός της EΛAΣ Aθανάσιος Bασιλόπουλος, ο υπαρχηγός Iωάννης Γεωργακόπουλος, ο υπαστυνόμος Nίκος Mαρκόπουλος και ο αστυφύλακας και οδηγός του αρχηγού της EΛAΣ Γιώργος Παλιούρας. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης απομακρύνει τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αθανάσιου Βασιλόπουλου, τον Αττικάρχη, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, και τον διευθυντή της Ασφάλειας, Θεόδωρο Παπαφίλη. Υποβάλλουν παραιτήσεις, που δεν γίνονται δεκτές, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, για λόγους ευθιξίας.

 

 

 

 

 

 • Πολιτικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 

 • 28-31/1: Τριήμερη επίσημη επίσκεψη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαρία Χιλ Ρόμπλες Χιλ Ντελγκάδο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

 

 • 9/3: Επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Αλβανίας Ρετζέπ. Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο υπέγραψε τρεις συμφωνίες για μορφωτικά θέματα, οικονομικής συνεργασίας και φύλαξης συνόρων.

 

 • 23/4: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 1.40 τα ξημερώματα, στο θεραπευτήριο Υγεία, από ανακοπή καρδιάς. Κηδεύεται την επομένη σε στενό οικογενειακό κύκλο στον ναό της Αγίας Φωτεινής στη Φιλοθέη. Θάβεται στον περίβολο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», χωρίς απόδοση ιδιαίτερων τιμές σύμφωνα με επιθυμία του.
 • 5/5: Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

 • 31/8: Συνάντηση στην Αθήνα των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Γαλλίας, Κώστα Σημίτης και Λιονέλ Ζοσπέν. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές μετά την κρίση στη Ρωσία, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις διαφόρων χωρών, το Κυπριακό και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες και την Τουρκία.

 

 • 11/10: Α΄ γύρος δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Είναι οι πρώτες εκλογές μετά τη ένωση των κοινοτήτων και τη δημιουργία νέων δήμων σε όλη τη χώρα. Αναδείχθηκαν 15 νομάρχες και 466 δήμαρχοι. Από τους 466 δημάρχους οι 118 είχαν τη στήριξη της Ν.Δ., οι 92 του ΠΑΣΟΚ και οι 37 τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Ως προς τους ανεξάρτητους, εξελέγησαν 15 δήμαρχοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, 31 που υποστηρίχτηκαν από τη Ν.Δ. και την Πολιτική Άνοιξη και 73 που δεν είχαν πολιτική στήριξη. Από τους 15 νομάρχες, 3 είχαν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, 4 του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, 1 του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού και της Πολιτικής Ανοιξης, 6 της Ν.Δ. και της Πολιτικής Ανοιξης και 1 ανεξάρτητος είχε την υποστήριξη της Ν.Δ.

 

 • 18/10: Β΄ γύρος των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Ενισχυμένη βγήκε η Νέα Δημοκρατία. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης δήμαρχος εξελέγη ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με ποσοστό 54,2% έναντι του Θρασύβουλου Λαζαρίδη (45,8%). Στο Δήμο Πειραιά δήμαρχος εκλέγεται ο Χρήστος Αγραπίδης που συγκεντρώνει ποσοστό 58,4% έναντι του Χρήστου Φωτίου (41,6%). Στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο Κώστας Παπαδόπουλος, με ποσοστό 50,8% έναντι του Χρήστου Κοσκινά (49,2%). Στη διευρυμένη νομαρχία Αθηνών-Πειραιά εκλέγεται ο Θεόδωρος Κατριβάνος με ποσοστό 53,8% έναντι του Ευάγγελου Κουλουμπή (46,2%). Στη διευρυμένη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Τάτσης με ποσοστό 51,6% έναντι του Παύλου Παπαδόπουλου (48,4%). Γενικά, η Νέα Δημοκρατία μαζί με τους συνδυασμούς που συνεργάστηκε κέρδισε 27 νομαρχίες και δύο υπερνομαρχίες, ενώ το ΠΑΣΟΚ 26 νομαρχίες. Στο σύνολο των δήμων, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει 391, το ΠΑΣΟΚ 304, το ΚΚΕ 24, το ΔΗΚΚΙ 4 και ο Συνασπισμός 3.

 

 • 29/10: Αιφνίδιος ανασχηματισμός από τον πρωθυπουργό Κώστας Σημίτης. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος παίρνει τη θέση του Γιώργου Ρωμαίου ως υπουργού Δημόσιας Τάξης. Νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης γίνεται ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μαγκριώτης. Ο Στέφανος Τζουμάκας τίθεται εκτός υπουργείου Γεωργίας και τη θέση του υπουργού αναλαμβάνει ο Γιώργος Ανωμερίτης. Ο μέχρι τώρα υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, παίρνει τη θέση του υπουργού στον πρωθυπουργό (με αντικείμενο τις σχέσεις κυβέρνησης – Βουλής), ενώ υπουργός Υγείας γίνεται ο Λάμπρος Παπαδήμας. Δεν υπάρχουν αλλαγές.

 

 

 • Πολιτισμικά και θρησκευτικά γεγονότα:

 

 

 • 4/1: Κηδεύτηκε στο Παρίσι, ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 75 χρόνων.

 

 

 • 12/1: Επιστροφή στην Ελλάδα του χειρογράφου της Ιστορίας του γέροντος Παϊσίου Χελανδαριανού, το οποίο είχε κλαπεί από τη μονή Ζωγράφου του Αγίου Ορους το 1985. Το χειρόγραφο έφερε στην Ελλάδα ο βούλγαρος υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τσανκόφ.

 

 • 19/1: Κηδεύτηκε στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών, ο ηθοποιός Δημήτρης Χόρν, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων, σε κλινική των Αθηνών μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

 

 • 1/2: Πέφτει η αυλαία των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 1997 με πολυθέαμα του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, εμπνευσμένο από την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή των Βαλκανίων.

 

 • 10/4: Πεθαίνει ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ λίγο στις 1.35 τα ξημερώματα, μετά από 45 μέρες νοσηλείας στο Λαϊκό νοσοκομείο της Αθήνας.

 

 • 9/5: Τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, των ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου, εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

 

 • 24/5: Ο Χρυσός Φοίνικας του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Κανών απονεμήθηκε στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο για την ταινία «Μία αιωνιότητα, μία ημέρα».

 

 • 6/6: Με δημοσίευμά στην Sunday Mail, ο βρετανός ιστορικός Γουίλιαμ Σεντ Κλέρ υποστηρίζει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο έχουν υποστεί σημαντικές φθορές πριν από εξήντα χρόνια, όταν μετά από σχετική εντολή έγιναν επεμβάσεις στα μάρμαρα προκειμένου να αφαιρεθεί το επίχρισμα που είχε δημιουργηθεί από τα χρόνια. Διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε εκ νέου την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

 

 • 13-16/6: Επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Έγινε προσπάθεια για την επίλυση πολλών από τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δυο εκκλησιών. Αποφασίστηκε η ίδρυση γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα και η παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

 

 • 16/9: Οι Rolling Stones δίνουν συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια. Τους παρακολούθησαν 70.000 θεατές.

 

 

 

 

 • Γεωστρατηγικά γεγονότα:

 

Ελλάδα:

 

 • 18/3: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Γκιούλα Χορν επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Αντικείμενο των συναντήσεων: η ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

 

 • 1/4: Επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου στη Ρωσία. Συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Σεργκέγιεφ. Κεντρικό θέμα συζήτησης είναι το ζήτημα της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας.

 

 • 3/4: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης πάει στο Λονδίνο, για τη διεθνή διάσκεψη για τη συνεργασία Ευρώπης-Ασίας.

 

 • 21/4: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ουίλλιαμ Κοέν επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα. Συνομιλεί με τον έλληνα ομόλογό του, Άκη Τσοχατζόπουλο, με επίκεντρο την κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα το Κοσσυφοπέδιο, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

 

 • 11-12/5: Ρόδος: Διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Θέμα: διεύρυνση της επιχειρησιακής ικανότητας του οργανισμού, προώθηση συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, επικύρωση της συνθήκης του Άμστερνταμ για κοινή Αμυνα.

 

 • 18/5: Ομιλία προέδρου ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Ανέφερε ότι σχεδιάζεται λύση πακέτο για τα ελληνοτουρκικά και οι δυο χώρες θα πρέπει να κάνουν γενναίες υποχωρήσεις. Έντονη αντίδραση από κυβέρνηση και κόμματα. Την επόμενη ημέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι λύση πακέτο δεν υπάρχει.

 

 • 5-6/6: Στη Γιάλτα, οι ηγέτες των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Υπεγράφη ο καταστατικός χάρτης του ΟΣΕΠ.

 

 • 8-9/6: Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συζητήθηκαν τα θέματα της ασφάλειας και της καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Στο κοινό ανακοινωθέν, «Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, την Ασφάλεια, τη Σταθερότητα και τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δεν περιλαμβάνεται αναφορά στο Κοσσυφοπεδίου. Στις 8 Μαΐου ο Θεόδωρος Πάγκαλος συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συζήτησαν θέματα σχετικά με την Εκκλησία.

 

 • 15-16/6: Σύνοδος Κορυφής στο Κάρντιφ της Αγγλίας. Οι ηγέτες των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν κυρίως το θέμα της ανεύρεσης πόρων για τη διεύρυνση της Ενωσης και το μέλλον της μεσογειακής γεωργίας, αλλά και η χρηματοδότηση της Τουρκίας. Η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις για την άρση του βέτο στο θέμα, αλλά τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία. Η θέση έγινε τελικά αποδεκτή και από τους υπόλοιπους.

 

 • 16/6: Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με τον Κώστα Σημίτη. Ζήτησε αλλαγή της ελληνικής θέσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, υποσχόμενος μελλοντικές υποχωρήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή θα οφείλεται στην Τουρκία. Για την Ελλάδα όλα τα θέματα είναι δυνατόν να επιλυθούν.

 

 • 9/10: Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας. Αποφασίστηκε η εγκατάσταση αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, από ΗΠΑ («Πάτριοτ») μεγάλου βεληνεκούς και από Γαλλία και Ρωσία πυραύλους μικρού βεληνεκούς.